5 metode pentru a susține sănătatea creierului

5 metode pentru a susține sănătatea creierului

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 September 2023 in SanatateSfaturi

Medicii și cercetătorii consideră în continuare că metodele naturale de prevenire a îmbătrânirii, de structurare și funcționare a creierului sunt cele mai eficiente, adică o dietă bogată în nutrienți, exerciții fizice regulate, somn adecvat, gestionarea stresului și menținerea contactelor sociale.

1. Nutriție

Asigurați-vă că dieta dumneavoastră include suficiente:

– vitamina D – lipsa acestei vitamine duce la îmbătrânirea accelerată a creierului și creșterea riscului de dezvoltare a demenței, potrivit celor mai recente cercetări. Nu toată lumea primește suficientă vitamina D de la soare, deci ar trebui să includeți în dietă pește gras, ficat de cod, produse lactate (brânză, unt), ouă.

– vitamine din grupa B – ajută la creșterea producției de neurotransmițători care transmit mesaje între neuroni în creier și corp. Lipsa lor (deoarece organismul nostru nu le acumulează) duce la creșterea riscului de scădere a funcțiilor cognitive, inclusiv pierderea memoriei și dezvoltarea bolilor neurodegenerative, inclusiv boala Alzheimer. Un nivel adecvat al vitaminelor B ajută la reducerea nivelului de markeri biochimici în sânge, care sunt toxici sau perturbă funcția vaselor de sânge. Încercați să obțineți toate variantele de vitamine din grupul B din alimentație (organe, ouă, carne slabă, drojdie alimentară, legume uscate, semințe, nuci, tărâțe).

– vitamina E – ajută la încetinirea progresului bolii Alzheimer în forme ușoare și moderate. Vitamina E are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajutând la reducerea stresului oxidativ toxic și la protejarea celulelor din creier. Un studiu recent a arătat că vitamina E contribuie și la funcțiile biomoleculare, cum ar fi exprimarea genelor, transmiterea semnalului electric și neuroprotecția. Obțineți vitamina E din semințe, nuci, uleiuri vegetale, cereale, leguminoase.

– vitamina C – este o moleculă antioxidantă vitală pentru creier, participând la dezvoltarea celulelor nervoase, diferențierea, maturizarea și formarea învelișului acestora. Vitamina C ajută la funcționarea diferiților neurotransmițători, are un efect protector asupra creierului, reducând stresul toxic legat de demență și asigurând o funcționare corespunzătoare a creierului. Obțineți vitamina C din ardei gras, varză, citrice, kiwi, coacăze, măceșe, verdeață.

– acizi grași omega-3 – aceștia ajută la menținerea sănătății mentale și a funcțiilor cognitive, promovând creșterea de noi celule cerebrale și ajutând la memorie și învățare. Asigurați-vă că consumați suficient pește gras și surse vegetale de omega-3 (semințe de in, nuci, semințe de chia).

– apă – hidratarea joacă un rol important în multe funcții ale corpului nostru, inclusiv în menținerea sănătății creierului. Chiar și o ușoară deshidratare poate duce la confuzie mentală, scăderea clarității minții și dureri de cap.

Mâncați mai multe alimente integrale, bogate în nutrienți, care vor ajuta organismul să facă față stresului oxidativ care afectează celulele creierului, minimizând cantitatea de alimente procesate care au un impact negativ asupra sănătății creierului.

2. Exerciții pentru minte

Stimulați-vă regulat creierul. S-a dovedit că activitatea cerebrală nu numai că stimulează noi conexiuni între celulele nervoase, dar și ajută la generarea de celule noi, dezvoltând plasticitatea neurologică. Citiți mai mult, învățați lucruri noi, rezolvați puzzle-uri verbale sau probleme matematice, experimentați cu activități care necesită pricepere manuală și efort mental, cum ar fi desenul, colorarea, modelarea, învățarea unui instrument muzical etc.

Nu uitați de exercițiile fizice pentru corp. Activitatea fizică nu numai că furnizează energie, îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, dar poate activa și anumite funcții benefice ale creierului și poate contribui la longevitate.

3. Nivelele de zahăr, colesterol și tensiune

Tensiunea arterială crescută, nivelul ridicat de zahăr și colesterol din sânge sunt factori de risc pentru dezvoltarea demenței. Dacă încă mai aveți timp, schimbați-vă stilul de viață pentru a menține acești factori la nivel normal. Asigurați-vă că vă consultați cu medicul pentru recomandări individuale privind alimentația corectă, activitatea fizică etc. În unele cazuri, dacă situația este deja avansată, schimbările în stilul de viață nu vor fi suficiente și medicul vă va recomanda măsuri speciale.

4. Îngrijirea sănătății mintale

Stările de anxietate, depresie, lipsa cronică de somn, epuizarea sunt asociate cu scăderea funcțiilor cognitive. Studiile au arătat că stresul la persoanele în general sănătoase poate duce la reducerea volumului de zone ale creierului legate de emoții, metabolism și memorie. Acest lucru nu neapărat va crește riscul de scădere a capacităților cognitive la vârsta înaintată, dar sănătatea mentală bună și somnul de calitate sunt obiective importante pentru o bătrânețe sănătoasă. Acordați atenție specială nivelului de stres și calității somnului; dacă acestea încep să influențeze viața dumneavoastră, consultați cu siguranță specialiști pentru a vă ajuta să reveniți la o stare sănătoasă.

5. Protejați-vă capul

Protejați-vă capul; leziunile moderate și severe ale capului, chiar și fără diagnostic de entorsă cerebrală, cresc riscul de tulburări cognitive.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!