16 semne pe care ți le trimite corpul când sistemul imunitar nu funcționează corect

16 semne pe care ți le trimite corpul când sistemul imunitar nu funcționează corect

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 January 2021 in SanatateStiinta

Sistemul imunitar este de gardă pentru sănătatea noastră. Ca o barieră naturală, protejează continuu organismul de atacul diferiților agenți patogeni: bacterii, viruși, paraziți. Cum poți înțelege că apărarea imună nu funcționează corect? Iată 16 simptome principale.

Ceea ce poate părea a fi caracteristicile fiziologice ale corpului dumneavoastră sunt de fapt simptome alarmante ale unui sistem imunitar dezechilibrat. De exemplu, mâini reci și arsuri solare frecvente. Aruncați o privire mai atentă asupra stării dumneavoastră. Poate că organismul vrea să vă avertizeze despre problemele sistemului imunitar.

Cum să vă dați seama dacă aveți probleme cu imunitatea

Apărarea imună a omului include diverse organe, țesuturi și celule care protejează corpul de influențele externe care sunt periculoase pentru sănătate. Aceasta este imunitatea noastră.

În fiecare secundă, sistemul imunitar respinge atacul virușilor și bacteriilor patogene, „combate” procesele inflamatorii, ucide celulele inutile și protejează sănătatea, prevenind apariția și creșterea neoplasmelor maligne. Este bine dacă sistemul imunitar funcționează conform așteptărilor. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

16 semne subtile că sistemul imunitar nu funcționează corect

Apar bolile autoimune!

Dacă sistemul imunitar este slab, nu are timp să răspundă corect la o provocare infecțioasă. Și apoi „luăm” cu ușurință o infecție virală / bacteriană (de la ARVI la pneumonie) și ne îmbolnăvim pentru mult timp.

Se întâmplă ca imunitatea, dimpotrivă, să înceapă să atace agresiv atât virușii și neoplasmele, cât și propriul corp. Acest lucru provoacă apariția unor afecțiuni de natură autoimună. Acestea includ:

  • artrită;
  • scleroză;
  • intoleranță la gluten;
  • Diabet;
  • patologie tiroidiană etc.

Acestea sunt doar câteva exemple de defecțiuni ale corpului din vina imunității. De fapt, lista bolilor de această natură este mult mai extinsă.

Specialiștii nu sunt încă în măsură să ofere un răspuns exact, despre ceea ce provoacă „probleme” în protocolul imunitar. Dar medicina este capabilă, în etapele inițiale, să determine semnalele corpului, care arată că există probleme cu imunitatea.

Cu toate acestea, aceste semne sunt destul de ambigue și, eventual, cauzate de alte motive (și nu de imunitate).

Semne de dezechilibru în apărarea imună

1. Mâini reci

Senzația de răceală a mâinilor apare și din cauza unui obicei prost – fumatul (în acest caz, apare un spasm al vaselor periferice). Dar în paralel și dezechilibrul imunității este evident aici.

2. Constipație / diaree care durează mai mult de 2 săptămâni

Organele tractului digestiv sunt asociate cu apărarea imună: de fapt, aceasta face parte din sistemul imunitar. Și diareea sau constipația prelungită ridică îngrijorări serioase. De exemplu, diareea poate indica faptul că sistemul imunitar atacă mucoasa intestinului subțire sau a tractului digestiv. Constipația sugerează că intestinele sunt leneșe și, poate, o astfel de inacțiune se aplică tuturor apărărilor imune.

3. Uscăciunea membranei mucoase a ochilor

Ești îngrijorat de usturime, senzație de sângerare, roșeață, durere în ochi? Toate acestea pot fi manifestări ale „problemelor” autoimune.

4. Slăbiciune și oboseală pe termen lung

Vă simțiți obosit tot timpul, ca o lămâie stoarsă, chiar ridicându-vă din pat dimineața și după un somn bun? Sistemul imunitar poate fi suprasolicitat și consumă energia de care ai nevoie pentru a te odihni.

5. Temperatura corpului subfebrilă

Dacă aveți o temperatură de 37 ° C pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca o boală autoimună să progreseze în corpul dumneavoastră. O temperatură ușor ridicată este un semn de avertizare.

6. Dureri de cap sistematice

Durerea de cap poate fi cauzată de o varietate de motive. Dar dacă această afecțiune vă bântuie constant, este destul de probabil să fie un atac autoimun. De exemplu, într-o serie de boli legate de imunitate, vasele creierului sunt deteriorate și acest lucru provoacă condiții dureroase.

7. Erupție cutanată

Pielea este o componentă a sistemului nostru de apărare: este o barieră naturală împotriva organismelor cauzatoare de boli. Aspectul pielii vă va arăta starea sistemului imunitar. Mâncărimea, erupțiile cutanate, inflamația pe piele fără diagnosticarea unui dermatolog ar trebui să vă alerteze.

8. Dureri articulare

Un alt simptom primar al imunității depreciate care vizează celulele organelor interne. Nu ignora durerea articulațiilor cumpărând unguente care ameliorează inflamația.

9. Căderea părului

Sitemul imunitare deficient afectează negativ foliculii de păr, provocând căderea părului.

10. Răceală frecventă, însoțită de complicații

Dacă vă „tratați” cu antibiotice de mai mult de 2 ori pe an, cel mai probabil sistemul imunitar este vulnerabil. În plus, sunt caracteristice infecțiile cronice ale sinusurilor, otita medie, pneumonia.

11. Sunteți deosebit de sensibili la radiațiile ultraviolete

Dacă obișnuiați să faceți plajă fără dureri, dar acum aveți adesea arsuri solare, problema poate să nu fie de la radiațiile solare, ci de la un sistem imunitar deficient.

12. Amorțeală / furnicături la nivelul membrelor

Când mâinile și picioarele amorțesc din când în când, nu există niciun motiv de alarmă. Însă amorțirea sistematică indică și probleme imune asociate cu nervii și vasele de sânge.

13. Dificultăți la înghițire

Mâncarea și apa sunt deseori aglomerate în gât? Poate că acesta este un semnal al unei boli autoimune.

14. Creșterea sau pierderea rapidă în greutate

Dacă toate obiceiurile tale au rămas aceleași și ai început să te îngrași sau să slăbești fără niciun motiv aparent, acesta este un semnal de alarmă că ceva nu funcționează normal în metabolism. Acest lucru se poate manifesta ca o patologie tiroidiană autoimună, diabet progresiv sau neoplasm malign.

15. Pete albicioase pe piele

Atunci când sistemul imunitar luptă împotriva celulelor pigmentare, apar pete albe pe piele.

16. Galbenirea pielii / globilor oculari

Apariția icterului este posibilă dacă sistemul imunitar atacă și distruge celulele hepatice benefice. Aceasta se numește hepatita autoimună.

Ce trebuie făcut dacă observați simptome ale sistemului imunitar deficitar?

Este normal să faceți o vizită la medicul dvs., care vă va ajuta să stabiliți cauza exactă a defecțiunilor din corp. Vi se va face un examen potrivit, pe baza căruia rezultatele ar putea avea nevoie de ajutorul unor specialiști: imunolog, endocrinolog, dermatolog, reumatolog, hepatolog. Patologiile sistemului imunitar necesită o abordare individuală și o atenție specială. Ai grijă de tine!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!