4 puncte principale pentru o viață fericită: proverbe arabe care schimbă conștiința oamenilor

4 puncte principale pentru o viață fericită: proverbe arabe care schimbă conștiința oamenilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 June 2023 in CitateDe SufletDezvoltare PersonalaSfaturiSpiritualitateViata

Care sunt cele 4 aspecte pe care trebuie să te bazezi pentru a te simți fericit? Să le aflăm din proverbele persane și înțelepciunile arabe:

1. Părinții

„Când părinții zâmbesc, grădina din suflet nu încetează să înflorească.”

Relațiile dintre copii și părinți de la noi nu sunt la fel ca în Orient. Există mai multă autonomie și individualism. Unele persoane își văd părinții o dată pe an sau chiar mai rar. Se consideră adulți, oameni independenți care s-au rupt de fusta mamei și nu au nevoie de sfaturi de la tată.

Înțelepții orientali sunt convinși că aprobarea și sprijinul părinților aduc o contribuție semnificativă la tabloul vieții tale fericite. Cei care înlocuiesc această comunicare cu prietenii pierd multe.

Și cel mai important: să nu dea exemplu propriilor copii despre cum să se poarte cu membrii în vârstă ai familiei. Bătrânețea ne urmărește pe fiecare dintre noi.

2. Capacitatea de a-ți ține limba în frâu

„Ai învățat să vorbești – ai crescut. Ai învățat să taci – ai devenit mai înțelept.”

Episcopul sirian Abu al-Faraj le spunea oamenilor săi:

“De multe ori mă căiesc de ceea ce am spus, dar rar regret ceea ce am tăcut”.

Vorbitul prea mult poate fi periculos, și nu doar pentru că poți dezvălui propriile secrete sau secretele altora, ci și pentru că poți devia cuvântul cuiva de pe drumul său, poți jigni sau ofensa fără intenție, poți semăna îndoieli în prietenie sau să îi poți speria cu propriile tale frici.

3. Capacitatea de a ierta

„Capacitatea de a ierta este caracteristica oamenilor puternici. Restul nu iartă niciodată.”

O persoană care știe din experiență că lumea noastră este departe de perfecțiune și oamenii sunt departe de a fi ideali nu pune cerințe prea mari. El doar împarte oamenii în cei pe care îi acceptă și îi aduce în viața sa și pe cei pe care trebuie să îi evite și să îi ignore.

A purta în suflet resentimente este o povară prea grea pentru a merge prin viață cu încredere.

A ierta nu înseamnă a uita faptele unei persoane și a o iubi mai mult decât înainte. A ierta însemna să te eliberezi de negativitate și să încetezi să ai încredere în cineva care nu prețuiește această încredere.

4. Perspectiva asupra vieții

„Dacă destinul nu se înțelege cu tine, înțelege-te tu cu el.”

Un om își compară viața cu viața altora încă de la o vârstă fragedă, trage anumite concluzii despre viață: unora li se arată destinul cu milă și generozitate și altora nu prea. El va vedea oameni de succes și bogați, indiferent în ce constă această bogăție – în bani, talent, intelect, pricepere sau în fericirea de a fi mamă, și se pune în locul lor.

De acum înainte, totul în viața lui va fi subordonat dorinței de a trăi la fel. Înțelepții arabi spun: nu imita pe nimeni și nu umbla pe urmele altora. Tu vei avea propria ta viață unică.

Însă oamenii trebuie să se bazeze pe unele planuri și visuri pentru a nu-și pierde echilibrul.

Dacă visele nu se împlinesc, încep să se considere un eșec: afacerea nu prosperează, cariera nu avansează, nu se mărită, nu primesc copii de la Dumnezeu.

Omar Khayyam spunea:

“O, Cel Preaînalt! Când îmi pierd speranța, ajută-mă să îmi amintesc că iubirea Ta este mai mare decât dezamăgirile mele și că planurile Tale pentru viața mea sunt mai bune decât visurile mele.”

Fericirea constă în a accepta viața așa cum este. Acest lucru nu înseamnă să te lași dus de curent, să îți lași mâinile în jos și să te supui altor voințe. Acesta înseamnă să slăbești prinderea și să nu ceri ceea ce nu ne aparține.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!