Aproape 15% din populație suferă de pietre în vezica biliară. Ceilalți 85% pot să nu prezinte simptome legate de pietrele din vezică, dar mulți dintre ei pot avea semne ascunse ale bolii, care pot deveni evidente în orice moment.
În acest moment, este foarte important să monitorizați ceea ce mâncați și cum mâncați pentru a preveni formarea pietrelor în vezica biliară.
Este important să știți ce alimente ar trebui să evitați pentru a vă menține sănătatea vezicii biliare. Așa cum arată numeroasele studii, acesta este un pas foarte important și eficient, care a salvat sănătatea multor oameni.
5 tipuri de alimente care cauzează apariția pietrelor:
Dacă în bilă există prea mult colesterol sau bilirubină (substanță care se formează în urma distrugerii globulelor roșii), în vezica biliară pot începe să se formeze pietre – de la cele mici ca nisipul și singulare până la cele foarte mari și multiple.
Pentru a preveni apariția pietrelor din vezica biliară, ar trebui să evitați următoarele alimente:
1. Carnea procesată (mezeluri, cârnați, salamuri, cârnați afumați).
2. Produsele cu conținut ridicat de colesterol (organe interne, slănină, brânză tare, ouă în exces).
3. Produsele cu conținut ridicat de grăsimi saturate (unt, smântână, frișcă, torturi, prăjituri).
4. Produsele cu conținut ridicat de grăsimi trans (margarină, uleiuri vegetale, chips-uri, cartofi prăjiți, fast-food).
5. Produsele cu conținut ridicat de zahăr adăugat (dulciuri, produse de patiserie, băuturi răcoritoare dulci).
De asemenea, ar trebui să reduceți consumul de mâncare prăjită și sare (în loc de sare, este benefic să utilizați condimente naturale – frunze de dafin, cimbru, coriandru, mărar, usturoi, pătrunjel, suc de lămâie).
Amintiți-vă că gătitul acasă este cea mai bună modalitate de a vă asigura că utilizați alimente proaspete și sănătoase. Faceți acest lucru pentru a reduce riscul formării pietrelor în vezica biliară.
Recomandări utile pentru îmbunătățirea alimentației:
- Folosiți mai multe legume în prepararea supelor, garniturilor și a fripturilor la cuptor.
- Scoateți excesul de grăsime din mâncare.
- Coaceți la cuptor, fierbeți sau preparați la aburi carnea și alte alimente în loc să le prăjiți.
- Preparați sosuri pentru salate din ingrediente sănătoase în loc să folosiți sosuri din magazin și maioneză.
- Înlocuiți desertul cu fructe.
Informații suplimentare:
Pietrele mici pot să iasă din vezica biliară fără a provoca disconfort, în timp ce cele mai mari pot bloca canalul biliar prin care bila ajunge în intestin. Dacă canalul biliar rămâne blocat pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru poate duce chiar la deces.
Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la formarea pietrelor în vezica biliară decât alții. Adesea, acest lucru este legat de consumul excesiv de alimente dulci, grase și procesate. În acest caz, este benefic să pierdeți în greutate.
Pierderea a 10% din greutate în 5-6 luni reduce riscul formării pietrelor cu 20-25%! Cu toate acestea, este important să țineți minte că dietele stricte, care duc la pierderea rapidă a kilogramelor în plus, nu sunt cea mai bună modalitate de a atinge o greutate sănătoasă.
Pe lângă faptul că rareori funcționează pe termen lung, pierderea rapidă de greutate stimulează formarea pietrelor în vezica biliară! Cel mai bine este să pierdeți în greutate încet și sigur. Nu vă înfometați! Alimentația zilnică constă în 3 mese și 2 gustări, trebuie doar să reduceți consumul de carbohidrați.
Înainte de a face schimbări în alimentația dumneavoastră, consultați-vă medicul. Acest lucru vă va ajuta să evitați multe probleme și să primiți mai multe recomandări utile pentru starea dumneavoastră de sănătate specifică.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.