Credem că știm totul despre managementul timpului, facem planuri interminabile pentru ziua de mâine, iar uneori ne pare rău că ziua nu are 25 de ore. Ne străduim să respectăm termene imposibile, să înțelegem lucruri care nu ne privesc și cu sinceritate trecem cuvântul „multitasking” în CV-ul nostru.
Părinții ne numesc muncitori, prietenii sunt uimiți de cum reușim să facem totul, iar coach-urile afirmă că am putea face și mai mult. Însă doar psihologii observă că suntem într-adevăr pe marginea prăpastiei, al cărei nume este epuizare emoțională.
Ce este epuizarea emoțională?
Epuizarea emoțională este numită boala excelenței, deși această stare nu are nicio legătură cu nivelul IQ-ului sau cu succesul școlar. Această stare îi amenință pe cei care doresc să atingă maximul în toate domeniile: la muncă, în viața personală, în timpul odihnei (da, chiar și în acesta).
Aceasta apare din cauza faptului că orice persoană care trăiește într-un ritm atât de alert, este predispusă să acumuleze stres. Mulți dintre noi îl experimentăm în fiecare zi: blocarea în trafic în drum spre o întâlnire, sunetul ciocanului de la o construcție din apropiere în timpul unei discuții importante, pierderea conexiunii la internet înainte de a trimite un email sau o nouă postare pe Instagram – lista poate continua la nesfârșit.
Când stresul devine prea mult, energia noastră începe să se stingă treptat, ceea ce în cele din urmă poate duce la depresie severă și lipsa dorinței de a face orice altceva. Prin urmare, dacă observați următoarele schimbări în voi înșivă, acordați-vă șansa să opriți pedalele în drumul spre succes și să luați o pauză.
1. Ați devenit cinici și dispuși de cei din jur
Mulți dintre noi jucăm roluri de oameni cinici, considerând că aceasta este o dovadă de inteligență, încercând să rănească pe cineva sau doar urmând exemplul personajelor noastre preferate. Cu toate acestea, există simptome ale cinismului nesănătos, caracteristice tocmai epuizării emoționale.
Pesimism. În special, dacă sunteți convinși că totul va fi mai rău în continuare, și nu mai aveți dorința să căutați soluții la problemele voastre.
Refuzul de a fi responsabil. În această stare, nu acordați nicio atenție numărului de e-mailuri care vin în căsuța voastră poștală, puneți telefonul pe „mute” ca să nu auziți apelurile de la oameni care au nevoie de ceva de la voi și chiar doriți ca toate acele persoane care scriu și sună să uite de existența voastră.
Respingeri ale interacțiunii sociale. În această stare, nu veți dori doar să mergeți la prânz cu un prieten, ci veți fi iritați la simpla idee că el v-a invitat undeva. Oamenii sociabili devin mai retrași în starea de epuizare emoțională.
Lipsa de plăcere. Aveți tot dreptul să nu vreți să mergeți la serviciu astăzi. Dar dacă vă opriți să simțiți plăcere din tot ceea ce umple viața voastră și din ceea ce vă bucurați de curând, atunci să știți – ați ars emoțional.
2. Sunteți epuizați emoțional
Chiar dacă nu vă doriți să recunoașteți că sunteți deja epuizați, există câteva simptome precise ale acestui lucru, care ar trebui să vă avertizeze.
Insomnie. Pe timpul nopții vă gândiți la planurile zilei, la problemele posibile și imposibile, căutați modalități de a le rezolva, iar dimineața sunteți deja atât de epuizați încât nu puteți face tot ceea ce ați plănuit.
Uitare. Acum trebuie să scrieți totul, chiar și cele mai importante lucruri pe care nu ați putea să le uitați înainte, pe post-it-uri, să le transformați în notificări și să le introduceți în calendar.
Oboseală cronică. Înainte puteați face dimineața jogging, să faceți o duș contrastant, să pregătiți un mic dejun sănătos și să scrieți câteva postări amuzante, dar în ultima vreme abia găsiți forțe să vă adunați la muncă? Poate că sunteți la limita epuizării emoționale.
Furie. În acest stadiu, orice detaliu vă poate scoate din echilibru.
3. Simțiți și oboseala fizică.
Epuizarea emoțională se referă la acele probleme psihologice care se pot reflecta asupra corpului vostru. Dacă observați una dintre următoarele tulburări, trebuie să vă adresați medicului pentru a verifica dacă starea voastră psihologică a devenit cauza. Deci, trebuie să fiți atenți dacă:
- Aveți tendința să vă îmbolnăviți mai des
- Simțiți adesea anxietate și accelerarea bătăilor inimii
- V-ați pierdut pofta de mâncare
- Nu vă simțiți plăcere din acțiunile voastre și vă considerați inutili.
Încă o categorie de simptome care însoțesc epuizarea emoțională. În această stare, puteți simți:
Apatie. Vi se va părea că este fără sens să faceți ceva, pentru că toate acțiunile voastre nu înseamnă nimic și nu schimbă nimic.
Tensiune. Încercând să faceți totul la maximum, veți deveni ca o coardă întinsă care poate să se rupă în orice moment.
Adevărata absență a rezultatelor. Acest rezultat se măsoară în cifre, nu în sentimente personale. Trebuie să fiți atenți dacă productivitatea voastră scade, chiar dacă petreceți aceeași cantitate de timp la treburile voastre ca și înainte.
Ce să faceți?
Dacă recunoașteți semnele epuizării emoționale în voi înșivă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să recunoașteți că nu sunteți invincibili, nu aveți șase perechi de mâini pentru a face totul și sunteți o persoană obișnuită care poate ajunge la epuizare. Și apoi:
Respectați programul de somn și odihnă. Organizați-vă mesele (dacă sunteți obișnuiți să nu acordați atenție senzației de foame sau în entuziasmul muncii nu o simțiți, puneți notificări pe telefon). Beți apă.
Încercați să introduceți exerciții cardio în viața voastră.
Dacă simțiți din nou stres, încercați să faceți exerciții de respirație. (De exemplu, exercițiul „4-7-8”. Expirați pe gură. Închideți gura și inhalați aer pe nas în timp ce numărați până la 4. Țineți respirația până la numărați până la 7, și cât numărați până la 8 expirați din nou pe gură.)
Programați o masaj. Este dovedit că ajută la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Discutați despre starea voastră cu cineva în care aveți încredere, cu un specialist sau cu un prieten bun.
Și să nu uitați că epuizarea emoțională este o stare la care nimeni nu este imun. Prin urmare, nu vă acuzați dacă energia voastră a scăzut brusc. Începeți să vă ajutați cât mai curând posibil și nu vă forțați să lucrați până la epuizare.