5 alimente naturale care ajută la protejarea vezicii biliare împotriva formării pietrelor

5 alimente naturale care ajută la protejarea vezicii biliare împotriva formării pietrelor

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 July 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Vezica biliară este un organ important în sistemul nostru digestiv. În urma unor tulburări legate de formarea și eliminarea bilei, pot apărea depozite solide în vezica biliară – pietre, care sunt evaluate în funcție de dimensiune și număr.

Ele sunt periculoase deoarece pot bloca căile biliare. În aceste cazuri, de obicei, este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare. Cu toate acestea, de cele mai multe ori se poate preveni acest lucru adoptând unele obiceiuri sănătoase în stilul de viață.

Deoarece vezica biliară face parte din sistemul nostru digestiv, alimentația noastră joacă un rol esențial în menținerea sănătății sale. Astăzi vom vorbi despre superalimente care ajută la prevenirea formării pietrelor în vezica biliară și care vă pot scăpa de multe alte probleme neplăcute.

1. Curcuma

Curcuma este un superaliment și un condiment popular, cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva formării de noi pietre biliare și încetinirea creșterii celor existente.

Într-un studiu au participat mai multe persoane care aveau pietre în vezica biliară. Jumătate din participanți au fost puși să ia curcumină zilnic timp de 1-2 luni. Astfel, cercetătorii au observat că utilizarea regulată a curcuminei a dus la o îmbunătățire semnificativă a stării participanților, în comparație cu grupul care nu a consumat curcumină.

De asemenea, probabilitatea formării pietrelor biliare la cei care au consumat curcumă în mod regulat a fost cu 25-30% mai mică decât la cei care nu au făcut-o.

Efectul este explicat prin faptul că curcuma este bogată în curcumină. Acest component natural unică, de culoare portocalie strălucitoare, curăță și reface eficient celulele, contribuind la rejuvenarea și vindecarea lor.

2. Fasole

Fasolea este un aliment popular și important, recomandat în mod special persoanelor cu probleme ale pietrelor biliare. Conținutul ridicat de fibre și de multe compuși naturali benefici influențează în mod pozitiv starea întregului sistem digestiv.

În special, îmbunătățește curățarea intestinelor și eliminarea toxinelor din organism, ajută la reglarea nivelului de grăsime și colesterol. Acest lucru este important, deoarece acești factori contribuie adesea la formarea pietrelor biliare sau agravează problemele legate de acestea.

3. Legumele cu frunze verzi

Spanacul, salata, rucola, sfecla, sparanghelul și toate tipurile de varză au proprietatea de a face mediul din organism alcalin. Acest lucru este foarte important, deoarece un astfel de mediu este ideal pentru majoritatea proceselor vitale din organism.

În plus, aceste produse sunt bogate în fier și magneziu, iar ambele minerale sunt foarte recomandate persoanelor predispuse la formarea pietrelor biliare sau cu probleme existente de acest gen.

4. Semințele de in

La fel ca și alte alimente bogate în fibre, semințele de in sunt foarte benefice pentru sănătatea vezicii biliare. Ele sunt, de asemenea, cea mai bună sursă vegetală de acizi grași Omega-3 – substanțe esențiale pentru funcționarea normală a tuturor organelor și sistemelor noastre.

În plus față de beneficiile pe care le aduc organismului nostru, semințele de in sunt, în special, bogate în potasiu și fier, care joacă un rol cheie în menținerea sănătății vezicii biliare.

5. Ardeiul gras roșu, citricele, fructele de pădure de sezon (afine, căpșuni, mure, merișoare) și alte alimente bogate în vitamina C.

Cercetările arată că vitamina C ajută la prevenirea și încetinirea formării și creșterii pietrelor în vezica biliară. Acest lucru se datorează faptului că vitamina C protejează țesuturile și celulele tuturor organelor interne, inclusiv vezica biliară.

Ea reglează procesele de oxidare-reducere și contribuie la îmbunătățirea stării vezicii biliare. Așadar, încercați să consumați mai des produse alimentare care conțin vitamina C.

Astfel, prin includerea alimentelor menționate mai sus în alimentația voastră, veți putea preveni sau încetini formarea pietrelor în vezica biliară.

Totuși, înainte de a face acest lucru, consultați-vă în mod obligatoriu medicul pentru a determina corect dimensiunea porției potrivite pentru voi și pentru a obține maximum de beneficii din aceste produse.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!