5 motive comune ale gândirii negative

5 motive comune ale gândirii negative

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Gândirea negativă nu se rezumă doar la câteva gânduri negative. Este vorba despre o atitudine negativă față de lumea înconjurătoare și față de sine. De multe ori, aceste gânduri negative sunt repetitive și apar zi de zi.

Sentimentul de tristețe sau dezamăgire legat de un anumit eveniment din viață este normal, dar gândirea negativă constantă trebuie gestionată pentru a-ți îmbunătăți sănătatea psihologică.

Gândirea negativă este un proces mental în care oamenii tind să vadă doar lucrurile rele în tot sau să-și reducă așteptările, creând cele mai rele scenarii posibile. Gândirea negativă are tendința de a deveni un tipar care în timp poate provoca stres, anxietate, depresie sau tristețe extremă.

Ce este un gând negativ? Este un gând neplăcut și limitativ care nu ne ajută să fim ceea ce vrem să fim și ne menține în emoții negative. Gândirea negativă poate fi cauza apariției problemelor psihologice.

Cinci motive comune ale gândirii negative:

1. Îngrijorarea despre viitorul apropiat

Îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă în viitorul apropiat poate declanșa rapid gânduri negative, conducând la sentimente negative despre ceea ce se întâmplă. Această anxietate poate determina ușor o persoană să se gândească la cel mai rău scenariu, ceea ce duce la o anxietate și mai mare.

Pentru a întrerupe acest ciclu, încercați să vă calmați folosind tehnica respirației 4-7-8 și să vă îndreptați atenția către ceva plăcut.

2. Frica de viitor

Frica sau nesiguranța în fața necunoscutului poate duce la apariția unor gânduri care afectează negativ viitorul dorit. Înțeleg, poate fi înfricoșător atunci când nu știi ce te așteaptă înainte și nu ești sigur că totul se va desfășura așa cum îți dorești.

Această frică și îngrijorare cu privire la viitor te pot face să te gândești la cele mai rele variante posibile. În loc să faci asta, încearcă să iei în calcul și niște scenarii mai pozitive și să te gândești că totul va fi bine.

3. Lipsa încrederii în sine

Aceasta poate duce la gândire negativă, deoarece în loc să te concentrezi pe aspectele pozitive, te concentrezi pe ceea ce nu este în regulă cu tine. Trebuie să te concentrezi asupra aspectelor care îți plac la tine și să vorbești cu tine însuți într-un mod prietenos, astfel încât să găsești mai multe aspecte pozitive.

Dacă nu poți găsi nimic ce-ți place la tine, încearcă să întrebi o persoană foarte apropiată care sunt calitățile tale. Cu siguranță acest lucru te va face să te simți mai bine.

4. Îți este greu să iei o decizie

Este important să cântărești toate argumentele pro și contra și să nu te grăbești în luarea unei decizii, iar totuși este important să stabilești un termen limită pentru a nu se transforma în procrastinare. Când pur și simplu nu te poți hotărî, pot apărea gânduri negative atunci când analizezi prea atent fiecare detaliu.

5. Reflectarea excesivă asupra trecutului

Gândirea sănătoasă despre evenimentele trecute te poate ajuta într-un mod bun, dar când aceste gânduri devin negative și începi să te concentrezi și să analizezi în exces, devin distructive. Gândurile negative adesea provoacă sentimente de rușine, vinovăție și resentimente față de un eveniment petrecut.

De exemplu, te duci la o întâlnire, socializezi cu oameni, petreci timp cu ei, apoi te întorci acasă.

Chiar dacă te-ai distrat foarte bine, îți vin în minte gânduri precum: “Mă întreb dacă am făcut o impresie bună?”, “Am spus ceva greșit?”, “Mă întreb dacă atunci când a zis că trebuie să meargă la toaletă, a încercat să scape de conversația cu mine?”. Pentru a opri fixarea pe trecut, concentrează-te asupra prezentului.

Cum gândurile afectează sănătatea la nivel celular 

La fiecare minut, corpul răspunde fizic, se schimbă în funcție de gândurile care trec prin minte. Gândurile afectează corpul la nivel celular, corpul “ascultă” gândurile.

Dacă ești predispus la stări depresive și le combini cu un mod negativ de gândire, agravezi depresia. Gândurile declanșează eliberarea neurotransmițătorilor care transmit informație atât în creier, cât și în întregul corp.

Deoarece gândurile contribuie la eliberarea neurotransmițătorilor care controlează reacțiile corpului, putem spune cu încredere că gândurile și creierul controlează corpul nostru. Fiecare gând declanșează modificări neurochimice.

Aceste modificări pot fi temporare sau permanente, în funcție de frecvența gândurilor negative. Cert este că pot duce la probleme psihologice și fizice.

Aveți grijă de sănătatea voastră, atât fizică, cât și mintală.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!