Mai jos este o listă cu 17 lucruri psihologice incredibile pe care toată lumea ar trebui să le cunoască!
1. Ciocolata produce aceleași substanțe chimice în corp ca atunci când ești îndrăgostit/ă.
Când mănânci ciocolată, creierul eliberează mai mulți hormoni care au un efect pozitiv asupra simțurilor umane. Unul dintre principalii hormoni este feniletilamina, care provoacă emoție, relaxare, accelerează ritmul cardiac și te face fericit! Se numește adesea „ hormonul iubirii ” deoarece evocă sentimente similare cu cele care apar atunci când cineva este îndrăgostit.
2. O îmbrățișare de 20 de secunde eliberează substanțe chimice în corpul tău care te ajută să ai încredere în persoana pe care o îmbrățișezi.
Oxitocina este eliberată în organism atunci când o persoană se simte în siguranță, protejată și conectată cu cei dragi. Prin eliberarea acestei substanțe chimice, creierul știe că totul este în siguranță și nu este nevoie să vă faceți griji.
3. Putem ține legătura cu maxim 150 de persoane.
Numărul lui Dunbar este limita cognitivă percepută a numărului de persoane cu care se poate menține o relație socială stabilă. O relație în care o persoană știe cine este fiecare persoană. Acest număr a fost propus pentru prima dată în anii ’90 de către un antropolog britanic. Robin Dunbar, care a descoperit o legătură între dimensiunea creierului primatelor și dimensiunea medie a grupului social.
4 . Creierul tău funcționează mult mai eficient atunci când este obosit .
Dacă vreți să faceți ceva creativ, atunci sunt mult mai multe șanse de a obține un rezultat bun în momentul în care sunteți obosit și creierul nu lucrează la fel de eficient . Acest lucru poate suna pe dos, dar are sens, dacă te uiți la motivele pentru care se crede asta. S-a dovedi că după o zi intensă îți vin mult mai multe idei datorită conexiunilor deja formate în creier.
5. Creierul simte respingerea ca durerea.
Știm cu toții că respingerea este dureroasă, dar neuroștiința a ajuns la concluzia că, de fapt, chiar doare. Deși creierul nu procesează durerea emoțională și durerea fizică în același mod, reacțiile și evenimentele în cascadă sunt foarte asemănătoare și în timpul ambelor evenimente se eliberează aceiași hormoni care ne face să resimțim durerea.
6. Nu puteți face mai multe sarcini.
Nu credeți în multitasking, spun oamenii de știință. Noile cercetări arată că oamenii nu sunt la fel de buni în a face mai multe lucruri simultan pe cât cred, dar evidențiază și priceperea umană care ne-a oferit un avantaj evolutiv.
7. 80% din conversații sunt bârfe.
Acest lucru este adesea perceput ca o simplă conversație. Dar bârfele sunt în centrul umanității, cred oamenii de știință. Dr. Nicholas Emler spune că schimbul de informații intime este fundamental pentru oameni și ne separă de restul regnului animal.
8. Relațiile sunt mai importante pentru sănătatea ta decât exercițiile fizice.
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că dimensiunea și calitatea conexiunilor sociale ale unei persoane afectează indicatori de sănătate specifici , cum ar fi obezitatea abdominală și hipertensiunea arterială, în diferite momente ale vieții lor.
9. Niciun orb nu a dezvoltat vreodată schizofrenie.
În toate studiile anterioare, nu a fost raportat niciun caz al unei persoane oarbe congenital care a dezvoltat schizofrenie.
10. Melodia ta preferată este cel mai probabil asociată cu un eveniment emoțional.
11. Muzica îți influențează punctul de vedere.
Pare evident! Cercetările de la Universitatea din Groningen au arătat că muzica are un impact uriaș asupra percepției tale.
12. Cu cât cheltuiți mai mult pentru alții, cu atât sunteți mai fericiți.
Conform diverselor studii, nu uitați să le oferiți celor dragi o mulțime de cadouri în perioada de vacanță!
13. Cheltuirea banilor pe experiențe, nu pe lucruri, te face și mai fericit.
Adună amintiri, nu lucruri!
14. Dacă vă spuneți obiectivele, veți avea mai puține șanse de succes.
Asta este adevărat. Testele din anii 1930 au dovedit acest lucru destul de bine.
15. Anumite ritualuri religioase reduc stresul.
Manualul American Psychiatric Publications Text on Mood Disorders arată că persoanele care practică meditația și rugăciunea experimentează mai puțin stres .
16. Persoane cu vârste cuprinsă între 18 și 33 de ani sunt cele mai stresate persoane de pe pământ.
Familia, educația, munca pot fi destul de stresante.
17. A fi în preajma oamenilor fericiți te face mai fericit.
Acest lucru nu ar trebui să vă surprindă; s-a dovedit în multe studii că a fi în preajma oamenilor fericiți te face să fii și tu fericit.