4% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani suferă de deficiență de vitamina B12.

4% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani suferă de deficiență de vitamina B12.

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 November 2022 in SanatateSfaturi

Deficitul de vitamina B12 poate afecta negativ sistemul nervos, poate afecta calitatea vieții și poate provoca anemie macrocitară. Persoanele în vârstă și vegetarienii care nu mănâncă produse de origine animală fac parte dintr-un grup special de risc. Proteinele care conțin fier sunt responsabile pentru livrarea oxigenului către celule și organe. Un deficit de vitamina B12 (cianocobalamina) va afecta hemoglobina și starea sângelui, care va lipsi, evident, oxigenul.

O femeie după 40 de ani are nevoie de vitamina B12 pentru:

  • prevenirea și tratamentul osteoporozei, rahitismului etc.;
  • pentru a proteja membranele mucoase, de exemplu, în caz de stomatită;
  • pentru a combate paloarea, uscăciunea, exfolierea pielii, pentru a preveni petele de vârstă;
  • pentru a rămâne în formă fizică bună.

Iată 15 semne principale că o femeie suferă de o lipsă de vitamina B12:

1. Amețeli. Anemia de orice etiologie, inclusiv cele cauzate de deficitul de cobalamină, se caracterizează prin apariția unui sindrom anemic. Acest sindrom se dezvoltă odată cu scăderea cantității de hemoglobină și globule roșii din sânge.

2. Furnicături și amorțeli, care apar din cauza nivelului redus de oxigen din sânge. S-ar putea să simți șocuri electrice care pleacă de la cap până la călcâie.

3. Paloare a pielii. Lipsa vitaminei B12 duce la distrugerea unei părți a globulelor roșii. Datorită acestui fapt, se eliberează bilirubina pigmentului biliar, care conferă pielii o nuanță mai palidă.

4. Pierderea memoriei. Nu-ți amintești numele unei persoane pe care o cunoști de mult timp, vrei să faci un lucru apoi când intervine ceva uiți ce ai vrut să faci? Uitarea este unul dintre simptomele deficitului de vitamina B12.

5. Oboseală constantă. Vitamina B12 contribuie la formarea celulelor roșii din sânge, responsabile pentru transportul de oxigen către celule. Dacă celulele nu primesc suficient oxigen, începi să te simți obosit, chiar dacă ai dormit bine.

6. Probleme de vedere. În cazuri rare, deficitul de vitamina B12 afectează negativ nervul optic și vasele retiniene. Este posibil să treceți prin perioade cu vedere dublă, umbrire, încețoșare sau chiar orbire temporară.

7. Slăbiciune musculară. Lipsa vitaminei B12 nu cauzează doar oboseală generală, ci și slăbiciune musculară, letargie și lene.

8. Aproximativ 50% dintre persoanele cu deficit de vitamina B12 au un număr redus de papilele gustative pe limbă, în special pe laterale. Mulți oameni se plâng de arsuri și disconfort pe părțile laterale ale limbii. Din această cauză, femeile nu găsesc mâncarea la fel de gustoasă ca înainte.

9. Schimbări frecvente de dispoziție. Lipsa vitaminei B12 poate agrava starea depresivă, poate crește neliniștea și poate provoca plâns. Vitamina B12 este implicată în producția de serotonină și dopamină, așa-numiții hormoni ai fericirii.

10. Pasiune ciudată pentru mirosuri. Apare din cauza lipsei de oxigen în sânge, ceea ce duce la anemie. Îți va plăcea să simți mirosuri precum vopseaua sau benzina.

11. Probleme cu inima. O dată cu deficiența de vitamina B12, cantitatea de oxigen din țesuturi este redusă din cauza scăderii rapide a eritrocitelor circulante. Livrarea de oxigen către celule în astfel de condiții poate fi realizată doar cu ajutorul creșterii debitului cardiac.

12. Respirația scurtă este o consecință a anemiei care apare odată cu deficiența de Vitamina B12. Lipsa globulelor roșii și a hemoglobinei face dificilă livrarea oxigenului către țesuturi. Plămânii trebuie să lucreze din greu pentru a satisface nevoile organismului de oxigen. Acest lucru duce la dificultăți de respirație.

13. Pierderea echilibrului. Deficiența de B12 duce la deteriorarea sistemului nervos. În timp, apare o afectare a funcției motorii – o persoană poate cădea în orice moment. Acest simptom este frecvent întâlnit în special la vârstnici și la vegetarieni.

14. Creșterea temperaturii corpului. În cazuri rare, lipsa vitaminei B12 poate fi însoțită de o creștere a temperaturii. Nu este complet clar de ce se întâmplă acest lucru.

15. Probleme cu unghiile și părul. Părul își pierde strălucirea, se rupe ușor, se subțiază și devine gri mult mai devreme. Unghiile devin subțiri, fără luciu, se delaminează ușor și se rup, apar dungi.

Dacă observați cel puțin unele dintre aceste simptome, trebuie să consultați un medic și faceți analize pentru a vedea nivelul de vitamină B12. Și fiți sănătoși!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!