Suntem obișnuiți să credem că omul trăiește atât timp cât are dorința de a trăi. Dorința de a realiza ceva, de a lupta, de a se schimba și de a schimba lucrurile din jurul său, de a crește, de a deveni mai înțelept și mai bogat.
Probabil vă va uimi faptul că nu toți gândesc astfel. Învățătura filosofului chinez antic Lao TZu se reduce la ideea că prin această cale de obținere și de consumare, nu veți deveni niciodată o persoană fericită.
Dintre toate gândurile sale înțelepte, am selectat câteva sfaturi practice despre lucrurile la care trebuie să renunțăm pentru a găsi liniștea, pacea și satisfacția în viață.
1. Dorința de a răzbuna
Dacă cineva te-a rănit, nu te răzbuna. Nu dori răul altei persoane, doar așază-te pe malul râului și în curând mintea ta se va limpezi.
Este o frază bine cunoscută care sugerează că răul este întotdeauna pedepsit. Nu te asemăna cu cei care te-au rănit. “Cel care seamănă răul, va culege răul” – spunea Avicenna.
2. Dorința de a avea cât mai multe lucruri materiale
Eliberează-te de dorința de a avea. Este greu să explici oamenilor moderni faptul că lucrurile în plus le fură energia. Noi credem că numai cei care au multe lucruri trăiesc bine.
Lao TZu afirmă că bogat este cel care este mulțumit cu situația sa actuală și este recunoscător pentru ce are. Pentru că tocmai în acest moment începe să se bucure cu adevărat de viață. Cei care doresc să posede cât mai multe bunuri se rotesc într-un cerc vicios până la epuizare.
- Dacă vrei să fii întreg, permite-ți să fii împărțit.
- Dacă vrei să fii plin, permite-ți să fii gol.
- Dacă vrei să ai totul, eliberează totul.
- Dacă ai mulți prieteni, ești condamnat la trădare.
- Dacă ai multă dragoste în viața ta, te vei confrunta cu infidelitatea și gelozia.
- Dacă ai multe economii și proprietăți, vei suferi atunci când banii încep să scadă.
Cu cât aduni mai mult, cu atât vei pierde mai mult. Universul nu oferă niciodată oamenilor mai mult decât pot gestiona și nu tot ce strălucește este aur.
3. Dorința de a face totul rapid
Lumea spune astfel: ar trebui să intri la școală cât mai devreme, la 6 ani. Ar trebui să te căsătorești până la 25 de ani, altfel nimeni nu te va mai lua de soție. Ar trebui să-ți construiești cariera și să faci copii până la 30 de ani, ca să nu te numească oamenii un eșec.
Până la 40 de ani, ar trebui să vizitezi cel puțin 10 țări, să vezi cele mai importante lucrări de artă din lume, să citești clasici de seamă, să asculți operă și să vezi răsăritul la ocean.
Lao TZu spune:
Natura nu se grăbește niciodată. Oamenii nu sunt în mod intrinsec creați pentru o cursă și nu au o natură de prădător. Le place să lenevească privind stelele. Ne grăbim pentru că toți din jurul nostru aleargă undeva pentru că se tem că nu vor reuși.
Scapă de acest gând obsesiv. Oricum vei ajunge acolo unde te va duce destinul.
4. Dorința de a se conforma
Dacă îți măsori succesul după laudele și critica altora, nu vei scăpa niciodată de anxietate. Nu vei scăpa niciodată de sentimentul de nemulțumire față de tine însuți atâta timp cât îți fixezi ca țintă imaginea unui ideal.
Dacă vrei să slăbești, să devii mai cultivat, să te răzbuni asupra celor care te-au rănit, să-ți cumperi anumite lucruri scumpe doar ca să îi impresionezi pe cei din jur și să te ridici la nivelul lor, atunci nu mai trăiești viața cum vrei tu, ci ești doar o marionetă a societății.
Oricât de mult te-ai strădui, nu vei putea să mulțumești pe toată lumea, așa că mai bine rămâi original și continuă să faci doar ceea ce vrei și ceea ce te face fericit.
Trebuie să înțelegi că deja ești o creație perfectă a naturii. Un hipopotam nu va deveni niciodată o lebădă, iar un urs nu va deveni un păun. Nici măcar nu merită să încerci.