16 lucruri despre relatii pe care toti ar trebui sa le stim

16 lucruri despre relatii pe care toti ar trebui sa le stim

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 February 2018 in De SufletRelatii

Sunt reguli simple, care te vor ajuta să găseşti persoana potrivită şi să trăieşti alături mult timp şi fericiţi şi care te vor ajuta să fugi la timp dintr-o relaţie toxică.

1. Ţine minte că opuşii nu se atrag

Evident că puteţi avea diferite hobby-uri şi pasiuni, însă până în momentul când acestea nu intră pe teritoriul partenerului. Într-un cuplu în care partenerii sunt patriarhal sau feministă, monarhist sau liberală puţine sunt şansele să fie armonie.

2. Stabiliţi reguli

Înţelegerile nu sunt pentru a limita cuiva libertatea, ci sunt o încercare de a găsi limbaj comun în care va vorbi cuplul vostru. Împărţirea sarcinilor, problemele financiare, probabilitatea sexului în afara relaţiei, vacanţe comune sau separate şi chiar cine merge dimineaţa primul la duş – sunt câteva dintre ideile care pot fi diferite într-un cuplu. Nu este neapărat să ai parte de un scandal grandios pentru a afla ce crede el despre asta. Stabiliţi regulile din timp şi respectaţi-le.

3. Auzi „NU”-ul străin

Nu trebuie să faci „mai bine”, dacă partenerul tău a refuzat ceva. „NU!” nu înseamnă „probabil” sau „da, îmi voi dori doar dacă tu mă vei convinge”.

4. Nu răbda un partener care face lucruri neplăcute pentru a-ți da o lecție

Adoptând poziția profesorului, persoana respectivă încetează să mai fie pe aceeași poziție cu partenerul său și acționează superior. Ce urmează? El/ea îți va da note și te va da afară din casă pentru incompetență? Cel care te face să te simți vinovat, nu merită să fie într-o relație.

5. Nu încerca să fii mai șmecher

Probabil ai auzit sfaturi de genul: «Fii mai șmecher, taci și fă cum îți place ție», «Pur și simplu fă și el o să înțeleagă că așa este mai bine». Toate trucurile și manipulările dăunează unei relații. Dacă nu vă puteți înțelege din cuvinte și continui să faci ceva ce-l deranjează pe partenerul tău, atunci se pare că ar trebui să-ți analizezi acțiunile sau să încetezi relația.

6. Nu aștepta ca partenerul tău să aibă aptitudini telepatice

Natura i-a dat omului limbă, care trebuie să fie folosită după menire. Spune-i partenerului tău ce nu îți place și ce îți place, ce aștepți și ce acțiuni te deranjează. Și nu trebuie să-l învinovățești că el nu-și dă seama de ce te-ai supărat.

7. Rezolvați-vă problemele fără a implica o a treia persoană

Nu trebuie să fugi după sfatul părinților, prietenilor sau anonimilor de pe forumuri. Tu vezi mai bine ce se întâmplă în relația ta. Să presupunem că oricum ai apelat la sfatul mamei și ea este de acord că partenerul tău nu are dreptate și că este o persoană rea. Doar că tu și partenerul tău vă veți împăca, însă el oricum va rămâne „rău” pentru mama ta.

8. Cere ajutorul cuiva în cazul certurilor

La prima vedere se pare că acest sfat contravine celui de mai sus, însă nu este așa. Dacă înțelegi că nu faci față problemelor din relație, trebuie să ceri ajutorului cuiva. Cu aceste greutăți ale relației te va ajuta un psiholog. În cazul violenței psihice sau fizice caută ajutor oriunde: la prieteni, în centre specializate, la poliție. Nu toți pot face față singuri unui abuzator.

9. Nu-ți compara relația cu poveștile din filme sau cărți

Încetează să repeți povestea de dragoste din cărți, filme și povești. Nu sunteți Cenușăreasa și Prințul. Relația voastră se dezvoltă în alt mod și asta este normal.

Și, să ne amintim: până a ajunge la etapa „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, personaje au trecut prin multe greutăți, pentru că conflictul – este motorul poveștii. Creați-vă propriul „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” fără înțelepciuni culese din seriale sau idei din poveștile fantastice.

10. Mișcați-vă în ritmul vostru

Chiar dacă prietenii s-au căsătorit după un an de relație, iar peste 2 au deja primul copil, peste 5 ani și-au cumpărat casa perfectă pentru o familie cu mulți copii, nu este neapărat să vă construiți relația după un scenariu analogic. Fiecare cuplu are ritmul său. Trebuie doar să țineți cont de el.

11. Nu ignora semne de alarmă

În toate relațiile există perioada de prezentare: atunci când ambii parteneri încearcă să arate că sunt mai buni decât sunt în realitate. Și dacă chiar în această perioadă observi unele semne alarmante, nu le ignora, ascultă-ți intuiția.

Accesele de furie inexplicabilă, vulgaritate față de chelneri, cuvinte înjositoare despre foști și alte lucruri care te neliniștesc pot fi trecute ușor la categoria „mi s-a părut” sau „se va schimba”. Cel mai probabil ție nu ți s-a părut și partenerul tău nu se va schimba. Gândește cu capul limpede dacă este gata să te confrunți regulat cu astfel de accese de agresivitate.

12. Observă dacă relația ta îți face viața mai ușoară

Dacă povestea ta de dragoste este plină de greutăți, certuri și momente de fericire rare – e o relație bolnavă. Oamenii se adaptează ușor balansării emoționale, când după disperare apare încântarea, și pot să creadă că aceasta este un lucru normal. Însă răspunde-ți sincer: partenerul tău îți face viața mai ușoară sau mai grea? Te simți mai des fericit decât nefericit? Nu aștepta până când „Titanicul” iubirii tale va ajunge în adâncul oceanului, urcă de acum în barca salvatoare. Altfel riști să nu mai ai un loc în luntrea salvatoare.

13. Lăsați-vă spațiu intim unul celuilalt

Totul într-o relație devine comun. Însă permite-i partenerului tău să aibă o discuție privată, să aibă bani strânși aparte, să practice hobby-ul preferat. Și cel mai important este ca partenerul să îți permită același lucru. Acceptați asta.

14. Nu fugi după fantomele foștilor

Dacă nu sunteți împreună de la grădiniță, cu siguranță partenerul tău deja a avut o relație. Pur și simplu las-o în trecut, nu trebuie să te compari cu fosta, să-i verifici paginile de socializare și să numeri câte like-uri și-au dat unul celuilalt. Și tu probabil ai avut o relație. Și trebuie să uiți de ea. Este foarte ușor să idealizezi o persoană cu care ai avut o relație de dragoste. Și ținte minte: dacă fostul partener era atât de perfect, el nu ar fi fost – fost.

15. Nu cataloga gelozia ca exprimarea sentimentelor puternice

Obligarea de a întrerupe comunicarea cu persoanele de sex opus, reacții dure la fiecare privire pe care o privești de la o altă persoană atractivă, tentativele de a-ți controla discuțiile – nu denota o mare iubire și frica partenerului de a te pierde. Este o metodă de a controla și e acel semnal de alarmă care nu trebuie să fie ignorat.

16. Vorbiți despre iubire

I-ai mărturisit o singură dată partenerului tău ce simți și crezi că este destul? Nu percepe persoana de alături ca o datorită, fii recunoscător că el te-a ales anume pe tine. Amintește-i că o iubești, spune-i complimente. Este o metodă simplă și gratuită, însă care are o mare valoare.

Sursa: dozadesucces

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!