4 dintre cele mai interesante paradoxuri ale Universului!

4 dintre cele mai interesante paradoxuri ale Universului!

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2023 in CuriozitățiLifeStyleStiinta

Indiferent de complexitatea întregii gândiri științifice, încă există atât de multe lucruri de învățat, dar uneori oamenii de știință se blochează în situații în care răspunsul la o întrebare contrazice logica, apărând astfel paradoxuri destul de dificil de rezolvat.

1. Paradoxul lui Fermi

Enrico Fermi, fizician italian cunoscut pentru crearea primului reactor nuclear, și-a pus odată întrebarea care în cele din urmă a devenit paradoxul numit “paradoxul lui Fermi”.

Întrebarea principală care a stat la baza acestui paradox a fost: “Unde sunt extratereștrii și de ce nu au vizitat încă Pământul?”

Utilizând telescoapele, cercetătorii au descoperit că în univers există multe alte lumi și o probabilitate mare ca pe aceste planete să existe ființe cu abilități intelectuale foarte înalte.

Utilizând ecuația lui Drake, propusă în 1961 de Frank Drake, astrofizician și astrobiolog american, se poate calcula probabilitatea apariției vieții raționale în Calea Lactee printre miliardele de planete potențial adecvate pentru viață.

Conform acestuia, în galaxia noastră ar putea exista peste 10.000 de civilizații avansate, dar niciuna dintre ele nu a intrat în contact cu noi. Întrebarea: De ce este așa? – această întrebare rămâne încă fără răspuns.

2. Paradoxul bunicului eliminat

Paradoxul bunicului este o întrebare circulară legată de călătoria în timp. Acesta presupune că dacă cineva va construi vreodată o mașină a timpului și se va întoarce în trecut pentru a-și elimina bunicul, atunci nu se va mai naște în viitor și, în consecință, nu va putea să se întoarcă în trecut și să-și elimine bunicul, ceea ce înseamnă că totuși se va naște și va crea mașina timpului… Ei bine, ați înțeles.

Acest paradox constă într-o situație auto-dezvoltatoare în care cineva potențial își șterge propria existență din viitor; prin urmare, nu există nici mașină a timpului, nici eliminarea bunicului. La început, acest paradox i-a condus pe oamenii de știință la concluzia că nu se poate schimba trecutul, astfel că și călătoria în timp este imposibilă.

Cu toate acestea, din perspectiva mecanicii cuantice, este posibil ca, dacă cineva face acest lucru, să creeze potențial o altă linie temporală sau un univers paralel, în care el nu există, și să rămână în ea fără posibilitatea de a se întoarce la propria sa linie temporală, unde bunicul său trăiește.

3. Paradoxul lui Adolf Hitler

Hitler nu are nevoie de prezentare. Liderul nazist a fost implicat în multe acțiuni crude și inumane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, atât de oribile încât memoria lui este puternică și după aproape 80 de ani.

Paradoxul lui Hitler este foarte similar cu paradoxul bunicului. Acesta presupune același ciclu, în care cineva construiește o mașină a timpului pentru a se întoarce în trecut și a-l elimina pe Hitler. Cu toate acestea, există o mare problemă care face această situație paradoxală.

Dacă cineva poate să se întoarcă în timp și să-l elimine pe Hitler când era copil, nu vor exista nici naziști, nici cruzime, și nu va exista nicio motivare pentru omul din viitor să se întoarcă în timp.

Astfel de paradoxuri arată doar un lucru: dacă călătoria în timp este auto-consistentă, atunci istoria nu poate fi schimbată în niciun fel, iar lucrurile trebuie să se întâmple așa cum s-au întâmplat.

4. Paradoxul lui Polchinski

Cunoscutul fizician teoretic Joseph Polchinski a scris o carte despre teoria coardelor, în care a propus o situație potențial paradoxală.

Paradoxul este legat de călătoria în timp la nivel macroscopic, indicând că dacă o minge de biliard este aruncată printr-o gaură de vierme într-o direcție corectă, după ce iese din gaură în trecut, minge poate să intre în coliziune cu propria sa versiune din trecut și să împiedice versiunea sa trecută să intre în gaură.

Ce părere aveți despre aceste paradoxuri?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!