4 greșeli ale oamenilor care duc la probleme și nenorociri: citate din înțeleptul Lao Tzu

4 greșeli ale oamenilor care duc la probleme și nenorociri: citate din înțeleptul Lao Tzu

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 July 2022 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Un inteligent învață din greșelile altora, iar un prost învață din greșelile lui? Această zicală a devenit actuală astăzi, când există atât de multe informații încât nu ai timp să le procesezi și să le asimilezi. Sunt disponibile tot felul de filme, cărți, manuale și tratate filosofice. O persoană inteligentă învață din experiența generațiilor anterioare, încercând să nu se poticnească în propria viață.

O persoană cu mintea îngustă trăiește cu încrederea că soarta ne domină. Pe măsură ce Universul ordonă, se va întâmpla. Și omul însuși nu are nimic de-a face cu asta, nu este stăpânul situației, ci doar o marionetă în mâinile Creatorului.

Oamenii intelectuali sunt circumspecți. Nu pentru că s-au născut sub o stea specială, ci pentru că încearcă să nu repete greșelile altora. Le vom analiza astăzi. Profesorul nostru va fi un vechi filozof chinez din secolele VI-V î.Hr. NS. – Lao Tzu.

Prima greșeală este familiară pentru mulți, mai ales pentru cei care au fost grav jignit cel puțin o dată, insultați sau umiliți fără să se facă vinovați de ceva:

Dorința de răzbunare

„Dacă cineva ți-a făcut rău, nu te răzbuna. Așează-te pe malul râului și, în curând, vei vedea cadavrul celui care ți-a făcut rău plutind pe lângă tine.”

Dacă te confrunți cu o manifestare de nedreptate, acuză sau furie, consumă-ți toată energia pentru a-ți aduce sufletul în echilibru. Dar nu te răzbuna niciodată, nu începe un lanț de fapte rele, ci găsește resursele interioare în tine pentru a opri acest rău.

Trageți anumite concluzii pe care le veți povesti mai târziu nepoților și păstrați-vă calmul în continuare.

Însăși viața îi va pedepsi pe cei care nu și-au stăpânit demonii. Cum? Vor întâlni numai oameni care se comportă la fel ca ei.

Dorința de posesie

Eliberează-te de dorința de a avea cât mai mult.

Odată ce înțelegi că lucrurile duc la pierzanie, iar oamenii nu sunt proprietatea ta, și nu sunt obligați să slujească în folosul intereselor tale, viața va deveni din ce în ce mai ușoară.

Unii dintre înțelepți spuneau: „Cine are multe va pierde multe”.

Încearcă să acumulezi experiență, impresii, amintiri plăcute, aptitudini, șlefuiește-ți aptitudinile, îmbunătățește, într-un cuvânt, tot ce poți avea și nu vei pierde nimic. Dar nu te lăsa copleșit de lucruri, bani, conexiuni. Aceasta este doar o fericire și stabilitate aparență, o iluzie înșelătoare. De fapt, aceasta este dependența ta de cultul bogăției.

De îndată ce activele tale încep să scadă în valoare, îți vei pierde liniștea și vei începe să intri în panică. De îndată ce cei dragi se vor îndepărta de tine, vei începe să suferi. De îndată ce ai o mulțime de prieteni, devii automat un subiect pentru trădare și bârfă.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!