15 semne de afecțiuni ale ficatului pe care aproape nimeni nu le cunoaște

15 semne de afecțiuni ale ficatului pe care aproape nimeni nu le cunoaște

Publicat de Tudor Mihalache pe 17 November 2022 in Sanatate

Ficatul ajută corpul nostru să digere alimentele, să absoarbă nutrienții și să elimine substanțele toxice. Acest organ este vital pentru oameni. Problemele hepatice pot fi ereditare, cauzate de toxine (substanțe chimice sau viruși) sau pot fi rezultatul unei boli grave (cum ar fi ciroza) care vă poate afecta ficatul pe viață.

15 semne de afectare a ficatului pe care toată lumea ar trebui să le cunoască:

Abdomen umflat

Ciroza este o boală hepatică gravă progresivă care determină acumularea de lichid în abdomen (o afecțiune numită ascită). Deși ascita poate fi cauzată de alte boli, ciroza hepatică este cea mai frecventă dintre ele. Umflarea poate fi localizată și pe glezne, deoarece lichidul acumulat coboară sub acțiunea gravitației.

Ascita poate apărea atât în ​​stadiile hepatice acute, cât și în cele cronice. Se tratează cu diuretice și o dietă săracă în sodiu, iar în cazurile severe, lichidul poate fi drenat printr-un ac introdus în stomac. Pot fi necesare măsuri mai drastice, cum ar fi un transplant de ficat.

Icter

Pielea îngălbenită și albul ochilor sunt unul dintre simptomele leziunilor hepatice. Acest lucru se datorează faptului că bilirubina (pigmentul biliar) se acumulează în sânge și nu dispare din organism. Icterul este, de asemenea, responsabil pentru culoarea închisă a urinei și a scaunelor deschise la culoare, iar nivelurile ridicate de bilirubină provoacă mâncărimi în întregul corp.

În cazuri foarte severe, icterul poate afecta negativ și funcția creierului. La pacienții vârstnici, această afecțiune este adesea diagnosticată greșit ca demență.

Tratamentul icterului asociat cu boala hepatică depinde de îmbunătățirea stării de bază. Ficatul grav afectat nu se va recupera niciodată complet, dar icterul și simptomele asociate se vor atenua pe măsură ce funcția hepatică se îmbunătățește.

Este important de reținut că atunci când icterul dispare, ficatul nu se vindecă; pacienții care se recuperează după afecțiuni hepatice severe ar trebui să fie totuși foarte atenți.

Durere în hipocondrul drept

Durerea abdominală, în special în colțul drept sus al abdomenului sau în partea dreaptă jos a toracelui, este un semn de afectare a ficatului. Această durere poate fi însoțită de ascită. Pacienții caracterizează de obicei durerea pulsantă sau înțepătoare. Poate fi redusă temporar cu medicamente.

Boala hepatică poate fi cauzată de anumite medicamente, cum ar fi o combinație de ibuprofen și acetaminofen. Aceste medicamente pot provoca tulburări de stomac ca efect secundar comun, iar efectele lor nocive pot fi agravate de consumul de alcool. Pe termen lung, acest lucru va duce cu siguranță la leziuni hepatice.

Decolorarea urinei

Urina capătă o culoare galben închis din cauza nivelurilor crescute de bilirubină din sângele corpului, care nu poate fi eliminată de ficatul afectat. Bilirubina este un lichid fiziologic produs prin dizolvarea naturală a bilei și este de obicei eliminat în bilă și urină.

Se crede că este un antioxidant la nivel celular, dar cantitatea sa excesivă este toxică pentru organism. Bilirubina crescută cronică poate duce la reflexe și mișcări oculare necontrolate, convulsii și tulburări neurologice.

Urina închisă la culoare nu este întotdeauna asociată cu boli hepatice. Această culoare poate provoca deshidratare, calculi biliari, infecții ale căilor biliare și deficit de enzime. Dar dacă urina este în mod constant galben închis sau maro și miroase neobișnuit, ar trebui să consultați imediat un medic. Problemele de rinichi pot fi similare.

