Cercetările au arătat în mod clar că, dacă ai o stimă de sine scăzută, devii mai predispus la depresie. Cel mai bun mod de a-ți spori stima de sine este să începi să gândești pozitiv.
Iată 5 motive care duc la depresie și care scad stima de sine:
1. Perfecționismul
Indiferent de câte ori ați auzit că perfecționismul vă poate duce la un nou nivel de dezvoltare, vă limitați opțiunile din cauza obiectivelor prea mari și aproape imposibile. Perfecționiștii sunt adesea incapabili să combată stima de sine scăzută și depresia, anxietatea și gândurile negative. Nu poți fi niciodată mulțumit de tine dacă îți stabilești obiective prea mari.
Perfecționismul poate duce la teama de ceva nou pentru că intervine teama de eșec. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să recunoaștem că eșecul este doar un impuls de a învăța mai mult. Oamenii învață cel mai bine din greșelile lor. Dacă încetezi să mai fii perfecționist vei vedea că există lucruri mult mai importante în viață. Nu totul în această lume trebuie să fie perfect.
2. Îndoiala de sine
Acest lucru este foarte frecvent la persoanele care suferă de anxietate, stima de sine scăzută și depresie. Când te confrunți cu toate acestea, ai impresia că ai eșuat în viață, și începi să crezi că și cei din jurul tău au aceeași părere. Începi să te îndoiești de orice relație cu oamenii și crezi că fiecare dintre ei are o părere neplăcută despre tine.
Acest lucru se datorează îndoielii de sine, și cel mai des apare pentru că nu poți ști niciodată ce cred ceilalți despre tine. Încearcă doar să renunți la acest mod de gândire și să înțelegi că ești la fel de important pentru societate ca oricine altcineva. În acest fel, vei înțelege că îndoielile tale despre stima de sine sunt legate numai de tine și nu de cei din jur.
3. Îndeplinirea așteptărilor
Este imposibil să mulțumești pe toată lumea, mai ales în același timp. Dar dacă ai o stimă de sine scăzută, vei încerca în mod constant să îndeplinești așteptările pe care alții le au de la tine. Pentru că ai nevoie de sprijin și vrei să ți se confirme că ești important. Nu știi cum să spui nu, pentru că nu vrei să pui persoana într-o poziție incomodă, sau invers.
Ține minte că viața ta stă numai în mâinile tale și că numai tu decizi cum să o gestionezi. Trebuie să te pui pe tine pe primul loc. Prietenii adevărați vor înțelege și vor respecta acest lucru. Dacă încerci să mulțumești pe toată lumea, mai devreme sau mai târziu cineva va profita de bunătatea ta.
4. Sentimentele de vinovăție
Toată lumea greșește, și cu toții ne confruntăm cu anumite probleme în fiecare zi. Persoanele cu o stimă de sine scăzută și cu o tendință spre depresie nu pot face față sentimentelor de vinovăție din cauza propriilor eșecuri. Despre ce fel de stimă de sine putem vorbi în acest caz? Când te judeci pentru ceea ce nu ai reușit să faci, îți reduci în mod deliberat stima de sine. Învață să te ierți pe tine și pe ceilalți. Iertarea duce la fericire.
5. Regretul pentru trecut
Trecutul nu trebuie să îți afecteze prezentul sau viitorul. Nu poți trăi gândindu-te încontinuu la greșelile din trecut sau la oportunitățile ratate. Acest sentiment de regret te va bântui în mod constant și te va împinge către depresie. Prin urmare, canalizează-ți gândurile într-o direcție pozitivă pentru a deveni mai fericit.