2 lucruri pe care nu ar trebui să le faci dacă vrei să ai o stimă de sine ridicată: Explicate de Osho

2 lucruri pe care nu ar trebui să le faci dacă vrei să ai o stimă de sine ridicată: Explicate de Osho

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Ar trebui să fie o normă pentru fiecare persoană să aibă o încredere de sine ridicată, deoarece succesul în carieră, viața personală și fericirea noastră depind în mare măsură de încrederea în sine.

Cu toate acestea, mulți oameni suferă din cauză că nu au încredere în sine, iar acest lucru se întâmplă adesea din cauza a două motive. Prin urmare, pentru a îmbunătăți încrederea în sine, trebuie să renunți să le mai faci.

Iată câteva citate de la Osho, care abordează acest subiect:

1. „Niciodată să nu te compari. Compararea este o boală, una dintre cele mai rele boli. Dacă devii victimă a bolii comparării, vei deveni foarte egoist sau foarte rigid.

Dar fiecare persoană este comparată cu altele încă din copilărie. Nu se face din răutate, oamenii pur și simplu nu înțeleg ce consecințe triste are acest lucru.

Viața cuiva începe să se rezume la scopul de a atinge tot mai mult și mai mult, și atunci nu vei avea niciodată liniște. Deoarece întotdeauna cineva va fi mai bogat, mai frumos, mai deștept și mai de succes. Este imposibil să fii cel mai bun în tot.

Apoi, se întâmplă ca o persoană bună și talentată să se simtă neînsemnată doar pentru că altcineva a reușit mai mult. Această gândire nu este sănătoasă și poate avea efecte grave asupra vieții cuiva.

Te poate face să crezi că nimic din ceea ce faci nu este bun, că se putea mai bine, că alții fac mai bine. Astfel, nu vei fi niciodată satisfăcut de munca ta.

În natură, nimeni nu se compară cu nimeni și nu se complexează în privința a ceea ce este, în afară de oameni. Toți se acceptă necondiționat, știu că sunt diferiți, dar știu și că așa trebuie să fie. Nu există nici o magie aici – pur și simplu nu se compară cu nimeni. Aici stă toată taina.

Fiecare persoană este unică, fiecare persoană a venit pe lume cu propriul scop, cu propria menire, cu propriile talente. Așa că încetați să vă mai comparați cu restul lumii. Doar atunci vă veți putea recăpăta încrederea de sine. 

După ce am discutat despre comparație, să trecem acum la a doua acțiune. De altfel, aceasta este strâns legată de prima:

2. „Dacă încerci să fii altcineva, viața ta devine haotică, pentru că nu vei putea să fii altcineva, poți fi doar tu însuți. Încercând să fii altcineva, te dezici de adevărata ta esență și îți irosești energia pe lucruri nesemnificative.

Mulți oameni încearcă să imite standardele de succes sau frumusețe care sunt promovate sau persoane specifice. Dar în încercarea de a imita, o persoană își pierde propria identitate. Apoi, apare autocondamnarea și sentimentul de vinovăție față de sine, deoarece nu a atins „standardele”.

Dar încrederea în sine poate exista doar la acea persoană care refuză să imite pe oricine, indiferent de cât de minunată și ideală ar fi acea persoană. El se acceptă complet, cu toate calitățile și defectele sale, iar acest lucru îi permite să se respecte și să se iubească pe sine.

Acesta este cel mai important fundament al încrederii de sine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!