15 semnale alarmante ale corpului care nu pot fi ignorate

15 semnale alarmante ale corpului care nu pot fi ignorate

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2022 in SanatateSfaturi

Medicii au acordat încă din cele mai vechi timpuri multă atenție semnelor externe ale bolii. Unii au dobândit atâta perfecțiune în acest sens încât, doar văzând o persoană și ascultându-i pulsul, i-au putut spune toate bolile de care suferă.

Ușoară stare de rău, deficiență de vitamine sau boală severă?

Nu vă recomandăm să luați medicamente de capul vostru, dar sunt semnale din organism care au fost confirmate de medici. Dacă sunteți în general sănătos, dar aveți următoarele simptome, probabil că veți fi interesat să aflați ce vă avertizează:

1. Pleoapele umflate

În acest fel, organismul vă poate „vorbi” despre problemele renale, mai ales dacă este însoțită de o senzație de oboseală generală și de piele rece, cu aspect palid.

2. Sensibilitate dureroasă a ochilor la lumina puternică

Aceasta poate fi „răzbunarea” creierului pentru abuzul de alcool și tutun. E timpul să te oprești! Uneori este un simptom al „febrei fânului” (febra fânului – alergii la plantele cu flori), sau mai des – un semn al deficienței de vitamina A. În acest caz, trebuie să mănânci mai multă brânză, morcovi și roșii.

3. Decolorarea albului ochilor, cearcăne sub ochi

Dacă aveți albul ochilor plin de vene roșii, măsurați tensiunea, aceasta poate fi crescută;

Galbenul va avertiza despre conținutul ridicat de bilirubină din ficat, precum și despre o problemă a funcțiilor sale enzimatice;

Cearcănele de sub ochi pot semnala lipsa de somn și epuizarea generală. Iar medicii recomandă examinarea inimii, deoarece uneori o astfel de întunecare în jurul ochilor este un simptom al bolilor de inimă.

4. Buze crăpate

Dacă aveți crăpături în colțurile gurii și pe buze, simțiți slăbiciune musculară, căderea părului și probleme de concentrare – acesta este un semn clar al lipsei de vitamina B2 (riboflavină) în organism.

Ouăle, produsele lactate, nucile, roșiile, piersicii, perele, soia și conopida vă vor ajuta să restabiliți echilibrul.

5. Placă albă pe limbă

Placa albă este cel mai obișnuit „însoțitor” al persoanelor care suferă de răceală sau de foame. Și dacă aveți și roșeață pe marginile limbii, există o probabilitate mare de gastrită.

Placa gri pal de pe limbă poate arăta disfuncții ale tractului gastrointestinal. Iar dacă acest simptom este însoțit de umflarea buzelor și pielea uscată, este posibil ca organismul să aibă lipsă de fier.

Sfat: Bea ceai și cafea mai slabă, deoarece interferează cu absorbția acestui element valoros. Și includeți pătrunjel, ciuperci albe, pește, ficat și mai multe mere și citrice în dieta dumneavoastră.

6. Gură uscată

Aceasta este de obicei o reacție la stres și anxietate. Dacă uscăciunea durează mult și devii iritabil, atunci corpul tău are nevoie de vitamina B3 (acid nicotinic). Îl vei găsi în carne de pasăre, nuci, carne de vită și grâu încolțit.

De asemenea, trebuie avut în vedere că gură uscată apare uneori din cauza inflamării glandelor salivare sau diabetului în stadiu incipient.

7. Respirația urat mirositoare

Dacă nu există motive comune pentru acest simptom, ar trebui să vă verificați glicemia. În caz de miros de „amoniac”, trebuie examinat ficatul și rinichii, iar în caz de miros putred, atenția trebuie acordată bronșitei cronice.

8. Piele exfoliată

Adesea, peelingul pielii este cauza deficienței de vitamina A și B2. Acordați atenție meniului dvs. O alimentație bună îți va reda sănătatea și frumusețea. Dar dacă peelingul este însoțit de mâncărime severă și inflamație, ar trebui să vă grăbiți la dermatolog – există riscul de boli fungice.

9. Pete albastre

Atunci când astfel de pete apar chiar și la o apăsare ușoară, pot fi probleme cu coagularea sângelui sau disfuncția ficatului. Verdictul exact este posibil după teste de laborator.

10. Mărirea ganglionilor limfatici

Acesta este un semnal care vorbește despre procesele inflamatorii din organism. Și poate fi atât o răceală banală, cât și o boală mai complexă care necesită un examen medical.

11. Întunecarea culorii urinei

Unul dintre motive este că nu consumați suficiente lichide. Dar dacă este însoțită de febră și slăbiciune, atunci pot exista boli ale sistemului genito-urinar, care sunt diagnosticate corect doar de către un urolog.

12. Transpirație crescută

Trebuie să vă examinați glanda tiroidă. Dacă transpirați abundent noaptea – poate semnala o epuizare nervoasă.

13. Vindecarea lentă a rănilor

Cel mai probabil, corpul tău are o deficiență de zinc, pe care o poți umple cu ușurință incluzând fructe de mare și leguminoase în meniu.

14. Adâncituri pe unghii

Se poate forma un șanț transversal și dacă zona de creștere a unghiei a fost deteriorată. Însă numeroase șanțuri indică beriberi sau stres cronic.

Dacă aveți șanțuri de-a lungul unghiilor, este adesea un semn de digestie proastă. Adânciturile care nu dispar multă vreme vă „spun” că trebuie să vă examinați pancreasul.

15. Acnee și puncte negre

Pielea noastră este ca o oglindă, reflectă starea organelor interne. Și fiecărui corp îi corespunde o anumită parte a corpului:

  • dacă ai acumulat exces de mucus și lichid în plămâni, pot apărea mici coșuri roșii pe obraji;
  • dacă ai coșuri cu capete albe pe obraji, poate însemna probleme cu intestinele;
  • când apar coșuri roșii pe tâmple – este o disfuncție a ficatului și a vezicii biliare;
  • erupțiile frecvente pe frunte și pe scalp indică probleme de stomac;
  • coșurile roșii de pe bărbie și obrajii inferiori indică tulburări hormonale sau infecții ale sistemului genito-urinar;

Erupția cutanată pe umeri și pe spate de-a lungul coloanei vertebrale poate indica probleme la nivelul coloanei vertebrale, iar coșurile de-a lungul coastelor sunt primul simptom al nevralgiei musculare.

Informațiile sunt destinate doar în scopuri educaționale și nu înlocuiesc sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Acest material nu are efect terapeutic dovedit științific. Consultați-vă întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări pe care le puteți avea despre sănătatea dumneavoastră.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!