30 noiembrie – Ziua de pomenire a Sfântului Andrei Cel Întâi Chemat

30 noiembrie – Ziua de pomenire a Sfântului Andrei Cel Întâi Chemat

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2022 in Sarbatori

Ziua de pomenire a Sfântului Andrei Cel Întâi Chemat are loc pe 30 noiembrie. În Bisericile Ortodoxe, amintirea acestui sfânt este cinstită în această zi. În anumite țări, Ziua Sfântului Andrei este sărbătorită destul de larg, iar în România este sărbătoare legală. Potrivit legendei, în secolul I d.Hr., Sfântul Andrei i-a convertit la creștinism pe oamenii care locuiau pe teritoriul modern al României.

În anii 1990 a fost declarat ocrotitorul României, iar în 2012 ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare legală.

Pe la mijlocul secolului al X-lea, Sfântul Andrei a devenit ocrotitorul Scoției, Crucea Sfântului Andrei este folosită chiar și în steagul național al țării. Ziua Sfântului Andrei este o sărbătoare națională în Scoția.

De asemenea, Apostolul Andrei Cel Întâi Chemat este sfântul patron al orașului Bardabos. În această țară, sărbătoarea în cinstea Sfântului Andrei coincide cu Ziua Independenței. Neoficial, această sărbătoare este sărbătorită pe scară largă în Germania, Austria și Polonia.

Noaptea de 29 noiembrie spre 30 noiembrie se numește Noaptea Sfântului Andrei. Se crede că acesta este momentul potrivit pentru cei femeile care își caută un partener.

Sfântul Apostol Andrei ajută pe toți cei care se roagă pentru credința în Hristos, pentru libertatea și prosperitatea Patriei, pentru succesul în călătorii.

Dar cel mai adesea, ne rugăm Sfântului Andrei pentru vindecarea de boli. Domnul Iisus Hristos i-a înzestrat pe fiecare dintre ucenicii Săi cu acest dar. Însuși apostolul Andrei a vindecat oamenii prin punerea mâinilor. Nu a refuzat niciodată să ajute pe nimeni. Avea o singură condiție – omul trebuia să creadă cu adevărat că va fi vindecat datorită rugăciunii pe care o va aduce Lui Dumnezeu.

Și astăzi această condiție este valabilă, așa cum a fost acum aproape 2000 de ani – numai cu credință sinceră și speranță deplină de ajutor, poți spune rugăciuni Sfântului Andrei pentru vindecare.

Sfântul Andrei Cel Întâi Chemat: istorie

Sfântul Andrei era pescar și locuia în satul Capernaum. Într-o zi, a auzit vestea că Ioan Botezătorul venise din deșertul Iudeii și predica apropierea Împărăției Cerurilor. S-a dus la râul Iordan și a văzut că, atunci când Ioan boteza oamenii, a venit pe mal un om, pe care toți îl numeau Iisus din Nazaret. În timpul botezului, cerul s-a limpezit peste Hristos și un porumbel alb ca zăpada s-a așezat pe capul lui. Atunci Sfântul Andrei și-a dat seama că Iisus știa calea către Împărăția Cerurilor și l-a numit rabin.

A doua zi, Sfântul Andrei și fratele său Petru au pornit în căutarea Mântuitorului. Le era frică să se apropie de El și să îi vorbească. După ceva timp, Sfântul Andrei și Petru pescuiau și Iisus Hristos s-a apropiat de ei. A spus: „ Urmați-mă și vă voi face din pescari apostoli”. Sfântul Andrei a fost primul care l-a urmat pe Iisus, pentru care a fost numit și Cel Întâi Chemat.

Devenind ucenic al lui Iisus, Sfântul Andrei a văzut miracolul învierii și înălțarea Mântuitorului la Cer.

Andrei Cel Întâi Chemat a mers să predice Cuvântul lui Dumnezeu în țările răsăritene și a convertit diferite națiuni la credință și a construit Biserici Creștine peste tot.

Sfântul Andrei Cel Întâi Chemat: tradiții ale credincioșilor

Credincioșii de Ziua Apostolului Andrei merg la biserică, iar fetele necăsătorite citesc rugăciuni și cer un soț bun și o viață de familie fericită. Există o tradiție prin care se spune că în noaptea Sfântului Andrei fetele se reunesc și se gândesc la dragoste, o soartă bună, succes în viață.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!