5 lucruri frumoase care vin o data cu trecerea anilor, si pe care ar fi fost frumos sa le fi avut in tinerete!

5 lucruri frumoase care vin o data cu trecerea anilor, si pe care ar fi fost frumos sa le fi avut in tinerete!

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 January 2020 in CuriozitățiDe Suflet

“Exista suflete pe lumea asta care au darul de gasi fericirea oriunde si de a o lasa in urma atunci cand pleaca.” – Frederick Faber

Imbatranirea inseamna echilibru emotional. Imbatranirea inseamna intelepciune. Imbatranirea inseamna liniste interioara. Cand devii batran inveti sa descoperi lumea altfel si sa te bucuri cu adevarat de ea!

Ca om batran, vei fi mai fericit!

Dupa cum reiese din cercetari, un batran morocanos a fost si in tinerete o persoana la fel de morocanoasa. Imbatranirea nu transforma un om vesel si entuziast intr-unul morocanos ci din contra, pe masura ce imbatranim devenim mai stabili din punct de vedere emotional si mai multumiti de propria persoana.

Cand ajungem la perioada de maturitate inca avem numeroase întrebari la care trebuie sa raspundem ori griji ca nu vom reusi in viata: Imi voi gasi sufletul pereche? Voi face copii? Imi voi voi construi o cariera de succes? iar urmatoarele decade vor fi decisive pentru atingerea scopurilor pe care ni le-am propus in viata. Insa, pe masura ce vom ajunge la batranete, toate aceste lucruri se vor fi rezolvat. Atunci vom scapa de numeroasele stresuri si vom deveni, in sfarsit, relaxati.

Ca om batran, vei lua decizii intelepte.

Pana acum, oamenii de stiinta erau de parere ca pe masura ce imbatranim, pierdem un numar semnificativ de celule cerebrale, insa cercetari recente au demontat aceasta teorie. Stim astazi ca atingem apogeul cognitiv intre 40 si 68 de ani. De-a lungul anilor, creierul nostru creeaza conexiuni si recunoaste pattern-uri, facandu-ne sa rezolvam problemele cu care ne confruntam in viata mai usor si sa gasim mai repede argumente pentru diverse situatii. Asadar, creierul mai batran poate sa ia deciziile corecte iute ca sageata.

Ca om batran, prioritara este comoditatea, nu moda.

Daca pana la o anumita varsta ne chinuim pe tocuri dureroase, atunci cand ajungem la batranete putem purta orice ne dorim. O pereche de pantofi sport sau cu talpa ortopedica ne vor ajuta sa inaintam cu usurinta pe langa picioare tinere cu incaltaminte magnifica, insa complet incomoda. Asadar, vom urca scarile mai usor si in acelasi timp ne vom proteja articulatiile. Iar miscarea ne va ajuta sa traim mai bine si mai mult!

Ca om batran, stii exact cine esti.

Odata ce inaintam in varsta invatam sa ne ascultam vocea interioara si, cel mai important, avem increderea sa o transformam in voce exterioara! Desi avem impresia ca organismul supus imbatranirii nu de da voie sa facem multe lucruri, situatia nu este deloc asa. Pentru ca stim cu adevarat cine suntem, avem capacitatea de a ne exprima liber, fara teama ca vom fi judecati, lucru de care eram aproape incapabili cu o decada in urma (cel putin majoritatea dintre noi).

La scara mai mare, un astfel de exemplu este Betty Reid Soskin care la varsta de 89 de ani tine discursuri inspirationale si se implica in numeroase activitati in comunitatea ei. Ea ii poate ajuta, sfatui pe cei mai tineri prin intelegerea si povestirea experientelor ei de viata.

Ca om batran, ai mai mult timp pentru tine si pentru ceilalti.

Intreaga viata te-ai straduit sa iti imbunatatesti cariera si sa ai grija de familie. Imbatranirea aduce insa beneficii in ceea ce priveste timpul. Chiar daca o privim ca pe o apropiere de sfarsitul vietii noastre pe pamant, ea ne ofera insa clipe de liniste, relaxare si redescoperire, reevaluare a propriului timp. Copiii sunt acum mari si s-au mutat la casa lor, iar volumul de munca a scazut dramatic.

Pentru ca ai vazut aproape orice, ai experimentat aproape orice si ai simtit aproape orice poti sa iti dedici timpul in moduri constructive, ajutandu-i pe cei mai tineri sa isi aleaga o cariera, sa isi imbunatateasca relatiile sentimentale ori sociale. Pentru ca ai devenit om batran, poti sa iti petreci timpul intr-un mod intelept si sa te bucuri de fiecare clipa.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!