În articolul de astăzi, analizăm 5 alimente care sunt foarte benefice pentru sănătatea ficatului – un organ vital: sarcina acestuia este de a neutraliza substanțele străine care sunt periculoase pentru organismul uman.
Dacă ficatul funcționează corect, aceste substanțe se descompun în molecule mai simple și mai inofensive. Dacă ficatul eșuează, substanțele toxice intră în sânge și sunt transportate în tot corpul, afectând diferite organe.
Așadar, iată 5 alimente care vă va ajuta ficatul să se vindece și să-și facă treaba mai bine.
1. Zer de lapte
Îl puteți găti singur prin fermentarea laptelui și separându-l în zer și masă de brânză.
Zerul conține lactoză, proteine, vitamine și minerale, în timp ce este sărac în calorii și are un efect bun asupra sănătății ficatului. Îndepărtează toxinele din organism, stimulează eliberarea de insulină, restabilește stomacul, îmbunătățește starea microflorei intestinale (întărind astfel sistemul imunitar), elimină gazele și constipația și ajută la normalizarea greutății.
Iar zerul este, de asemenea, un excelent potolitor de sete.
2. Varec (Kelp)
Aceasta este o algă. Este foarte bogată în oligoelemente – clor, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, iod, fier și altele.
Îmbunătățește funcția hepatică, îmbunătățește motilitatea intestinală, elimină toxinele.
Atenție: persoanele cu o sensibilitate crescută la iod ar trebui să consulte un specialist înainte de a consuma varecul.
3. Țelină
Conține o cantitate mare de vitamine (A, E, K, grupa B), aminoacizi și fibre. Se consumă atât crude, cât și fierte (fierbe, aburire etc.). Cu conținut scăzut de calorii, provocând în același timp o senzație de sațietate.
Iar sucul proaspăt stors este făcut din țelină, este foarte benefic pentru digestie și întărirea apărării naturale a organismului.
Ajută ficatul să scape de excesul de grăsime, îi îmbunătățește funcționarea, fără a-i crea stres inutil.
4. Curcuma (Turmeric)
Interesul pentru turmeric a crescut în ultimii ani. Cercetările au arătat că turmericul este benefic pentru inflamația cronică, care este cauza principală a multor afecțiuni. În același timp, acționează la nivel celular, distrugând moleculele dăunătoare.
Turmericul este, de asemenea, bogat în antioxidanți – protejează organismul de radicalii liberi. În plus, are un efect benefic asupra stării generale a ficatului și asupra structurii acestuia.
5. Dovleac
Conține o cantitate mare de vitamina A, caroten (de câteva ori mai mult decât morcovii), vitamina PP, minerale, fibre.
Se folosește fiert, copt, înăbușit și, de asemenea, sub formă de suc.
Reduce oxidarea organismului, îmbunătățește digestia, ajută la îndepărtarea bilei, creează condiții favorabile pentru refacerea (regenerarea) celulelor hepatice.
6. Caise uscate
Conține multe vitamine (în special C, E, A și B3) și minerale (potasiu, calciu, magneziu etc.).
Ajută la curățarea ficatului de toxine, normalizează tractul gastrointestinal, are proprietăți antioxidante, îmbunătățește vederea și funcționarea sistemului cardiovascular.
Așadar, zerul, varecul, turmericul, dovleacul și caisele uscate sunt 5 alimente benefice pentru ficat, pe care este indicat să le introduceți în alimentație și să le consumați în mod regulat.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.