4 lucruri importante despre lipsa de fier: cum afectează nivelul de fier funcția creierului și a tiroidei, densitatea osoasă și controlul stresului

4 lucruri importante despre lipsa de fier: cum afectează nivelul de fier funcția creierului și a tiroidei, densitatea osoasă și controlul stresului

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Deficitul de fier este atât de popular astăzi încât, probabil, este depășit doar de lipsa de vitamina D. În lume există aproximativ 2 miliarde de oameni care suferă de deficit de fier – însă aceștia sunt doar cei care își fac analize regulate.

Persoane predispuse la deficit de fier:

  • Persoanele care au o dietă vegetală.
  • Copiii.
  • Vârstnicii.
  • Femeile gravide.
  • Sportivii care fac eforturi fizice mari.
  • Persoanele care au sângerări.

Astăzi doresc să vorbesc atât despre funcțiile principale ale fierului în organism, cât despre sarcinile sale neobișnuite.

Toată lumea știe baza: fierul furnizează oxigen celulelor. Se găsește în celulele roșii din sânge, măduva osoasă, splină, ficat și mușchi.

Hemoglobina din celulele roșii este principalul consumator de fier, ceea ce înseamnă că, în caz de deficit, suferă rețeaua noastră principală de transport – circulația sanguină.

Funcțiile fierului în organism:

  • Asigurarea tuturor sistemelor corpului nostru cu oxigen și substanțe nutritive.
  • Participarea la schimbul de energie – susținerea funcției mitocondriale.
  • Reacții enzimatice și sinteză hormonală.
  • Activitatea semnalizatoare celulară.
  • Formarea structurilor proteice ale organismului.
  • Susținerea și controlul funcționalității organelor.
  • Reglarea activității neuromusculare.
  • Repararea țesuturilor.

Deficitul de fier contribuie la reducerea rezistenței fizice și mentale și ne împiedică să ne concentrăm, să ne antrenăm, să rămânem într-o stare bună de spirit, să menținem un metabolism sănătos și o greutate normală, să reglăm circulația lichidelor în organism, să dormim bine etc.

1. Fierul, creierul și sistemul nervos.

Numai atunci când avem un nivel optim de fier, creierul și sistemul nervos pot rămâne sănătoși. Deficitul de fier în timpul sarcinii duce la patologie neurologică la făt. În cazul deficitului de fier, este afectată creșterea și dezvoltarea copilului, se deteriorează memoria, capacitatea de învățare și chiar capacitatea de socializare.

De ce fierul are un astfel de impact asupra stării de spirit și a echilibrului emoțional? Ei bine, este un participant direct la sinteza dopaminei.

Fierul ia parte la funcția unor neurotransmițători atât de importanți ca serotonină, glutamat, acid gama-aminobutiric, adrenalina și hippocampul îl folosește activ – centru de memorie.

Nu toți sunt conștienți că fierul este un participant direct atât în protejarea creierului, cât și în funcția acestuia: este necesar pentru producerea teacelor mielinice – stratul izolator de grăsime în jurul neuronilor. Conducerea semnalelor nervoase depinde de calitatea mielinei – ceea ce înseamnă că ne afectează capacitatea de învățare, concentrare, capacitatea de a lua decizii și coordonarea mișcărilor. Cu alte cuvinte, tinerețea creierului și calitatea vieții.

Și ultimul detaliu: dacă observați probleme cu vedere și auz – acordați atenție deficitului de fier.

2. Fierul și sindromul picioarelor neliniștite și durerile musculare.

Am fost adesea întrebată despre “sindromul picioarelor neliniștite”. Ei bine, nivelul scăzut de fier este direct legat de acesta, la fel ca deficitul de magneziu și vitamine din grupa B.

Nu am spus în zadar că fierul este și un reglator important al proceselor organismului. În cazul deficienței sale, apar schimbări în mecanismele de prelucrare a semnalelor dureroase în creier și în fibrele nervoase mici.

3. Fierul și densitatea minerală a oaselor.

Fierul participă la producerea de colagen și vitamina D, motiv pentru care nivelul său trebuie urmărit cu atenție la persoanele cu risc crescut de osteoporoză, în special la femei în premenopauză și menopauză și la persoanele în vârstă.

