26 schimbări inevitabile în corp pe care le putem observa la fiecare 10 ani

26 schimbări inevitabile în corp pe care le putem observa la fiecare 10 ani

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 January 2021 in CuriozitățiSanatateSfaturiViata

Corpul uman se schimbă în fiecare zi. Dar le observăm adesea numai după ani și chiar decenii. Uneori, din punct de vedere psihologic, ne simțim mai tineri decât vârsta noastră fizică: nimic nu ne doare sau nu ne facem griji, așa că pare să nu existe nicio schimbare. Cu toate acestea, au loc schimbări interne, indiferent dacă le simțim acum.

Astăzi am pregătit pentru dvs. o listă de schimbări care apar în corpul nostru la fiecare 10 ani, precum și sfaturi pentru a le ajuta să încetinească.

1. De la 20 la 30 de ani

În această perioadă a vieții, majoritatea oamenilor se simt energici și plini de putere și nu se gândesc la îmbătrânire. Cu toate acestea, deja de la această vârstă, încep schimbări imperceptibile în corp. Și dacă nu te gândești la ele în 20 sau cel puțin 25, până la 30 de ani te poți aștepta la o surpriză nu foarte plăcută.

Iată ce se schimbă în corp în această perioadă:

  • creșterea oaselor se oprește;
  • metabolismul încetinește;
  • scade treptat producția de colagen;
  • apar măselele de minte.

Desigur, corpul fiecărei persoane este individual. De exemplu, la unii oameni măselele de minte apar încă de la vârsta de 16 ani, iar la alții – niciodată. Cu toate acestea, majoritatea proceselor din corpul nostru coincid, iar acest lucru trebuie luat în considerare.

Sfat: Chiar dacă nu sunteți supraponderal la vârsta de 20 de ani, obișnuiți-vă să vă urmăriți dieta, altfel până la 30 de ani dragostea dvs. pentru fast-food vă va afecta clar forma fizică. Deși produsele cu colagen nu sunt necesare în acestastă perioadă a vieții, încercați să consumați alimente bogate în această substanță.

2. De la 30 la 40 de ani

La 30 de ani, unii oameni sunt încă confundați cu tinerii de 25 de ani și nu pot decât să se bucure. Cu toate acestea, în această perioadă de timp, schimbările din corp se accelerează și, dacă nu se intervine, devin vizibile destul de repede:

  • deteriorarea tonusului muscular;
  • volumul țesutului muscular scade, începe să se transforme în grăsime;
  • datorită activității reduse a melanocitelor apare părul cenușiu;
  • cantitatea de colagen și elastină scade.

Sfat: Pentru cei care au fost întotdeauna slabi, și nu au trebuit să facă nimic pentru a se menține, începând de la această vârstă este mai bine să începeți treptat să vă obișnuiți cu sportul. Dintr-un stil de viață sedentar, mușchii devin foarte lăsați și fac silueta neatractivă. Este foarte important să aveți grijă de piele și să evitați bronzarea activă, care distruge proteinele colagenului și elastinei.

3. De la 40 la 50 de ani

Unii oameni de știință cred că, corpul uman atinge vârful dezvoltării sale la vârsta de 38 de ani și după această vârstă corpul începe să îmbătrânească. Modificările organismului apar mai rapid:

  • numărul de celule nervoase din creier scade;
  • corpul acumulează activ țesutul adipos;
  • deteriorarea vederii;
  • oasele și articulațiile devin mai fragile;
  • la femei, nivelul de estrogen scade și tensiunea arterială crește adesea.

Sfat: La această vârstă, oamenii trebuie să desfășoare activități fizice extrem de importante. Ele ajută la menținerea funcției normale a inimii și încetinesc pierderea țesutului muscular. Dacă nu aveți un obicei al sportului, este mai bine să începeți cu exerciții fizice moderate: adecvat, de exemplu, mersul pe jos sau înotul. De asemenea, ar trebui să vă antrenați pentru a vă monitoriza tensiunea arterială: riscul de a dezvolta boli cardiovasculare crește semnificativ în acest deceniu.

4. De la 50 la 60 de ani

Până la vârsta de 60 de ani, aspectul oamenilor se schimbă foarte mult. La această vârstă, aspectul nostru este influențat în principal nu de gene, ci de stilul de viață: obiceiuri alimentare, exerciții fizice etc. În acest deceniu, toată lumea, deși la viteze diferite, suferă aceleași modificări:

  • celulele creierului și ale altor organe ale corpului sunt distruse;
  • riscul de a dezvolta boli ale sistemului digestiv crește;
  • abilitățile cognitive ale creierului încetinesc;
  • memoria se deteriorează.

Sfat: La această vârstă, cele mai multe schimbări sunt legate de activitatea creierului și el ar trebui să fie principalul obiectiv. Învățați noi abilități, câștigați experiențe noi, preluați sarcini non-standard și citiți cărți. La această vârstă, mulți oameni întâmpină dificultăți de concentrare, memorie și alte funcții ale creierului, așa că trebuie să mâncați alimente și să luați medicamente care îi îmbunătățesc performanța.

5. De la 60 la 70 de ani

La majoritatea oamenilor, modificările fizice la această vârstă sunt deja foarte vizibile, dar există unele schimbări interne care nu sunt cunoscute de toată lumea:

  • activitatea receptorilor nervoși și a gustului este redusă: mirosurile, gusturile și uneori temperatura sunt mai puțin recunoscute;
  • vocea se schimbă (datorită întinderii țesuturilor laringiene);
  • deteriorarea funcției inimii;
  • oasele și discurile intervertebrale devin mai subțiri – o persoană poate pierde câțiva centimetri în înălțime.

Sfat: La această vârstă, este foarte important să vă monitorizați starea inimii și a vaselor de sânge, să urmați o dietă și să vă supuneți periodic examenelor medicale. Este necesar un exercițiu regulat, dar moderat, pentru a menține tonusul muscular și rezistența.

6. De la 70 de ani în sus

De la vârsta de 70 de ani, oamenii au fost numiți vârstnici. Și, deși mulți dintre ei ar putea să arate și să se simtă mai tineri decât anii lor, în organism, procesul de îmbătrânire în această perioadă de timp este mult mai rapid:

  • masa musculară scade (o persoană obosește repede și se descurcă mai greu cu activitatea fizică obișnuită);
  • procentul de țesut adipos subcutanat scade;
  • rata de regenerare a țesuturilor scade (toate leziunile cutanate se vindecă mai lent);
  • funcțiile interne ale corpului (respirație, digestie etc.) sunt încetinite;
  • memoria pe termen scurt se deteriorează (este mai ușor pentru oameni să-și amintească evenimentele de demult decât cele întâmplate acum câteva ore sau zile).

Sfat: La această vârstă, o persoană trebuie să depună eforturi pentru a se menține în formă: încărcați creierul și corpul cu sarcini suficiente, vizitați medicul în mod regulat și, eventual, luați medicamentele necesare.

Modificările din corp sunt un proces care nu poate fi oprit, dar poate fi încetinit. Dovezi în acest sens – unii pensionari moderni care sunt capabili să alerge un maraton la 70 de ani sau să stăpânească o nouă profesie la 80. Putem avea grijă de corpul nostru pentru a-i prelungi tinerețea și frumusețea.

Ai cunoștințe care sunt într-o formă excelentă, în ciuda vârstei lor?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!