În fiecare an sunt din ce în ce mai multe persoane care, în timpul unei ecografii cu ultrasunete, descoperă pietre sau nisip în vezica biliară. Aceasta este o afecțiune destul de periculoasă, deoarece poate duce la complicații cum ar fi pancreatita cronică sau diferite patologii hepatice. În cele mai multe cazuri, problema se rezolvă prin îndepărtarea vezicii biliare.
Cu toate acestea, dacă nu v-ați confruntat deocamdată cu probleme de acest fel, o alimentație adecvată pentru un flux bun de bilă este cea mai bună metodă de prevenire a dezvoltării bolii biliare. Țineți minte: prevenirea este mult mai bună decât tratarea.
În acest articol, vă vom prezenta două legume care pot îmbunătăți ușor contractilitatea vezicii biliare și funcția ficatului, precum și scăderea colesterolului rău și normalizarea nivelului de sânge pe termen lung.
1. Rădăcina și tulpina de țelină
Sucul proaspăt de țelină, băut dimineața pe stomacul gol este poate cea mai sigură metodă de prevenire a formării de calcul nu numai în vezica biliară, ci și în rinichi. Proprietățile coleretice ușoare se datorează prezenței unei cantități mari de săruri minerale în tulpini, de asemenea, este predominant potasiul.
Tulpina de țelină este foarte benefică pentru ficat și vezica biliară. Cu ajutorul ei, hipertensiunea arterială revine la normal și astfel se asigură un efect diuretic. Dimineața, se recomandă să beți 200 de grame de suc proaspăt cu douăzeci de minute înainte de mese.
Rădăcinile de țelină nu sunt mai puțin benefice, dar se consumă cel mai bine fierte. Datorită sărurilor de fier, rădăcina de țelină poate preveni foarte bine apariția anemiei și epuizării. Țelina îmbunătățește metabolismul și este indispensabilă celor care doresc să slăbească rapid până la vară.
Magneziul ajută perfect sistemul nervos să facă față stresului și tensiunii. Dacă sunteți predispus la astfel de momente, asigurați-vă că mâncați rădăcină de țelină de cel puțin câteva ori pe săptămână. Rădăcina de țelină elimină iritabilitatea și reduce stresul.
Rădăcina de țelină îi ajută pe cei care au probleme articulare. Are efecte preventive și de întinerire asupra articulațiilor, iar acestea sunt mai puțin predispuse la boli. De asemenea, ajută sistemul cardiovascular, asigură prevenirea bolilor acestui sistem și scade tensiunea arterială.
Îmbunătățește starea de bine și tonusul în timpul zilei, relevant mai ales pentru cei care aderă la înfometarea intervalului dintre mese: rădăcina de țelină saturează organismul cu vitamine și substanțe, care sunt suficiente pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Țelina stimulează creierul. Rădăcina de țelină ajută la îmbunătățirea calității memoriei și a atenției. Pe termen lung, utilizarea constantă a rădăcinii de țelină te va ajuta să înveți mai repede, să-ți îndeplinești mai bine sarcinile zilnice și să fi mai creativ.
Consumul de țelină este o modalitate excelentă de a îmbunătăți potența, așa că rădăcina de țelină este un ajutor indispensabil pentru bărbați pentru sănătatea sistemului reproducător.
2. Sfecla
Dar sucul de sfeclă, spre deosebire de țelină, nu este recomandat! Poate exacerba cu ușurință gastrita cronică sau ulcerul gastric , deoarece conține o mulțime de substanțe care irită membrana mucoasă a tractului gastrointestinal. Chiar și într-o formă stabilită, riscurile rămân destul de mari.
Cea mai sigură modalitate de a beneficia de proprietățile sfeclei pentru sănătatea dvs., va fi consumul sfeclei coapte. De asemenea, o puteți găti la abur, principalul lucru este să păstrați toți nutrienții în coajă. Dacă sfecla este fiartă, atunci ea trebuie consumată întreagă.
Sfecla este bogată în acid ferulic antioxidant , care tolerează perfect tratamentul termic și are proprietăți hepatoprotectoare, coleretice, antiinflamatorii puternice.
Sfecla roșie este plina de vitamine, fier si antioxidanți, ea îți oferă o senzație de energie si întărește sistemul imunitar. Printre alte beneficii importante ale consumului său se regăsesc refacerea ficatului și normalizarea tensiunii arteriale.
Betanina, pigmentul vegetal roșu al sfeclei, are puternice proprietăți antioxidante și anticancerigene care protejează celulele organismului de deteriorare și previne astfel inflamația în organism. Betanina stimulează, de asemenea, ficatul, ajutându-l să elimine toxinele.
Consumul de sfeclă, datorită betaninei sale antioxidante, întărește sistemul imunitar al organismului și luptă împotriva infecțiilor. Acest efect este susținut și de alte substanțe valoroase din sfeclă, cum ar fi vitamina C, zinc și seleniu. Prin urmare, se recomandă ca persoanele predispuse la răceli să mănânce sfeclă.
Ingredientele benefice ale sfeclei previn depunerile de colesterol în vasele de sânge, reduc tensiunea arterială și aminoacidul homocisteină (nivelurile ridicate de homocisteină din sânge sunt asociate cu îngustarea sau blocarea arterelor, dezvoltarea aterosclerozei). De asemenea, are un efect pozitiv asupra circulației sângelui: acest efect este asigurat de un complex de fier, vitamine B și acid folic. Cei care suferă de anemie ar trebui să mănânce sfeclă în mod regulat.
Consumul de sfeclă ajută la creșterea productivității muncii atât mentale, cât și fizice. Substanțele conținute de sfeclă sunt transformate în oxid nitric în organism, care dilată vasele de sânge, transportă mai mult oxigen și îmbunătățește astfel capacitatea de concentrare. La rândul lor, mineralele potasiu și magneziu sunt foarte bune pentru întărirea mușchilor.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.