4 sfaturi pentru o viață fericită de la cel mai influent psiholog din lume

4 sfaturi pentru o viață fericită de la cel mai influent psiholog din lume

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

În țările occidentale, oamenii iubesc clasamentele iar psihologia nu a rămas în afara acestui fenomen. De exemplu, există o selecție a celui mai influent terapeut psihologic al planetei. Cu ceva timp în urmă, în anul 1993, acesta a devenit Albert Ellis.

Albert Ellis este unul dintre părinții fondatori ai terapiei cognitive-comportamentale și a dezvoltat propriul său abordaj, cunoscut sub numele de TERPC (Terapie Emotiv-Rațional-Comportamentală).

Dar acum asta nu mai contează. Mai important este că ideile lui Albert au fost confirmate științific. După cum au arătat peste 70 de studii, abordarea lui în lucrul cu problemele psihologice funcționează.

Dacă ne bazăm pe ideea că toate bolile provin de la nervi, atunci Albert cu siguranță a descoperit cheia longevității. A trăit 93 de ani și a lucrat până în ultima zi a vieții sale.

Care sunt regulile fericirii și liniștii dezvoltate de Albert Ellis?

Regula nr. 1: Nu circumstanțele cauzează suferința unei persoane, ci modul în care el însuși se raportează la ele.

Despre ce este vorba?

De exemplu, o mașină a stropit cu noroi trei oameni pe stradă.

Unul dintre ei a dat doar din umeri și a plecat acasă să se schimbe de haine. De ce să fie supărat? Astfel de neplăceri se întâmplă uneori.

Al doilea a început să se enerveze și să strige după șofer, manifestându-și nervii. S-a supărat atât de tare încât mai târziu a izbucnit în fața soției și copilului său, deși aceștia nu au făcut nimic rău.

Al treilea a început să se plângă că întregul univers este împotriva lui și că viața este nedreaptă. Destul de evident, nu-i așa?

Regula nr. 2: Dacă nu vrei să suferi, renunță la așteptările ca viața, ceilalți și chiar tu însuți să corespundă dorințelor tale. Dorințele tale nu guvernează lumea.

Dur, poate, dar asta e realitatea. Lumea nu este obligată să îndeplinească dorințele noastre, oricât de mult ne-am dori. Dar de multe ori uităm asta și ne împovărăm cu apatie, tristețe și dezamăgire.

Dar de ce? Care e sensul?

Regula nr. 3: Dacă ceva nu-ți place în viața ta sau în lumea din jur și vrei să schimbi aceste circumstanțe, acționează (în loc să te supere că lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie).

Schimbarea lumii vine din fapte, nu din cerințe! De multe ori consumăm atât de multă energie cerând altora și lumii în general să se schimbe, dar nu întreprindem acțiuni concrete pentru a obține un rezultat diferit.

Nu-i așa că nu e logic? Dar astfel de situații sunt întâlnite peste tot.

Regula nr. 4: În orice circumstanțe, fă ceea ce depinde de tine (ceea ce consideri corect și important), asta este responsabilitatea ta, restul nu depinde de tine.

Aici trebuie să reflectăm puțin. De multe ori încercăm să controlăm lumea, nu gândurile noastre, convingerile și așteptările față de această lume. Însă multe evenimente sunt pur și simplu imposibil de controlat!

De exemplu, nu putem controla vremea care poate strica planurile noastre. Și iată că în zona noastră de responsabilitate, se află în primul rând gândurile noastre, sentimentele și atitudinea noastră față de ceea ce se întâmplă în general.

Voi ce spuneți, dragii mei prieteni? Sunteți de acord cu regulile lui Albert Ellis?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!