5 efecte psihologice puternice care ne schimbă comportamentul și felul de a fi

5 efecte psihologice puternice care ne schimbă comportamentul și felul de a fi

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 December 2020 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Cum să ajungem în culisele creierului și să înțelegem exact cum instinctele ne guvernează deciziile și de ce percepem în acest fel lumea din jurul nostru?

Următoarele 5 efecte psihologice sunt poarta de acces către lumea secretă a modului în care funcționează creierul uman.

1. Cei din jur te plac mai mult atunci când greșești.

Cei care nu greșesc niciodată ni se par mai puțin atrăgători decât cei care greșesc. Greșelile te fac mai uman și mai atractiv. Iar perfecțiunea creează distanță și o aură enervantă de invincibilitate.

Acest „efect de eșec” a fost testat de psihologul Elliot Aronson. Subiecții săi au avut de ascultat înregistrări cu diferite activități. Pe unele înregistrări, unii dintre membri au putut fi auziți scăpând o ceașcă de cafea. Rezultatele au arătat că cei care au vărsat ceașca de cafea au fost numiți cei mai atrăgători.

2. Așteptările mari creează o nouă realitate.

Dacă crezi în ceva, se va întâmpla într-o zi. Acesta este așa-numitul efect Pygmalion. Psihologul Robert Rosenthal a făcut un studiu ​​la o școală.

La începutul anului școlar, psihologul Robert Rosenthal le-a arătat profesorilor o listă de elevii care au avut scoruri foarte ridicate la testele de IQ. Dar această listă nu corespundea realității, Rosenthal pur și simplu a ales la întâmplare numele elevilor.

La sfârșitul anului, acești școlari au prezentat rezultate semnificativ mai mari comparativ cu restul.

Așteptările profesorilor pentru acești copii erau mai mari și aceste așteptări au creat o nouă realitate. Rosenthal și-a explicat descoperirea în acest fel: ceea ce așteaptă o persoană de la alta poate deveni o profeție care se împlinește.

Amintiți-vă zicala: „Dacă numiți o persoană porc, mai devreme sau mai târziu va grohăi”

3. Cu cât este mai grea alegerea, cu atât mai puțin probabil vom fi mulțumiți de aceasta.

Sunteți familiarizați cu remușcările cumpărăturilor? Cumpărăm ceva și apoi începem să regretăm: am fi putut cumpăra mai ieftin din altă parte, sau un alt model mai nou, sau peste 2 săptămâni la reducere.

Chiar dacă decizia noastră finală este complet corectă, putem rămâne nefericiți dacă avem prea multe variante de ales. Acesta este „paradoxul alegerii”: atunci când alegerea este prea mare, poate fi dificil să găsești satisfacția din decizie.

4. Cu cât mai mulți oameni văd că aveți nevoie de ajutor, cu atât este mai puțin probabil să fiți ajutați.

Dacă aveți nevoie de ajutor, nu căutați-l în mulțime. „Efectul spectator” va acționa.

A fost studiat de psihologii Bibb Lathan și John Darley. Când subiectul a crezut că este singurul martor, 85% s-au grăbit să ajute. Când era o altă persoană în apropiere, 65% s-au grăbit să ajute. Când subiectul a știut că mai sunt încă 4 martori, doar 31% au venit în ajutor.

Adesea, martorii unui accident sau al unei infracțiuni nu încearcă să ajute victima: toată lumea crede că altcineva va suna la poliție etc. Dar singurul martor ocular înțelege că numai el poate ajuta și acționează mult mai decisiv.

5. Greșelile tale nu sunt atât de vizibile pe cât crezi.

Sentimentul că cei din jur ne privesc tot timpul doar pe noi este doar un joc de imaginație. Paranoia și îndoiala de sine pe care le simțim de fiecare dată când greșim nu reflectă realitatea. Oamenii observă greșelile noastre mult mai rar decât credem noi.

Pentru a testa acest „efect de reflector”, o echipă de psihologi a cerut unui grup de subiecți să poarte un tricou ciudat toată ziua și apoi să estimeze câți oameni au observat. Scorurile subiecților au fost de două ori mai mari decât numărul real. Ești mult mai puțin în centrul atenției decât crezi.

Știind acest lucru, te poți simți mult mai liniștit în locurile publice și să fii tu însuți.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!