15 alimente pentru creier care îmbunătățesc concentrarea atenției și memoria

15 alimente pentru creier care îmbunătățesc concentrarea atenției și memoria

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 July 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Care sunt cele mai benefice alimente pentru creier? Acestea sunt alimentele care conțin antioxidanți, vitamine și microelemente, care îmbunătățesc imunitatea și protejează celulele creierului de deteriorare. Alimentele pentru creier reduc riscul de Alzheimer, demență, depresie, susțin sistemul imunitar și digestia.

Anumite alimente joacă un rol important în sănătatea creierului. Motivul constă în legătura strânsă dintre intestine și creier. În intestine se sintetizează hormoni și neurotransmițători care pătrund în creier și influențează funcțiile cognitive.

Ce alimente sunt cele mai potrivite pentru substanța cenușie? Produsele bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase, vitamine și microelemente susțin funcțiile creierului.

Iată 15 alimente benefice pentru creier

1. Avocado

Avocado este o sursă de grăsimi mononesaturate sănătoase, care încetinesc declinul cognitiv și optimizează nivelul de zahăr din sânge.

Avocado conține vitamina K și acid folic, care previn formarea cheagurilor de sânge în creier (prevenție împotriva accidentului vascular cerebral), ajută la îmbunătățirea memoriei și concentrării. În plus, avocado conține:

  • vitamina B,
  • vitamina C,
  • proteine.

2. Sfeclă

Această legumă ajută la reducerea inflamației, conține antioxidanți care protejează împotriva tumorilor maligne și ajută la eliminarea toxinelor din sânge. Nitratul natural din sfeclă crește fluxul de sânge către creier, îmbunătățind astfel funcționarea acestuia.

3. Afine și alte fructe de pădure

Afinele, căpșunele, zmeura și murele ar trebui să fie prezente pe masa noastră în fiecare zi. Afinele sunt un adevărat “campion” în conținutul de antioxidanți. Ele conțin vitaminele C, K și fibre. Concentrația mare de acid galic din afine protejează creierul de degenerare, scăderea abilităților cognitive și stres.

4. Supă de oase

Supa preparată pe bază de oase (de exemplu, de vită) ajută la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea stării articulațiilor și reducerea alergiilor alimentare.

Conținutul ridicat de colagen ajută la combaterea inflamației intestinale, iar aminoacizii (prolina, glicina) susțin sistemul imunitar și îmbunătățesc memoria.

5. Legume crucifere (în special broccoli)

Broccoli, alături de varza de Bruxelles și varza albă, sunt foarte benefice pentru creier datorită conținutului de vitamina K și colină. Aceste substanțe ajută la menținerea unei memorii puternice. Vitamina C și fitonutrienții din legumele crucifere protejează celulele creierului de stresul oxidativ.

6. Țelină

Țelina este cunoscută pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și polizaharide. Acestea sunt substanțe naturale antiinflamatorii. În compoziția țelinei se găsește o lungă listă de vitamine, microelemente și compuși nutritivi.

7. Ulei de cocos

Acest produs este benefic pentru creier deoarece inhibă celulele responsabile de inflamație. Uleiul de cocos încetinește pierderea memoriei odată cu înaintarea în vârstă și luptă împotriva florei intestinale patogene.

Uleiul de cocos și uleiul MCT sunt componente ale dietei ketogenice, care ajută la reducerea riscului de Alzheimer (corpii cetonici au proprietăți neuroprotectoare pentru celulele creierului în vârstă).

8. Ciocolată neagră

Ciocolata conține flavonoide, care au un efect antioxidant și antiinflamator. Cacao crește fluxul de sânge cerebral și oxigenarea sângelui cerebral, scade tensiunea arterială și stresul oxidativ în creier și inimă.

Important de știut! Cu cât ciocolata are un procent mai mare de cacao, cu atât este mai benefică.

9. Gălbenuș de ou

Colina din gălbenușul de ou ajută la dezvoltarea creierului fătului în timpul sarcinii. Aceasta descompune beta, substanța care produce hormoni care asigură starea de bine.

10. Ulei de măsline, presat la rece

Uleiul de măsline din prima presare la rece este benefic pentru creier datorită antioxidanților polifenoli și grăsimilor mononesaturate. Este unul dintre principalele alimente din dieta mediteraneană și dieta MIND, care oferă avantaje cognitive incontestabile persoanelor în vârstă.

Uleiul de măsline îmbunătățește capacitatea de învățare și memoria, inversând modificările legate de vârstă și combatând proteinele toxice pentru creier, care provoacă boala Alzheimer.

11. Legume cu frunze verzi

Includerea regulată a legumelor cu frunze verzi în alimentație servește ca măsură de prevenire a demenței. Aceste legume conțin vitaminele A și K, care combat inflamațiile și asigură sănătatea oaselor.

12. Rozmarin și alte ierburi aromatice

Acidul carnosic din rozmarin ajută la protejarea creierului de procesele degenerative cauzate de radicalii liberi (aceștia sunt responsabili de boala Alzheimer și accident vascular cerebral).

Rozmarinul are proprietăți antiinflamatorii și este benefic pentru vedere datorită conținutului de antioxidanți. Ierburi cu o concentrație similară de antioxidanți: busuioc, mentă, salvie, pătrunjel, coriandru.

13. Somon și alte tipuri de pește gras

Somonul conține acizi grași omega-3, care asigură funcțiile creierului. Acești acizi ajută la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței.

Peștele gras (sardine, păstrăv) este benefic pentru copii pentru prevenirea ADHD-ului, îmbunătățind concentrarea.

14. Turmeric

Substanța curcumină din turmeric este considerată un puternic agent antiinflamator. Turmericul crește nivelul antioxidant al organismului, întărește răspunsul imunitar și îmbunătățește oxigenarea creierului.

15. Nuci

Nucile îmbunătățesc sănătatea cognitivă. Acestea conțin antioxidanți, vitamine, microelemente și activează activitatea mentală. Vitamina E din compoziția nucilor protejează celulele creierului și previne boala Alzheimer.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!