2 semne care pot indica o deficiență de Vitamina B12 și pe care nu trebuie să le ignorăm

2 semne care pot indica o deficiență de Vitamina B12 și pe care nu trebuie să le ignorăm

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2021 in SanatateStiinta

Vitamina B12 este un nutrient care ajută la menținerea sănătății sângelui și a celulelor nervoase din corpul dumneavoastră și ajută la formarea ADN-ului, materialul genetic din toate celulele dumneavoastră. La fel ca majoritatea proceselor din corp, nu ne dăm seama de impactul pe care îl are până când nu apar problemele de sănătate.

Dacă dezvoltați un deficit de B12, acesta vă poate provoca multe probleme.

Există o serie de probleme ale gurii care pot rezulta dintr-un deficit de B12. Potrivit NHS (National Health Service din Marea Britanie). O senzație de arsură a gurii și mâncărime poate semnala niveluri scăzute de B12. Mai mult, o deficiență de B12 poate duce la glosită.

Glosita este o boală și se manifestă prin inflamația limbii. Limba își va schimba culoarea și forma, și poate deveni dureroasă și de o culoare roșu aprins. Pe măsură ce limba se umflă, poate părea mai netedă decât de obicei.

Alte simptome posibile ale deficitului de vitamina B12 includ:

  • Schimbări în mers sau mișcare (în mobilitate)
  • Deficiență de vedere
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Starea de spirit se schimbă
  • Probleme de memorie sau de gândire

Bineînțeles, una dintre modalitățile sigure care confirmă dacă simptomele dvs. sunt rezultatul unei deficiențe de vitamina B12 este să mergeți la un medic pentru a face analize. Este important să diagnosticați și să tratați deficitul de vitamina B12 cât mai repede posibil.

In timp ce multe simptome se îmbunătățesc odată cu tratamentul, unele dintre problemele cauzate de aceasta boala pot fi ireversibile daca nu sunt tratate în timp scurt, avertizează NHS. „Cu cât starea este tratată mai târziu, cu atât sunt mai mari șansele de sechele permanente”.

Oamenii de știință subliniază că este foarte important să detectăm semnele timpurii ale deficitului de vitamine și să acordăm atenție și tulburărilor care pot indica un deficit de B12.

Atunci când corpul uman are un deficit de vitamina B12, acesta poate suferi de anemie, caracterizată prin numărul scăzut de celule roșii din sânge, cuplat cu hemoglobină scăzută. Simptomele anemiei cauzat de deficitul de vitamina B12 includ următoarele stări.

  • Oboseală extremă.
  • Pierderea de energie.
  • Dispnee.
  • Senzație de slăbiciune.
  • Modificări în modul în care o persoană merge și se mișcă.
  • Parestezie: senzație pe piele de înțepături, cum ar fi ace.
  • Scăderea vederii.

În același timp, medicii indică patru semne de deficiență a vitaminei B12 și a altor vitamine B, care sunt puțin cunoscute și adesea nerecunoscute, atribuite altor afecțiuni.

Păr și unghii fragile. Motivul poate fi lipsa de biotină – vitamina B7, prin care organismul transformă alimentele în energie. Deficitul de biotină este rar, dar atunci când apare, fragilitatea, subțierea sau despicarea părului și a unghiilor sunt printre cele mai frecvente simptome externe.

Ulcere în gură. Leziunile din gură și din jurul gurii pot fi parțial cauzate de aportul inadecvat de anumite vitamine sau minerale. De exemplu, ulcerele bucale sunt adesea rezultatul deficitului de fier sau al lipsei de vitamine B.

Dermatită, mătreață. Dermatita și mătreața seboreică pot indica, de asemenea, un deficit de vitamine B. Ambele sunt asociate cu mâncărime și descuamare a pielii. Mătreața afectează în principal scalpul, în timp ce dermatita seboreică poate apărea și pe față, pe pieptul superior, pe axile și în zona inghinală.

Umflături roșii sau albe pe piele. Keratoza părului poate fi explicată printr-o deficiență de B12 – în acest caz, umflături dure apar pe piele, asemănătoare cu denivelările de pe pielea de găină.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!