Piele iritată

Suprafața pielii, pe care puteți vedea o erupție cutanată solzoasă, este un alt semn de leziuni hepatice severe. Boala hepatică poate provoca alte probleme ale pielii, inclusiv îngălbenirea generalizată a pielii și a mucoaselor (icter), înroșirea picioarelor sau a brațelor, decolorare (pete întunecate sau roz în zonele localizate). În unele cazuri, venele încep să apară prin piele.

Schimbarea scaunului

Leziunile hepatice pot afecta intestinele. Apare constipația, simptome ale sindromului de colon iritabil sau o modificare a culorii și compoziției scaunului.

Oricare sau toate aceste simptome pot apărea la pacienții care suferă de boală hepatică nediagnosticată sau ciroză. De asemenea, scaunul poate părea neobișnuit de palid sau poate lua o consistență groasă, rășinoasă. În el pot fi observate impurități de sânge.

Greaţă

Problemele digestive, inclusiv dispepsia și refluxul acid, pot semnala afectarea ficatului. Greața sau vărsăturile inexplicabile și persistente sunt considerate a fi un semn sigur că un pacient poate suferi de probleme hepatice.

La pacienții cu leziuni hepatice, apare o senzație constantă de greață din cauza capacității slăbite a organismului de a procesa și elimina toxinele, precum și modificări ale metabolismului și digestiei.

Mulți oameni interpretează greșit cauza principală a greței sau o ignoră complet, deoarece de obicei nu este considerată o problemă medicală gravă.

Pierderea poftei de mâncare

Când afecțiunile ficatului nu sunt tratate, acestea evoluează spre boală hepatică. În timp, apar simptome mai grave. O schimbare semnificativă a apetitului, care duce la pierderea rapidă în greutate – unul dintre aceste simptome.

Retenție de fluide

Leziunile grave ale ficatului pot duce, de asemenea, la umflarea mâinilor și picioarelor. Acest lucru se datorează faptului că disfuncția hepatică împiedică organismul să producă proteine, care la rândul lor cauzează probleme circulatorii.

Una dintre caracteristicile unei boli cauzate de boala hepatică este că atunci când pielea este apăsată, amprenta va rămâne pentru câteva secunde. Umflarea poate fi cauzată și de scăderea funcției renale, care însoțește adesea leziuni hepatice severe.

Epuizare

Oboseală cronică, slăbiciune musculară și mentală, pierderi de memorie și chiar confuzie și, în cele din urmă, comă. Acesta este ceea ce amenință o persoană atunci când afecțiunile hepatice se agravează. Cercetătorii au observat că epuizarea și oboseala sunt cele mai frecvente simptome ale afectarii ficatului.

Vânătăi pe piele

Când ficatul este afectat, încetinește sau oprește complet producția de proteine ​​necesare coagulării sângelui, cunoscute sub numele de trombocite. Astfel pacienții la cea mai mică apăsare se trezesc cu vânătăi.

Transpirație excesivă

Afectarea ficatului – fie ca urmare a toxinelor, bolii sau unei afecțiuni ereditare – înseamnă că acest organ important trebuie să lucreze mai mult decât de obicei pentru a-și îndeplini funcțiile normale. În acest caz, generează mai multă căldură. Ca urmare, temperatura întregului corp crește.

Din această cauză, pacientul suferă de transpirație excesivă, o stare care ajută corpul să se răcească. În plus, toxinele sunt eliminate prin piele o dată cu transpirație, deoarece ficatul nu face față acestei sarcini.

Fara simptome

În aproximativ 50 la sută din cazuri, nu există niciun semn că ficatul este afectat. Sau simptomele sunt atât de ușoare și nespecifice (oboseală, lipsă de impuls și mâncărime) încât oamenii nu le asociază cu probleme hepatice.

Din păcate, în acest caz, tratamentul poate fi intempestiv, ducând la afecțiuni mai grave, inclusiv fibroză, ciroză, ca n cer hepatic și insuficiență hepatică.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache