În articolul de astăzi voi vorbi despre ce plante să adunăm în aceste zile și săptămâni din luna iunie.
Așadar, iată cele mai bune 3 plante pentru sănătate pe care să le culegeți în iunie.
1. Urzica
Mulți consideră această plantă o buruiană și o elimină fără milă dacă crește pe lângă curte. Cu toate acestea, urzica este o plantă benefică și ar trebui protejată. Acum este momentul să-i culegeți frunzele și să le uscați pentru utilizare ulterioară.
Urzica este un depozit de multivitamine naturale (vitamina C, vitamina A și vitaminele B sunt în cantitate mare), oligoelemente (în special fier) și antioxidanți.
Efectul urzicii asupra organismului este sistemic și variat. Întărește sistemul imunitar, îmbunătățește metabolismul, are un efect pozitiv asupra compoziției sângelui, este benefică pentru sistemul cardiovascular și are, de asemenea, proprietăți anti-îmbătrânire.
Cel mai bine este să culegeți frunzele de urzică în prima jumătate a lunii iunie. Mănușile sunt recomandate pentru colectare. Frunzele trebuie uscate într-un loc ferit de soare, întinzându-le într-un strat subțire pe o suprafață plană.
Proprietățile medicinale ale urzicii
Urzica conține o cantitate mare de vitamina K, care are efect hemostatic, crește coagularea sângelui.
- antiseptic
- antimicrobian
- ajută în cazul leziunilor cutanate
- tonic
- întărește sistemul cardiovascular
- ajută la vindecarea rănilor
- ajută în cazul problemelor cauzate de gastrită, ulcer gastric
- normalizează compoziția sângelui
- reface intestinele
- normalizează ciclul menstrual
- diuretic
- antipiretice
- boală de ficat
- stabilizează digestia
- boala vezicii biliare
- ajută în caz de hipovitaminoză
- ajută în caz de anemie
- ajută în caz de deficit de vitamine
- ajută în caz de ateroscleroza
- scade glicemia
- întărește părul
- crește producția de lapte la mamele care alăptează
Contraindicație
Urzica este contraindicată în:
- boli ginecologice: polipi, tumori uterine, boli ovariene cu coagulare crescută a sângelui
- hipertensiune
- ateroscleroza
- sarcina deoarece urzica stimulează contracțiile uterine
Consumați cu precauție în cazul bolilor de rinichi, în special în cazul pietrelor de oxalat.
2. Zmeura
Zmeura nu trebuie cultivată doar pentru fructe sale gustoase, ci și pentru frunzele sănătoase: conțin o gamă întreagă de substanțe necesare organismului pentru a lupta împotriva oxidării, a factorilor nocivi de mediu și a microorganismelor periculoase.
Un lucru interesant: frunzele de zmeură conțin de 25 de ori mai mult acid ascorbic decât fructele de pădure.
Cel mai bine este să adunați frunzele în perioada de înflorire a zmeurii – în acest moment sunt cele mai bogate în substanțe valoroase. Uscați-le într-o cameră bine ventilată (un geam deschis), ferită de lumina directă a soarelui.
Proprietăți benefice ale frunzelor de zmeură
Frunzele de zmeură au o compoziție biochimică bogată, conțin acid ascorbic, flavonoide, acizi organici, Beneficiile frunzelor de zmeură sunt săruri minerale, lianți și taninuri, frunza conține și salicilați, care acționează similar cu aspirina.
Frunzele de zmeură sunt folosite în tratamentul răcelilor ca antipiretic și diaforetic. Infuzia din frunze are și proprietăți antiinflamatoare și expectorante, este folosită ca o măsură preventivă excelentă în timpul epidemilor de infecții virale. Frunzele de zmeură sunt folosite pentru bronșită, tuse severă, dureri în gât și alte boli inflamatorii ale căilor respiratorii, atât sub formă de ceai (infuzie), cât și sub formă de gargară.
Flavonoidele care fac parte din frunze au proprietăți hemostatice, beneficiile flavonoidelor sunt neprețuite în tratamentul bolilor care provoacă sângerare. Frunzele de zmeura sunt folosite in tratamentul hemoroizilor, sangerarii gastrice, colitei si enterocolitei. Această materie primă are și efecte antitoxice, elimină toxinele și toxinele din organism. Proprietățile astringente ajută la indigestie și diaree.
Efectul puternic de întărire și imunostimulare este un alt mare „plus” al frunzelor de zmeură. Sunt folosite în ceaiuri cu vitamine și băuturi pentru întărirea sistemului imunitar. Clătirea gurii cu un decoct din frunze ajută la eliminarea stomatitei și a inflamației gingiilor. Frunzele de zmeură ajută, de asemenea, în cazul multor boli ginecologice, inflamația anexelor, faceți baie cu decoct de frunze.
Utilizarea decoctului de frunze de zmeură este, de asemenea, folosită ca tonic pentru păr, îmbunătățirea creșterii părului și prevenirea căderii părului va ajuta și alte rețete populare pentru căderea părului.
Contraindicații la utilizarea frunzelor de zmeură:
Decoctul de frunze de zmeură are o proprietate astringentă puternică, așa că în cazul constipației și cu dificultăți de defecare, cel mai bine este să se evite consumul. Decoctul trebuie evitat și de gravide, deoarece frunzele au proprietăți tonice și pot provoca naștere prematură. După 34 de săptămâni de sarcină, când amenințarea nașterii premature dispare, puteți consuma infuzia de frunze de zmeură.
3. Trifoi
Această plantă este foarte iubită de albine. Și nu degeaba. Trifoiul este o sursă bogată de nutrienți. În plus, trifoiul are o aromă minunată și un gust dulce de miere, așa că vei face un ceai foarte gustos.
Trifoiul are multe beneficii pentru sănătate. Tonifică, ameliorează oxidarea și inflamația cronică (principalii factori ai îmbătrânirii organismului), crește apărarea organismului, influențează nivelul de dopamină (îmbunătățind astfel starea de spirit).
Fapt cunoscut: trifoiul roșu este considerat deosebit de benefic.
Trifoiul se recoltează pe tot parcursul lunii iunie și mai ales în perioada în care planta este în maximă înflorire. Uscați-le, la fel ca în cazul primelor două plante, într-un loc uscat, ferit de soare.
Consumul de ceaiuri, decocturi de trifoi roșu ajută la întinerirea organismului.
Ameliorează simptomele menopauzei. Izoflavonele, găsite în trifoiul roșu, elimină transpirațiile nocturne și bufeurile asociate menopauzei.
Reduce riscul de osteoporoză. Izoflavonele din plantă previn pierderea osoasă, cresc markerii formării osoase.
Întărește vasele inimii. Trifoiul crește cantitatea de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul „bun”). Face arterele flexibile și puternice, subțiază sângele, previne formarea cheagurilor de sânge.
Trifoiul roșu este folosit în mod tradițional în medicina populară pentru tratarea tusei convulsive și a bolilor respiratorii. Medicina tradițională sugerează să bei ceai făcut din trifoi roșu pentru a ameliora tusea de la răceală sau gripă. Trifoiul roșu are proprietăți antispastice și expectorante care îl fac benefic ca remediu pentru tuse, bronșită și tuse convulsivă. De asemenea, a fost folosit ca remediu pentru raceală, astm și tuberculoză.
Întărirea imunității. Dacă mănânci frunze de trifoi roșu, este mult mai probabil să obții o doză mare de vitamina C. Vitamina C este un puternic întăritor al sistemului imunitar și ajută la stimularea producției de globule albe. O doză sănătoasă de antioxidanți poate fi obținută din frunzele de trifoi roșu preparate în ceai. Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi care provoacă boli degenerative și mutații celulare. Impulsul imunitar total al trifoiului roșu este inclus în prevenirea infecțiilor virale și bacteriene.
Oprește îmbătrânirea pielii. Menopauza este adesea însoțită de multe probleme, cum ar fi pierderea colagenului pielii, elasticitatea pielii și umiditatea. Acest lucru se datorează scăderii nivelului de estrogen. Trifoiul roșu încetinește procesul de îmbătrânire al pielii datorită efectelor sale asemănătoare estrogenului, care ajută la menținerea tinereții pielii. De asemenea, oferă o grosime adecvată a pielii, o cheratinizare sănătoasă și alimentare cu sânge a epidermei.
Multă sănătate!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.