3 gânduri la care trebuie să renunți pentru a deveni fericit: sfaturi înțelepte de la Dalai Lama

3 gânduri la care trebuie să renunți pentru a deveni fericit: sfaturi înțelepte de la Dalai Lama

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSpiritualitate

Există diverse dorințe: unele ne iluminează și ne spiritualizează, în timp ce altele, dimpotrivă, duc la distrugere și eșecuri. Conform lui Dalai Lama, există 3 dorințe care pot otrăvi viața oricărui om. Și tocmai despre ele vom vorbi astăzi.

1. Dorința de a schimba trecutul.

De la o vârstă fragedă, suntem învățați că, trebuie să învățăm din greșelile noastre sau din ale altora, iar asta este cu adevărat adevărat, dar a te învinovăți și a te pedepsi pentru acțiunile tale este greșit. Dar și mai inutil și periculos este să meditezi asupra acestor greșeli și să te gândești cum ai fi putut să le schimbi.

Conform lui Dalai Lama, sufletul uman trăiește doar în prezent, iar dacă gândești mereu la trecut, conexiunea și armonia dintre suflet și corp vor dispărea. Armonia în om va domni doar atunci când mintea și lumea interioară se află în prezent.

2. Dorința de a avea o viață veșnică.

Așa cum consideră ghidul spiritual Dalai Lama, oamenii nu aspiră direct la nemurire, dar se tem de îmbătrânire și de sfârșit. Oamenii nu își doresc o viață eternă, ci se tem să nu plece din această lume cu lucruri neterminate, iar aceasta îi face să se teamă.

Acest punct de vedere este împărtășit și de către călugări, considerând că orice dorință falsă este alimentată de frică. Mintea umană este uneori slabă și nu știe cum să interacționeze cu realitatea.

Pentru a atinge și a înțelege fericirea, oamenilor li se cere să renunțe la ideea de nemurire și să accepte caracterul lor finit. Așa cum a spus Dalai Lama:

“Trebuie să trăiești în pace cu mintea și sufletul”, doar atunci dorința de nemurire va dispărea și va apărea armonia cu lumea interioară. Niciun om nu a devenit nemuritor din punct de vedere fizic, dar poți dobândi o viață veșnică pe hârtie: în proză sau poezie; în filme sau în propriile tablouri.

3. Dorința de a fi pe placul tuturor.

Dalai Lama considera că această dorință este falsă, iar problema constă în lipsa armoniei cu lumea interioară. Un om armonios este un om autentic: el nu se pierde în căutarea respectului altora, nu încearcă să arate altfel.

Oameni cu adevărat buni și empatici sunt extrem de puțini, dar tocmai pe umerii lor se află o povară grea de muncă. Odată a avut nevoie de ajutor urgent, dar doar unul dintre prietenii mei a fost de acord să vină și să-mi îndeplinească rugămintea.

În acel moment, era evident că îi era greu și că acționează în defavoarea sa. În afară de recunoștință, nu aveam nimic să îi ofer în schimb. În timp, a devenit clar că asta tocmai spunea Dalai Lama:

“Destinul unui om bun nu este invidiabil. El poate ajuta pe oricine, dar nu primește nimic în schimb”.

Nu ar trebui să faci fapte bune doar pentru a-i face pe plac altcuiva și nu ar trebui să încerci asta ca să câștigi încrederea cuiva, pentru că dorința de a fi bun pentru toți este drumul către pierderea de sine.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!