4 reguli înțelepte pentru o viață fericită de la cel mai influent terapeut Albert Ellis

4 reguli înțelepte pentru o viață fericită de la cel mai influent terapeut Albert Ellis

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Albert Ellis, cunoscut ca unul dintre cei mai influenți terapeuți din lume, a revoluționat domeniul psihologiei prin abordarea sa inovatoare a terapiei. Prin crearea terapiei raționale emoțional-comportamentale (REBT), Ellis a dezvăluit informații valoroase despre comportamentul uman și a oferit instrumente practice pentru atingerea fericirii și bunăstării emoționale.

Albert Ellis a trăit 93 de ani și a continuat să lucreze până în ultimele sale zile de viață. Astăzi vom analiza 4 reguli înțelepte pentru o viață fericită, inspirate de înțelepciunea lui Albert Ellis.

1. Regula responsabilității.

„Dacă nu vrei să suferi, nu te mai gândi că viața însăși sau celelalte persoane trebuie să se conformeze dorințelor tale. Dorințele tale nu guvernează lumea.”

Dur, dar adevărat. Nimeni nu este obligat să îndeplinească dorințele tale. Dar de multe ori uiți acest lucru și, confruntându-te cu această realitate, cazi în apatie, depresie și tristețe.

Un alt citat înțelept a lui Ellis în acest sens:

„Anii cei mai buni ai vieții tale sunt cei în care realizezi că problemele tale sunt ale tale. Nu da vina pe mama ta, pe circumstanțe sau pe președinte. Înțelege că ești singurul care conduce destinul tău.”

Asumarea responsabilității pentru emoțiile și acțiunile noastre este o regulă importantă subliniată de Albert Ellis. Ellis credea că avem puterea de a controla reacțiile noastre emoționale, schimbându-ne gândurile și convingerile.

În loc să dăm vina pe circumstanțele externe sau pe alte persoane pentru statutul nostru și pentru viața noastră, Ellis îndemna oamenii să recunoască că suntem responsabili pentru viața noastră. Prin asumarea responsabilității pentru viața noastră, obținem capacitatea de a alege perspective care duc la mai multă bunăstare emoțională și fericire.

2. Regula acțiunii.

„Dacă nu-ți place ceva în viața ta sau în lumea din jur și vrei să schimbi aceste circumstanțe – acționează (în loc să te superi că nimic nu e așa cum ar trebui să fie). Lumea se schimbă prin fapte, nu prin plângeri!”

Potrivit lui Albert Ellis, abilitatea de a te adapta și a fi flexibil este o altă regulă importantă pentru o viață fericită. Viața este plină de incertitudini și provocări, iar constrângerile și gândirea negativă pot împiedica abilitatea noastră de a face față acestora și de a găsi fericirea.

Ellis a promovat o abordare flexibilă, care permite adaptarea și deschiderea către noi perspective. Renunțând la convingerile rigide și manifestând flexibilitate, putem aborda provocările vieții cu reziliență, o abordare creativă și o perspectivă optimistă.

3. Regula gândirii raționale.

„Prea mulți oameni nu realizează că nu evenimentele sau circumstanțele externe creează fericirea; mai degrabă, percepția noastră asupra evenimentelor creează emoții pozitive.

Albert Ellis a subliniat importanța gândirii raționale, crezând că gândurile și convingerile noastre influențează în mod semnificativ emoțiile și comportamentul nostru.

„Schimbați-vă gândurile, acționând în ciuda lor.”

Foarte des, nu evenimentele în sine ne fac nefericiți, ci atitudinea noastră față de ele, fricile și îngrijorarea noastră. Puneți sub semnul întrebării gândurile negative și auto-distructive și înlocuiți-le cu alternative pozitive și raționale. Astfel, veți putea depăși restricțiile autoimpuse, veți reduce îngrijorarea și veți atinge o mai mare stare de fericire și auto-realizare.

4. Regula auto-acceptării.

„Renunțați la cerința ca valoarea voastră să depindă doar de iubirea pe care o primiți. Valoarea voastră nu se schimbă în funcție de faptul dacă sunteți sau nu iubiți de partenerul vostru. Încetați să credeți că iubirea vă conferă valoare; în schimb, lucrați pentru a vă accepta pe deplin.”

Ellis a subliniat importanța auto-acceptării pentru a duce o viață fericită. El credea că auto-acceptarea implică acceptarea deplină a noastră înșine, a defectelor noastre și a tuturor celorlalte aspecte.

În loc să aspirăm către perfecțiune sau să căutăm aprobare de la alți oameni, Ellis încuraja oamenii să dezvolte compasiune pentru ei înșiși și auto-acceptare necondiționată.

Această regulă ne reamintește că merităm iubire și respect, indiferent de imperfecțiunile noastre. Prin practicarea auto-acceptării, putem crește stima de sine, putem reduce auto-critica și putem dezvolta o stare de liniște interioară și satisfacție.

Învățăturile lui Albert Ellis continuă să inspire oamenii care caută fericirea și bunăstarea emoțională. Prin respectarea regulilor înțelepte ale gândirii raționale, responsabilității emoționale, auto-acceptării și flexibilității, putem schimba viața noastră, ne putem realiza potențialul și putem simți că suntem fericiți.

Fie ca învățăturile profunde ale lui Albert Ellis să vă călăuzească pe drumul către o viață mai fericită și plină.

Care regulă v-a plăcut cel mai mult?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!