Unele persoane suferă de atacuri de anxietate și frici inexplicabile, dar dureroase. Și nici măcar nu bănuiți că astfel de sentimente sunt resimțite foarte mult de toate organele și că nu sunt singuri în lume cu o astfel de problemă.
Acestea sunt atacuri de panică, care apare de obicei după o serie de stresuri severe. Dar – avem vești bune! – Poți să le depășești, contează doar de tine.
Astăzi vom vorbi despre ce este un atac de panică și cum să-l depășești.
Cum se manifestă?
Atacurile de panică au următoarele simptome:
Acestea sunt de scurtă durată și apar în secvențe de 5-10 minute, adesea repetate într-un singur loc dureros.
După un astfel de atac, corpul nostru este foarte epuizat și deprimat, deoarece organismul și creierul se pregătesc pentru un pericol real și necesită mai multă energie.
Persoanele care trec prin atacuri de panică suferă de dureri în corp și merg adesea la medici, crezând că viața lor este în pericol.
Adesea, o persoană în timpul atacului de panică are senzații create doar în mintea sa a ceea ce se întâmplă: în jurul său, ca și cum totul ar fi străin și necunoscut, iar el însuși pare să se privească din lateral.
Toată lumea simte un atac din interior. Dar puțini pot determina acest lucru din comportamentul lor.
Ce este atacul de panică?
Există o teorie conform căreia astfel de atacuri sunt moștenite de la oamenii preistorici. Pentru a supraviețui în fața unui prădător sau a unui alt pericol natural, întregul corp al omului preistoric se pregătea să atace sau să fugă. Respirația devenea mai accelerată, reflexele mai rapide, transpirația creștea – toate acestea reprezintă mecanismul supraviețuirii.
Acum este o reacție normală la orice stres, deși este posibil să nu existe un pericol real pentru viață.
Cum să rezolvi această problemă?
1. Reține-ți: nu vă veți pierde conștiința și cu siguranță nu veți muri de la un atac de panică.
2. Mergeți într-un loc liniștit.
3. Luați câteva guri de are inspirând adânc și expirați ușor pentru a vă normaliza respirația și circulația.
4. Strângeți puternic un mușchi de pe corp și eliberați-l, repetați de mai multe ori.
Nu trebuie să vă faceți griji! Nu există amenințări reale pentru viață și sănătate din cauza acestei tulburări. Și poate fi controlată. Un cunoscut psiholog a explicat ce trebuie făcut imediat când a început atacul de panică.
Cum să scapi de atacurile de panică pentru totdeauna?
Pentru a nu mai experimenta astfel de atacuri, psihologul recomandă:
1. Evită stresul. Acesta joacă un rol principal în declanșarea atacurilor de panică.
2. Fii capabil să te relaxezi complet (dormi, odihnește-te mai des, mănâncă regulat, meditează). Un corp care este supra solicitat poate să clacheze, ai grijă de el și oferă-i odihna necesară!
3. Consultați un medic și verificați-vă pe deplin starea de sănătate pentru o evaluare realistă a corpului dumneavoastră. Atacurile de panică pot apărea și din cauza fricilor față de anumite boli.
4. Înțelegeți natura unui atac de panică, tratați-l în termeni de rațiune, nu de sentimente. Atacul de panică poate fi provocat și de gândurile și sentimentele noastre din acel moment: singurătate, despărțire, probleme la locul de muncă, probleme în relație, până nu rezolvăm problemele, nu vom scăpa de atacuri.
Ați experimentat vreodată un atac de panică? Ce ați simțit și cum ați trecut peste acesta? Ce recomandări aveți pentru oamenii care trec prin astfel de stări?
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.