Există 4 cauze principale ale deficiențelor de micronutrienți în organism. Motivul numărul 1: intestine bolnave. – Dacă o persoană are un intestin deteriorat, atunci absorbția micronutrienților este afectată. Motivul numărul 2: lipsa bilei sau absența vezicii biliare. – Din acest motiv, o persoană nu poate absoarbe vitaminele liposolubile A, D, E și K.
Motivul numărul 3: alimentele sunt sărace în vitamine și minerale sau calitatea slabă a solului pe care sunt cultivate. – Dacă creșteți plantele în sol sărac, atunci puteți crește o roșie foarte frumoasă dar fără gust, deoarece nu există substanțe de care depinde gustul.
Este greșit că alimentele sunt comercializate pe baza greutății și volumului lor, nu pe baza conținutului lor nutrițional.
Motivul numărul 4: alimente rafinate și zahăr. Alimentele rafinate și zahărul vă epuizează rezervele de nutrienți.
Semne ale lipsei de vitamine și minerale în organism
1. Pete albe pe unghii.
Aceste semne arată că în organism există o deficiență de zinc. Dacă petele albe sunt aproximativ la mijlocul unghiei, asta înseamnă că ai mâncat mult zahăr sau carbohidrați în ultimele aproximativ trei luni.
2. Piele grasă.
Acest semn indică de obicei o problemă cu glandele sebacee. Ele secretă o substanță uleioasă, numită sebum. Se întâmplă de obicei când în organism avem un exces de hormoni masculini androgeni. Zincul este un nutrient foarte important pentru normalizarea nivelului de androgeni. Pielea grasă poate fi redusă semnificativ prin consumul de alimente sau suplimente bogate în zinc.
Femeile care au exces de hormoni masculini androgeni sunt predispuse la sindromul ovarului polichistic. De obicei le plac dulciurile și carbohidrații și au nivelul de insulină în mod constant crescute. Zahărul absoarbe depozitele de zinc și, prin urmare, crește nivelul de androgeni.
În cazul tenului gras, este necesar să luați suplimente de zinc și să evitați nivelurile foarte mari de zahăr.
3. Crăpături în colțurile gurii sau buzele crăpate.
Crăpăturile pot apărea și pe călcâie. Motivul îl reprezintă deficiența de vitamina B2 și vitamina B3. Dacă ai suficient B2 și B3, nu vei avea crăpături ale pielii.
Principala cauză a deficienței de vitamine B2 și B3 este un excesul de cereale rafinate, care îngreunează aportul de vitamine B. Cerealele nerafinate conțin vitamine B, dar sunt distruse în timpul procesării. Vitaminele din grupa B sunt necesare pentru a menține pielea foarte moale.
A doua cauză a crăpăturilor este lipsa vitaminei D, cauzată de o expunere redusă la soare. Vitamina D este necesară pentru microflora intestinală, care produce suplimentar vitaminele B.
4. Peeling (cojire) a pielii.
Adesea pielea din jurul nasului sau chiar de pe frunte se desprinde sub formă de solzi. Motivul îl reprezintă deficiență de acizi grași omega-3, cauzată de un aport excesiv de acizi grași omega-6. Corpul nostru nu poate crea omega-3 de unul singur, așa că dacă alimentele consumate sunt bogate în omega-6 și sărace în omega-3, pielea devine uscată și apar cojițe albe în jurul nasului sau pe frunte.
Este necesar să reduceți aportul de acizi grași omega-6, adică să mâncați mai puțin unt de arahide, pui și toate alimentele prăjite și să nu mai mâncați fast-food. Aceste alimente sunt foarte bogate în omega-6, deoarece folosesc ulei de porumb, soia și semințe de bumbac. Pentru a crește nivelul de omega-3 trebuie să mănânci mai mult pește, sardine, ulei de ficat de cod.
5. Ochi galbeni.
Acesta este așa-numitul icter, ceea ce înseamnă probleme cu ficatul sau vezica biliară. Asta înseamnă că toxinele se acumulează în organism, ajung în sânge și se dispersează în tot organismul. Culoarea galbenă arată că ficatul și vezica biliară nu funcționează așa cum ar trebui.
Acest lucru se poate datora unei deficiențe de săruri biliare, deoarece acestea asigură mișcarea toxinelor prin ficat și căile biliare, iar prin lipsa bilei se acumulează un strat gros de colesterol, care blochează procesul de purificare și toxinele pătrund în sânge.
Există o modalitate de a compensa lipsa de bilă – prin administrarea de săruri biliare purificate sub formă de suplimente alimentare.
6. Tuse cronică.
Dacă nu este cauzată de o răceală sau un virus, atunci probabil că reprezintă o deficiență de calciu. Consumul de alimente bogate în calciu sau administrarea de suplimente alimentare elimină tusea cronică. Calciul întărește sistemul imunitar și, de asemenea, relaxează mușchii gâtului și laringelui, ameliorează crampele gambei.
