5 alimente naturale care îți întăresc imunitatea și rezistența la viruși și bacterii

5 alimente naturale care îți întăresc imunitatea și rezistența la viruși și bacterii

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Remedii NaturisteSarbatoriSfaturi

Obișnuiam să credem că o reacție imună este bună și inflamația este rea. Însă procesul inflamator din organism poate fi un răspuns imun normal. Inflamația, de exemplu, este necesară pentru vindecarea rănilor. Sau pentru a lupta împotriva infecțiilor cauzate de febră.

Cu toate acestea, agitația lumii moderne forțează adesea o persoană să fie într-un stres cronic, provocând astfel așa-numita inflamație cronică, care poate suprima grav funcția imunitară de protecție a organismului. Și dacă în primul caz există multe modalități de combatere a inflamației acute, în al doilea caz – tot ce puteți face este trecerea la un stil de viață sănătos și să vă îmbogățiți dieta cu „produse antiinflamatoare”, despre care vor fi discutate mai jos.

Deci, ce sunt produsele antiinflamatoare și cum pot ele să susțină sistemul imunitar și să reducă inflamația cronică din organism?

Se crede că astfel de produse sunt bogate în vitamine și fitonutrienți care sunt capabili să mențină un răspuns imunitar sănătos și sunt importante pentru prevenirea proceselor inflamatorii cronice din organism.

1. Turmeric

Turmericul este un condiment galben strălucitor, cu o aromă puternică și un gust amar, asemănător cu rădăcina de ghimbir. Se obține din rizomul plantelor de turmeric. În primul rând, este folosit ca condiment.

Astăzi, turmericul este unul dintre cele mai studiate remedii pe bază de plante antioxidante din lume. Turmericul a fost folosit în medicina tradițională indiană ayurvedică și chineză de mii de ani. Dar în Occident, această plantă a fost ignorată până în anii 1970. Apoi studiile au confirmat un puternic efect antiinflamator, antiviral, analgezic, antimicrobian și anti ca n cer igen.

Curcumina – ingredientul activ al turmericului – este un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi care distrug celulele din organism și întărește sistemul imunitar datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Curcumina înlocuiește radicalii hidroxil, care sunt considerați cei mai periculoși dintre toți antioxidanții. Acest lucru îmbunătățește rezistența celulelor la infecții și boli maligne.

Turmericul conține o cantitate imensă de vitamine C, E și K. Vitamina K are un efect pronunțat de coagulare a sângelui și este o vitamină importantă pentru sistemul cardiovascular. Vitamina K stimulează, de asemenea, cel mai important antioxidant din organism – aminoacidul glutation.

2. Semințe de dovleac

Semințele de dovleac conțin mulți nutrienți – de la magneziu și mangan, până la cupru, zinc și proteine. În plus, o gamă largă de compuși vegetali utili: fitosteroli și antioxidanți, vânătoare de radicali liberi. Semințele conțin și multe fibre.

Un sfert de cană de semințe de dovleac conține aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de magneziu, care este implicat într-o gamă largă de funcții fiziologice vitale, inclusiv crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului tău), sinteza ARN și ADN, țesut osos și formarea dinților, relaxarea vaselor de sânge, precum și buna funcționare a intestinelor.

Semințele de dovleac sunt o sursă de zinc, deoarece 30 g conțin mai mult de 2 mg din acest mineral. Zincul este important pentru organism din multe motive: susține imunitatea sănătoasă, creșterea și diviziunea celulară, somnul, starea de spirit, gustul și mirosul, sănătatea ochilor și a pielii, reglarea insulinei și funcția masculină.

Nucile și semințele crude, inclusiv semințele de dovleac, sunt una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 de origine vegetală (acid alfa-linolenic sau ALA).

3. Broccoli

Broccoli este cunoscut pentru proprietățile sale chimioprotectoare. Este o sursă de fitonutrienți, glucozinolați, flavonoide și alți compuși antioxidanti care promovează sănătatea.

Studiile au arătat că sulforafanul susține funcția și diviziunea celulară normală, care provoacă simultan apoptoza (moartea programată) a celulelor can ce roase ale intestinului, prostatei, sânului, ca nc eru lui pulmonar cauzat de fumat și reducând numărul de ca n cere hepatice.

Trei porții de broccoli pe săptămână pot reduce riscul de ca n cer de prostată cu mai mult de 60%.

O serie de studii au evidențiat, de asemenea, efectele sale asupra obezității, diabetului de tip 2 și bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD).

Cercetătorii cred că broccoli poate fi foarte benefic în tratarea colitei și a creșterii permeabilității intestinale.

Broccoli și alte legume crucifere conțin compuși de glucozinolat, care se descompun în stomac în timpul digestiei și ajută la îmbunătățirea funcției imunitare și a echilibrului microflorei intestinale.

Compusul sulforafan suprimă, de asemenea, inflamația, reducând nivelul speciilor reactive de oxigen distructive (ROS) cu 73%. Sulforafanul este, de asemenea, un stimulent imunitar, astfel încât broccoli îmbunătățește funcția imunitară în mai multe moduri.

4. Produse fermentate

Menținerea unei microflore intestinale sănătoase este una dintre cele mai importante sarcini în menținerea unui răspuns imunitar sănătos, deoarece aproximativ 70% până la 80% din celulele care alcătuiesc sistemul imunitar se află în intestinul nostru. Astfel, produsele intestinale fermentate sunt principalul catalizator pentru o protecție puternică împotriva majorității bolilor.

Alimentele fermentate sunt, de asemenea, recunoscute ca un important supliment anti ca n cer al dietei. S-a demonstrat că bacteriile benefice din alimentele fermentate suprimă ca n cerul de colon, dar sunt, de asemenea, capabile să prevină ca n cerul de sân, ficat, intestin subțire și alte organe.

Varză murată, murături, chefir – aceste alimente ar trebui incluse în dieta ta zilnică.

5. Usturoiul

Usturoiul este unul dintre cele mai bune alimente pe care le puteți consuma în mod regulat, ceea ce va ajuta, de asemenea, la creșterea imunității. Este un remediu împotriva infecțiilor fungice, bacteriilor și virușilor. Conține peste 100 de substanțe chimice utile din punct de vedere biologic care scad colesterolul și distrug virușii.

Usturoiul poate fi consumat fiert sau crud, dar dacă stomacul poate suporta usturoiul nefiert, cel mai bine este să-l mănânci proaspăt.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!