3 sfaturi simple pentru a vă menține creierul tânăr și sănătos

3 sfaturi simple pentru a vă menține creierul tânăr și sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 December 2020 in SanatateSfaturiViata

Probabil credeți că îmbătrânirea vă afectează în mod inevitabil creierul și nu puteți face nimic în acest sens. Acest lucru nu este adevărat. Da, nu veți putea întoarce timpul înapoi și să vă creșteți nivelul de inteligență și educație. Dar calitatea minții la bătrânețe este influențată de stilul de viață.

În timp, toxinele se acumulează în creier. Aspectul lor este asociat cu debutul îmbătrânirii și scăderea funcției cognitive. Acesta este un proces natural, dar mulți factori înrăutățesc situația și o accelerează. De exemplu, stresul și neurotoxinele – alcool, lipsa calitativă și cantitativă de somn.

Cum să-ți ajuți creierul să rămână tânăr

1. Ai grijă de circulația sângelui

Exercițiile în aer liber, cum ar fi alergarea sau mersul rapid, au un efect pozitiv asupra creierului.

Un studiu din 2016 efectuat pe șobolani a arătat că cel mai bun efect este dat de exercițiile de rezistență – antrenamentul la intervale de intensitate mare (HIIT) și antrenamentul cu greutăți. Deși și alte tipuri de activitate fizică au beneficii.

Încercați să dedicați 2,5 ore pe săptămână pentru exercițiile fizice. Vă puteți antrena în sala de sport, în parc sau chiar în natură. Evitați drumurile aglomerate: poluarea aerului suprimă factorul neurotrofic al creierului – stimulează creșterea celulelor nervoase. Deci, în astfel de condiții, vor fi puține beneficii.

Dacă sporturile solitare nu sunt pentru tine, ia în considerare sporturile de echipă. De exemplu, tenis de masă. Interacțiunea socială are, de asemenea, un efect pozitiv asupra creierului. Mai ales în tenisul de masă, dezvolți o coordonare vizual-motorie. Acest lucru duce la modificări structurale în creier și aduc o serie de beneficii cognitive.

Astfel, experimentele au confirmat că dezvoltarea coordonării și socializării crește simultan grosimea cortexului cerebral în acele părți ale acestuia care sunt asociate cu bunăstarea socială și emoțională.

2. Schimbați-vă obiceiurile alimentare

Reducerea caloriilor și a timpului în care mâncați, precum și înfometarea favorizează creierul. Studiile efectuate pe rozătoare au arătat că foamea la intervale îmbunătățește funcția cognitivă și structura creierului. În plus, reduce simptomele tulburărilor metabolice, cum ar fi diabetul.

Reducerea zahărului în dietă ajută la reducerea efectelor negative ale proceselor oxidative în celulele creierului. Acest lucru reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer. De asemenea, s-a dovedit că postul de o zi doar cu apă îmbunătățește funcția creierului și stimulează regenerarea lui.

Consultați un medic și încercați să respectați una dintre următoarele reguli:

1. Țineți postul de o zi o dată pe lună.

2. Două zile pe săptămână consumați cu 50-60% mai puține calorii decât de obicei. Faceți acest lucru timp de două până la trei luni sau în mod regulat.

3. În fiecare zi timp de două săptămâni să consumi cu 20% mai puține calorii decât de obicei. Repetați astfel de obiceiuri de trei sau patru ori pe an.

4. Respectați o perioadă în care vă este permis să mâncați: de exemplu, de la opt dimineața la opt seara sau de la prânz la opt seara.

3. Acordați o atenție deosebită somnului

Somnul stimulează „curățarea” creierului de către sistemul glimfatic. Îndepărtează acumulările de toxine, amiloide, care au fost menționate mai sus. În plus, dacă o persoană nu doarme suficient, memoria i se deteriorează.

Desigur, nevoia de somn este individuală. Iată cum să verificați dacă trebuie să schimbați ceva. Dacă te trezești natural la sfârșit de săptămână în același timp ca în timpul săptămânii, este posibil ca totul să fie în regulă. Dacă rămâi în pat mult timp sau dormi mult în timpul zilei, atunci cel mai probabil ceva nu este în regulă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!