4. Fierul, glandele suprarenale și tiroida.

Fierul participă la secreția de cortizol, deci este un element extrem de important pentru funcția glandelor suprarenale și controlul stresului. De aceea, în cazul deficienței, puteți experimenta oboseală cronică și intoleranță la efort fizic, precum și senzație constantă de frig.

De asemenea, tiroida are nevoie de fier ca un protector împotriva proceselor autoimune. Un nivel normal de feritină indică faptul că sistemul endocrin funcționează mai mult sau mai puțin bine.

Dacă hipotiroidismul nu poate fi corectat sau nu poate fi corectat în mod corespunzător, trebuie să acordați o atenție deosebită nivelului de feritină serică.

De ce aproape toți dintre noi întâmpină probleme de sănătate legate de fier? Motivele se ascund în abordarea noastră a nutriției: starea foarte rea a tractului gastrointestinal, alegerea greșită a alimentelor, infecțiile cronice, problemele de absorbție și metabolism al fierului.

Oamenii nu numai că se tem foarte mult de sursele ideale de fier – carnea roșie și produsele secundare, dar și abuzează de gluten, zahăr și alimente industriale pline de ingrediente artificiale, suferă de gastrită și boli inflamatorii ale intestinului.

Greutatea în exces sau obezitatea reduc biodisponibilitatea fierului din cauza problemelor hormonale și biochimice, care creează o situație inflamatorie cronică.

Dacă nivelul de proteină C-reaktivă este crescut, ne putem aștepta, de asemenea, la o deficiență de fier. Este important să tratați inflamația cronică în mod corespunzător!

Dacă luați fier ca supliment sau încercați să vă creșteți nivelul printr-un regim alimentar special planificat, trebuie să țineți cont că fibrele (cum ar fi psylliumul), ceaiul, calciul, curcumina, manganul și zincul din suplimente alimentare trebuie consumate separat. La un interval de aproximativ 3 ore.

În general, suplimentele alimentare cu fier sunt de cele mai multe ori ineficiente, cu efecte secundare semnificative legate de reacția negativă a tractului digestiv la aceste medicamente.

Cel mai bun indicator al nivelului de fier este feritina serică. Nu trebuie să vă orientați după hemoglobina și fluctuațiile sale, deoarece caracterizează rezervele de fier doar indirect.

Feritina crescută poate indica o fază acută a bolii infecțioase sau a agravării unei boli cronice, hiperactivitatea glandei tiroide, rezistența la insulină și diabetul de tip 2, inflamația cronică și alcoolismul.

Într-adevăr, există o caracteristică genetică numită hemocromatoză, în care feritina este întotdeauna crescută.

Cele mai bune surse alimentare de fier:

Sursele ideale și baza sunt carnea, organele, păsările, peștele, fructele de mare și ouăle. Cu toate acestea, o cantitate mică de fier non-heme poate fi obținută din legume, spanac, roșii, cereale, cartofi, fructe uscate și chiar ciocolată neagră. Ceea ce este, de asemenea, destul de bun!

Ceea ce trebuie să vă avertizez este forma sulfatului de fier – aceeași formă pe care o oferă constant farmaciile și cabinetele medicale. Ea este slab absorbabilă, cauzează constipație și tulburări ale stomacului.

Vă recomand să faceți următoarele:

Îndreptați-vă în principal spre nutriție și amintiți-vă de cofactori. – Vitamina C ajută fierul să fie absorbit, iar o cantitate mare de fibre brute îl împiedică. Nu se potrivește cu laptele, dar dacă tractul digestiv este în regulă, nu trebuie să vă faceți prea multe griji în privința acestui aspect.

Cei mai buni prieteni ai fierului sunt legumele cu frunze verzi, citricele, ardeiul gras, varza – inclusiv varza murată. – Plus colagenul. Prin urmare, tocana sau aspicul (din când în când, nu în fiecare zi) sunt, de asemenea, o soluție excelentă.

Nu consumați carne roșie și produse secundare însoțite de gluten – pur și simplu nu veți absorbi nimic. În general, este timpul să scoatem grâul din dietă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!