7. Sângerarea gingiilor sau gingii umflate și înroșite.
Acesta este un simptom tipic al deficienței de vitamina C, adică o formă ușoară de scorbut. Pentru a compensa lipsa de vitamina C, trebuie să mănânci mai multe legume cu frunze verzi, precum și să eviți zahărul.
Glucoza este aproape identică cu molecula de vitamina C, iar dacă organismul primește glucoză, absorbția vitaminei C se oprește. Organismul alege întotdeauna glucoza sau zahărul înainte de a absorbi vitamina C.
8. Probleme cu vederea pe timp de noapte.
Dacă nu puteți vedea în întuneric și aveți dificultăți în a vedea clar, atunci aceasta este o deficiență clasică de vitamina A. Orbire nocturnă. Deficitul de vitamina A se dezvoltă la cei care mănâncă multe cereale. Plantele conțin forma inactivă a vitaminei A.
Formă de vitamina A ușor de absorbit de organismul nostru se găsește în produsele de origine animală, acestea sunt lactate, gălbenușuri de ou, unt, pește gras, ulei de ficat de cod, ficat de vită. Acordați atenție activității vezicii biliare, deoarece bila este implicată în procesul de asimilare a vitaminei A.
9. Umflături în zona călcâiului sau pe glezne.
Acesta este un semn de deficiență de potasiu și se manifestă atunci când în organism există o lipsă de potasiu sau când echilibrul de potasiu și sodiu este perturbat, sau când există prea mult sodiu și prea puțin potasiu.
Zahărul rafinat duce la retenția de sodiu și la consumul potasiului. Diabeticii, care au adesea niveluri ridicate de zahăr din sânge, suferă de umflături severe la glezne și picioare.
Dacă apăsați cu degetul pe picior sau pe gleznă, va rămâne o gaură pentru o perioadă de timp. Trebuie să începeți să mâncați alimente bogate în potasiu sau să mâncați mai puțină sare deoarece sarea conține sodiu.
10. Pofta de alimente reci.
Dacă aveți poftă de alimente reci, este posibil să aveți deficit de fier. Acest lucru se întâmplă la copii și la femei în timpul menstruației. Când apare dorința de a mânca ceva rece, corpul încearcă să obțină mai mult fier. Cea mai bună sursă de fier esențial este carnea roșie, ficatul și ouăle.
11. Angina, adică durere în piept.
Apare ca spasm cardiac, atac, durere care iradiază spre brațul stâng – acesta este un semn tipic al deficienței de vitamina E. Vitamina E este importantă pentru suprafața interioară a vaselor de sânge. Atunci când organismul are lipsă de vitamina E, apare oxidarea vasculară, apar cheagurile de sânge și depuneri de calciu în ele.
12. Crampe la gambe.
Acesta este un semn al deficitului de magneziu. Deficiențele altor nutrienți, cum ar fi potasiul și vitamina B1, pot provoca, de asemenea, convulsii.
13. Iritabilitate, un roi de gânduri în cap, tensiune nervoasă, furie, coșmaruri
Acesta este un semn al deficitului de B1. Dacă mănânci niște drojdie inactivă (nutritivă) când te simți iritat, te va calma, te vei simți liniștit. Drojdia poate fi cumpărată sub formă de tablete de la farmacie.
14. Astm.
Astmul este o boală asociată cu inflamația plămânilor. Astmul se dezvoltă atunci când în organism există o lipsă de vitamina D. Administrarea vitaminei D va reduce inflamația și vă va ajuta să respirați. De aceea copiii cu astm bronșic, pe timpul verii, când sunt mai mult timp expuși la soare, observă o reducere a simptomelor astmului.
15. Căderea părului de la sprâncene.
Acesta este de obicei un semn al problemelor tiroidiene sau al deficitului de iod. Mănâncă alge pentru că sunt cea mai bună sursă de iod.
16. Tensiune în regiunea mușchiului trapez drept.
Dacă apare o tensiune în această zonă, acest semn poate arăta o problemă cu vezica biliară și o lipsă de săruri biliare. O dată cu lipsa sărurilor biliare, sub coaste se formează un fel de congestie. Aportul de săruri biliare diluează bila și mușchiul trapez drept se relaxează.
17. Pofta de alimente sărate seara.
Atunci când avem lipsă de sodiu apare pofta de sare, cand faci mișcare și transpiri mult, nevoia de sodiu crește. Adăugați sare de mare în dieta dumneavoastră până când nu mai aveți poftă de alimente sărate seara.
18. Spate rigid sau durere lombară.
Este, de asemenea, un semn al deficitului de vitamina D, mai ales iarna. Vitamina D este unul dintre cele mai bune remedii pentru inflamația spatelui. După cum am menționat deja mai sus, majoritatea vitaminei D poate fi absorbită din consumul de alimentele de origine animală: pește gras (somon, somn, macrou, sardine, ton), caviar, gălbenuș de ou și produse lactate.
19. Depresie.
De obicei, depresia înseamnă o deficiență de vitamina D. Vitamina D crește foarte mult nivelul serotoninei.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.