30 de drepturi din Declaratia Universala a Drepturilor Omului pe care ar trebui sa le cunoasca toata lumea

30 de drepturi din Declaratia Universala a Drepturilor Omului pe care ar trebui sa le cunoasca toata lumea

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 January 2019 in Curiozități

“Oamenii trebuie iubiți și lucrurile folosite. Haosul lumii de astăzi este pentru că iubim lucrurile și folosim oamenii.” – Dalai Lama

Declaratia universala a drepturilor omului (versiunea simplificata!)

1. Toate fiintele umane se nasc libere si egale. Fiecare are propriile ganduri si idei. Toti trebuie sa fim tratati in mod egal.

2. Nu discrimina. Aceste drepturi apartin tuturor, indiferent de diferentele dintre noi.

3. Dreptul la viata. Toti avem dreptul la viata si sa traim in libertate si siguranta

4. NU sclaviei – trecute sau prezente. Nimeni nu are dreptul sa ne faca sclavi. Si nu putem sa facem pe nimeni sclavul nostru.

5. Nu TORTURII. Nimeni nu are dreptul sa ne raneasca sau sa ne tortureze.

6. Avem drepturi oriunde ne-am duce. Sunt o persoana la fel ca tine!

7. Suntem cu totii egali in fata legii. Legea este aceeasi pentru toata lumea. Trebuie sa ne trateze pe toti in mod drept, egal.

8. Drepturile omuluii sunt protejate de Lege. Cu totii putem sa apelam la lege atunci cand nu suntem tratati corect.

9. Nimeni nu poate fi inchis pe nedrept. Nimeni nu are dreptul sa ne trimita in inchisoare fara un motiv bun si sa ne tina acolo sau sa ne trimita in exil, departe de tara noastra.

10. Avem dreptul la un proces echitabil. Daca suntem judecati intr-un process, acesta trebuie sa fie public. Cei care ne judeca nu trebuie sa lase pe nimeni sa le spuna ce sa faca.

11. Esti intotdeauna nevinovat pana la proba contrarie. Nimeni nu poate fi condamnat ca a facut ceva pana cand nu este dovedit. Cand oamenii spun ca am facut un lucru rau, avem dreptul sa le aratam ca nu este adevarat.

12. Dreptul la intimitate. Nimeni nu ar trebui sa incerce sa ne prejudicieze bunul nume. Nimeni nu are dreptul sa vina in casa noastra, sa ne deschida scrisorile sau sa ne deranjeze pe noi si familia noastra fara un motiv bun.

13. Libertatea de a ne muta. Avem cu totii dreptul de a merge oriunde vrem in propria tara si de a calatori dupa cum ne dorim.

14. Dreptul de a cauta un Loc sigur in care sa traiesti. Daca ne este frica sa nu fim tratati rau in propria tara, avem cu totii dreptul de a cauta azil in alta tara.

15. Dreptul la o nationalitate. Avem cu totii dreptul de a apartine unei tari.

16. Casatoria si familia. Fiecare adult are dreptul de a se casatori si de a avea o familie daca vrea acest lucru. Barbatii si femeile au aceleasi drepturi cand sunt casatoriti si cand sunt divortati.

17. Dreptul de a detine lucruri. Fiecare are dreptul de a detine lucruri sau de a le impartasi. Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.

18. Libertatea Gandirii. Avem dreptul sa credem in ce vrem sa credem, sa avem o religie sau sa o schimbam daca vrem.

19. Libertatea exprimarii. Avem dreptul de a lua hotarari, de a gandi ce vrem, de a spune ce gandim si de a ne impartasi ideile cu alti oameni.

20. Dreptul la libertatea de intrunire. Avem dreptul de a ne intalni cu prietenii nostri si de a munci impreuna in pace pentru a ne apara drepturile. Nimeni nu ne poate obliga sa aderam la un grup daca nu vrem.

21. Dreptul la democratie. Avem cu totii dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii in care traim. Fiecarui adult trebuie sa i se permita sa isi aleaga proprii lideri.

22. Siguranta sociala. Avem cu toti dreptul la o locuinta, la medicamente, educatie, ingrijirea copiilor, suficienti bani incat sa putem trai si ajutor medical daca suntem bolnavi sau batrani.

23. Drepturile celor care muncesc. Fiecare adult are dreptul sa aiba un job si un salariu corect pentru munca pe care o depune. Fiecare are dreptul de a se alatura unui sindicat.

24. Dreptul de a ne juca. Avem cu totii dreptul de a ne odihni dupa munca si de a ne relaxa.

25. Mancare si adapost pentru toti. Avem cu totii dreptul la o viata buna. Mame si copii, batrani, cei care nu sunt angajati sau cei care sufera de un handicap. Toti oamenii au dreptul la servicii de ingrijire.

26. Dreptul la invatatura. Educatia este un drept. Invatamantul elementar si general ar trebui sa fie gratuit. El trebuie sa promoveze intelegerea, toleranta, prietenia intre toate popoarele si toate grupurile rasiale sau religioase, precum si dezvoltarea activitatii Organizatiei Natiunilor Unite pentru mentinerea pacii. Parintii au dreptul de prioritate in alegerea felului de invatamint pentru copiii lor minori.

27. Copyright. Copyright-ul este o lege speciala care protejeaza scrierile si creatiile artistice ale unei persoane; ceilalti nu pot face copii fara permisiune. Avem cu totii dreptul la propriul stil de viata si sa ne bucuram de lucrurile bune pe care arta, stiinta si invatatura le aduc.

28. O lume dreapta si libera. Trebuie sa existe o oranduiala sociala si internationala astfel incat sa ne putem bucura de drepturi si libertati in propria tara si in intreaga lume.

29. Responsabilitate. Avem o datorie fata de alti oameni si trebuie sa le protejam drepturile si libertatile.

30. Nimeni nu poate sa iti ia drepturile tale umane.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!