5 afirmații ale lui Leonardo da Vinci despre natura umană, adevăr și existență

5 afirmații ale lui Leonardo da Vinci despre natura umană, adevăr și existență

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2023 in CitateDe SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Este foarte dificil să fii tu însuți când nu știi cine ești cu adevărat. Neurobiologii de astăzi sunt convinși că în secolul XXI misterul apariției gândurilor va fi pe deplin dezlegat, iar în urma lui vor continua să descopere și alte secrete ale originii noastre.

Cu toate acestea, înainte de oamenii de știință au fost gânditori și filosofi care au pus întrebări directe și au încercat să înțeleagă „eu-ul” propriu, observând pur și simplu comportamentul oamenilor. Unul dintre acești gânditori a fost artistul, inventatorul și filosoful Leonardo da Vinci, ale cărui jurnale s-au păstrat excelent până în zilele noastre.

Iată câteva dintre citatele sale:

1. “Orice viață trăită bine este o viață lungă.”

În însemnările sale, maestrul discută adesea despre pierderea inutilă de timp a multor oameni. Oamenii își risipesc viața fără să atingă adevărata fericire și când încearcă să facă mai multe lucruri la bătrânețe, este adesea prea târziu.

Nu contează cât timp vei trăi, ci informațiile pe care le poți învăța în timpul alocat. Pentru a învăța ceva, nu trebuie doar să stai pe canapea și să speculezi asupra misterelor existenței, trebuie să te ridici și să ai inițiativă.

2. “Un leneș nu poate fi hrănit cu posmagi, dar dă-i șansa să-i denigreze pe alții, că nu se va abține. El este întotdeauna gata să găsească scuze pentru propria sa neputință.”

Probabil că toți cunosc astfel de oameni. Nimic nu merge bine în viața lor, dar dau mereu vina pe alții pentru toate dificultățile vieții, nu își asumă responsabilitatea pentru soarta lor. Ei mereu au pe cineva care “le pune bețe în roate“.

Totuși, o analiză detaliată a acestor oameni dezvăluie întotdeauna că sunt simpli leneși, care nu vor să facă nimic pe cont propriu. Psihologii cred că acest fel de atitudine față de viață se formează datorită părinților care i-au răsfățat și au decis mereu totul pentru ei, astfel că nu i-au pregătit pentru viața reală.

3. “Unde duhul nu ghidează mâna artistului, acolo nu există artă.”

Aceasta este o întrebare veșnică despre originea talentului. Astăzi opiniile sunt împărțite aproape în mod egal, dar în timpurile lui Leonardo se credea că darul vine “de sus”. Leonardo nu putea să știe despre descoperirile de astăzi în vremea sa religioasă.

Mulți neurobiologi cred că, creativitatea nu este altceva decât experiența acumulată, înmulțită cu moștenirea genetică. Nu sunt implicate doar genele mamei și tatălui, ci și moștenirea indirectă a strămoșilor îndepărtați.

4. “Oțelul ruginește dacă nu este folosit, apa staționară prinde miros, iar mintea omului se întristează dacă nu-și găsește scopul.”

Acest citat nu are nevoie de prea multe explicații. Aici se pot adăuga doar câteva cuvinte: oamenii inteligenți trăiesc în general mai bine și mai mult. Antrenează-ți mintea și “seamănă” în mintea ta cunoștințe noi, indiferent câți ani ai, acest lucru va aduce roade uriașe pe distanța lungă a vieții.

5. “Adevărul în cele din urmă nu rămâne ascuns.”

Nu doar Leonardo, ci și mulți oameni de știință au considerat că, în cele din urmă, omenirea va dezvălui toate misterele existenței și chiar va rezolva problema învierii. Acest lucru poate părea ficțiune, dar ei au crezut cu adevărat că într-o dezvoltare atât de rapidă a științei, se vor putea rezolva o mulțime de mistere umane.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!