3 pași pentru a scăpa de frică și anxietate

3 pași pentru a scăpa de frică și anxietate

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 March 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Lumea modernă, prin schimbări și emoții constante, pune presiune pe mulți oameni, creând incertitudine, frică și anxietate.

Teama de a contracta un virus mortal, teama de prăbușirea sistemului financiar, teama de lipsa necesităților de bază sau teama obișnuită de necunoscut. Toată lumea are motivele sale de anxietate, dar rezultatul este întotdeauna același.

Dar ce este mai exact frica?

De fapt, rareori se bazează pe evenimente curente. Gândiți-vă, ce vă sperie să tremurați acum? Practic, toate temerile sunt legate de viitorul necunoscut.

Cel mai adesea noi înșine formăm mental o imagine care nu ne dă pace. Frica devine rezultatul proiecției noastre imaginare în viitor. Oamenii tind să-și conecteze mintea la procese complet inutile. De exemplu, într-o încercare de a prezice evenimentele viitoare, ce riscuri prezintă, cum va afecta viața în general. Dar acestea sunt lucrurile care sunt supuse omului? Aceasta este doar o iluzie care creează încă o dată frică.

Cât de des credeți: „Și dacă mă îmbolnăvesc? Ce se întâmplă dacă îmi pierd slujba și rămân fără bani și locuință?”

O astfel de gândire îmi pictează în cap imagini teribile cu ceea ce se poate întâmpla doar în viitor. Dar, în realitate, probabilitatea acestui lucru este extrem de mică. Mai mult, nici măcar nu se întâmplă în acest moment. În acest sens, îl cităm pe Mark Twain:

„Viața mea a fost plină de nenorociri teribile, dintre care majoritatea nu s-au întâmplat niciodată”.

Și chiar dacă cea mai rea frică a ta se concretizează, va fi mult mai ușor să te descurci în viața reală decât în ​​mintea ta. Asta e sigur!

Corpul tău este incapabil să facă diferența dintre o amenințare imaginară și una reală.

Să presupunem că locuiți în deplină siguranță: casa dvs. este echipată cu o alarmă, ușa este blocată, ferestrele sunt închise și luminile sunt stinse. Te culci calm în patul tău cald. Și apoi brusc se întâmplă următoarele: o fantomă se ascunde în dulapul tău!

Începi să-ți imaginezi în cap cum stă ea la ușă și așteaptă momentul potrivit pentru a ieși afară și a te prinde. Respirația ta devine grea, te trece o sudoare rece și inima îți sare din piept. Așa funcționează puterea imaginației.

Când mintea ta spune corpului că există o amenințare iminentă undeva, o ia de bună și începe să acționeze în consecință.

Cheia pentru rezolvarea acestui tipar poate fi o schimbare completă a atitudinii tale față de formarea opiniilor. Trebuie să înveți să te gândești la lucruri reale pentru a face alegeri în cunoștință de cauză. Nu este nevoie să fii distras de gânduri înspăimântătoare.

Primul pas: slăbirea influenței imaginației

Majoritatea modelelor de gândire bazate pe frică sunt inconștiente. Când ai un gând special, mintea se agață de el și îl duce imediat în viitor, atrăgând tot felul de consecințe catastrofale.

Pentru a scăpa de acest obicei, trebuie să faceți câțiva pași.

Primul este să înțelegeți ce se întâmplă în acest moment. Încercați să transformați gândirea inconștientă în conștientă pentru a vedea întreaga imagine. Și anume, ceea ce a făcut imaginația ta în acest moment.

Înțelegeți principiul de bază al fricii: este doar un sentiment anxios care vă modelează propria minte pe baza gândurilor teribile. Imaginația vă poate atrage orice. Dar toate acestea nu vor avea nimic de-a face cu realitatea.

Al doilea pas: respirația adecvată și conștientă

Da, respirația este foarte importantă pentru a scăpa de frică și anxietate. Utilizați următoarea tehnică: respirați lent, profund, conștient și țineți-vă respirația. După câteva secunde, expirați, eliberați toată tensiunea acumulată din corp.

Imaginați-vă că frica este înăuntrul vostru chiar acum. Lasă-o să fie acolo. Și apoi inspirați adânc. Unii practică expirația în combinație cu ceva sunet pentru a elibera energia acumulată.

Respirația conștientă are trei scopuri:

1. Când mintea ta este supraexcitată, respirația crește automat deoarece se reduce cantitatea de oxigen absorbit. Un sistem de respirație adecvat calmează mintea.

2. Când vă concentrați asupra respirației, vă distrageți atenția de la orice factor teribil și deranjant format de conștiința voastră.

3. Respirația adecvată vă ajută să vă păstrați emoțiile și să nu vă concentrați asupra negativului, nepermițând mintea să se arunce înapoi în lumea imaginară a fricilor.

Al treilea pas: controlul minții

Pe măsură ce vă controlați respirația, gândurile vor continua să apară. Dar, în loc să le cedați, trebuie să vă păstrați atenția asupra procesului actual: inhalarea și expirarea. Urmărește-ți gândurile de parcă ai fi în lateral. Permiteți-le să existe și recunoașteți-le. Lăsați-le să tragă în continuare concluzii despre viitor. Și continuați să respirați și să vă concentrați asupra momentului actual.

Desigur, trebuie să vă obișnuiți cu această tehnică. Mai mult, puterea fricii poate fi atât de mare încât va fi extrem de dificil să ignori propriile gânduri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți. În acest moment, știți bine că există frică. Dar atitudinea ta față de aceasta se schimbă. Ai de ales cum să te confrunți cu ea: să cedezi sau să încerci să o depășești.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!