4 greșeli ale oamenilor care duc la probleme și nenorociri: citate din înțeleptul Lao Tzu

4 greșeli ale oamenilor care duc la probleme și nenorociri: citate din înțeleptul Lao Tzu

Publicat de Patricia Esca pe 24 October 2021 in CitateDezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturi

Un inteligent învață din greșelile altora, iar un prost învață din greșelile lui? Această zicală a devenit actuală astăzi, când există atât de multe informații încât nu ai timp să le procesezi și să le asimilezi. Sunt disponibile tot felul de filme, cărți, manuale și tratate filosofice. O persoană inteligentă învață din experiența generațiilor anterioare, încercând să nu se poticnească în propria viață.

O persoană cu mintea îngustă trăiește cu încrederea că soarta ne domină. Pe măsură ce Universul ordonă, se va întâmpla. Și omul însuși nu are nimic de-a face cu asta, nu este stăpânul situației, ci doar o marionetă în mâinile Creatorului.

Oamenii intelectuali sunt circumspecți. Nu pentru că s-au născut sub o stea specială, ci pentru că încearcă să nu repete greșelile altora. Le vom analiza astăzi. Profesorul nostru va fi un vechi filozof chinez din secolele VI-V î.Hr. NS. – Lao Tzu.

Prima greșeală este familiară pentru mulți, mai ales pentru cei care au fost grav jignit cel puțin o dată, insultați sau umiliți fără să se facă vinovați de ceva:

Citeste si  8 lecții înțelepte de la Confucius care îți vor schimba viața pentru totdeauna

Dorința de răzbunare

„Dacă cineva ți-a făcut rău, nu te răzbuna. Așează-te pe malul râului și, în curând, vei vedea cadavrul celui care ți-a făcut rău plutind pe lângă tine.”

Dacă te confrunți cu o manifestare de nedreptate, acuză sau furie, consumă-ți toată energia pentru a-ți aduce sufletul în echilibru. Dar nu te răzbuna niciodată, nu începe un lanț de fapte rele, ci găsește resursele interioare în tine pentru a opri acest rău.

Trageți anumite concluzii pe care le veți povesti mai târziu nepoților și păstrați-vă calmul în continuare.

Însăși viața îi va pedepsi pe cei care nu și-au stăpânit demonii. Cum? Vor întâlni numai oameni care se comportă la fel ca ei.

Dorința de posesie

Eliberează-te de dorința de a avea cât mai mult.

Odată ce înțelegi că lucrurile duc la pierzanie, iar oamenii nu sunt proprietatea ta, și nu sunt obligați să slujească în folosul intereselor tale, viața va deveni din ce în ce mai ușoară.

Unii dintre înțelepți spuneau: „Cine are multe va pierde multe”.

Încearcă să acumulezi experiență, impresii, amintiri plăcute, aptitudini, șlefuiește-ți aptitudinile, îmbunătățește, într-un cuvânt, tot ce poți avea și nu vei pierde nimic. Dar nu te lăsa copleșit de lucruri, bani, conexiuni. Aceasta este doar o fericire și stabilitate aparență, o iluzie înșelătoare. De fapt, aceasta este dependența ta de cultul bogăției.

Citeste si  Am invatat ca daca cineva spune ceva urat despre mine trebuie sa invat sa trec peste. Nu trebuie sa ma afecteze aceste cuvinte.

De îndată ce activele tale încep să scadă în valoare, îți vei pierde liniștea și vei începe să intri în panică. De îndată ce cei dragi se vor îndepărta de tine, vei începe să suferi. De îndată ce ai o mulțime de prieteni, devii automat un subiect pentru trădare și bârfă.

Dorința de a face totul

Un vechi proverb chinezesc spune:

Natura nu se grăbește niciodată, ci face totul întotdeauna la timp.

Totul în lume este supus unui ciclu, chiar și fructele trebuie să se coacă înainte de a cădea la pământ. Nu grăbi evenimentele, ai răbdare. Toate la timpul lor. Antrenează-ți rezistența și încearcă să găsești lucruri bune acolo unde s-ar părea că timpul s-a oprit și nu se mai întâmplă nimic. Poate că aceasta este liniștea dinaintea furtunii. Odihnește-te. Vei prinde putere.

Nu căuta să faci pe plac la toată lumea

Dacă îți măsori succesul prin numărul laudelor și felicitărilor altora, vei trăi toată viața în stres.

Nu vei cunoaște niciodată gustul fericirii atâta timp cât încerci să pari altcineva, pe măsură ce ridici ștacheta din ce în ce mai sus în fața ta. Nu repeta poveștile de succes ale altora, pentru că nu există două căi la fel în lume pentru oameni diferiți.

Citeste si  Cateva sfaturi minunate din intelepciunea unui saman

Nu încercați să faceți pe plac tuturor, succesul vostru va aduce furie și invidie mai mult decât bucurie în ochii celorlalți.

Experimentează plăcerea de a fi tu însuți. La urma urmei, poate un fluture să devină un vultur și un pițigoi un șoim?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon
Despre Patricia Esca
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!