3 gânduri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit: sfatul înțelept al lui Dalai Lama

3 gânduri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit: sfatul înțelept al lui Dalai Lama

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăSfaturiSpiritualitate

Există diferite tipuri de dorințe: unele ne luminează și ne ridică spiritual, în timp ce altele, dimpotrivă, contribuie la pierdere și probleme. Potrivit lui Dalai Lama, există 3 dorințe care pot otrăvi viața oricărei persoane. Și despre ei vom vorbi astăzi.

1. Dorința de a schimba trecutul.

Încă din copilărie cei mari ne spuneau că trebuie să învățăm din greșelile celorlalți sau din greșelile noastre, iar acest lucru este adevărat, dar să te învinovățești și să-ți reproșezi greșelile pe care le-ai făcut este un lucru rău. Dar și mai rău și periculos este să te gândești la aceste greșeli și la ce s-ar putea schimba.

Te poți gândi la o greșeală pentru a învăța lecția și a ști ce trebuie să faci pe viitor, dar nu te învinovăți pentru acțiunile tale trecute. Învață lecția și mergi mai departe!

Conform lui Dalai Lama, sufletul omului trăiește doar în momentul prezent și, dacă te gândești constant la trecut, atunci conexiunea și armonia dintre suflet și trup vor dispărea. Armonia într-o persoană va domni numai atunci când mintea și pacea interioară sunt în prezent. Analizând în fiecare zi greșelile din trecut, vei pierde prezentul.

2. Dorința de viață veșnică.

Potrivit mentorului spiritual Dalai Lama, oamenii nu depun eforturi directe pentru a deveni nemuritori, nu caută leacuri și porțiuni ale nemuririi, ci se tem de îmbătrânire și de sfârșit.

Această părere este împărtășită și de călugări, crezând că frica contribuie la orice dorință greșită. Într-adevăr, mintea oamenilor este uneori slabă și nu știe cum să interacționeze cu realitatea.

Pentru a atinge și a înțelege fericirea, oamenii ar trebui să abandoneze gândul nemuririi și să își accepte propria limită. Așa cum a spus Dalai Lama:

„Este necesar să trăim în pace cu mintea și sufletul nostru”, numai atunci va dispărea nevoia nemuririi și se va forma armonia cu lumea interioară.

3. Dorința de a fi bun cu toată lumea.

Dalai Lama a considerat că această dorință este greșită, iar problema cu aceasta o reprezintă lipsa de armonie cu lumea interioară. O persoană care are armonie în sufletul și mintea sa, este o persoană reală: nu se pierde în căutarea respectului celorlalți, nu încearcă să arate diferit.

Trăim într-o lume în care ne este greu să fim pe plac societății, care tinde să te critice din orice aspect, unele la care nici măcar nu te gândești. Este greu să le fii pe plac tuturor, unii nu te vor suporta, tocmai din cauza bunătății pe care o exprimi.

Există foarte puțini oameni cu adevărat buni și de treabă, dar pe umerii lor stă povara grea a ajutorului. Odată am avut nevoie de ajutor urgent, dar numai unul dintre prietenii mei a fost de acord să vină și să mă ajute să rezolv problema.

În acel moment se observa că îi era greu și că nu avea nimic de câștigat de pe urma faptei sale. Nu am putut decât să ii fiu recunoscător. De-a lungul timpului, a devenit clar că exact despre asta vorbea Dalai Lama:

„Soarta unei persoane bune nu este de invidiat. Aceasta poate ajuta pe oricine, dar nu primește nimic în schimb”.

O persoană nu ar trebui să facă fapte bune încercând să cucerească o persoană în acest fel, deoarece dorința de a fi bun pentru toată lumea este drumul spre pierderea de sine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!