14 simptome ale unui ficat nesănătos și 5 moduri de a-i restabili sănătatea

14 simptome ale unui ficat nesănătos și 5 moduri de a-i restabili sănătatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale secreției interne. Este cea mai mare glandă implicată în digestia alimentelor. În plus, ficatul servește ca un fel de „filtru”, pompând prin el însuși și purificând 1,5 litri de sânge în fiecare minut.

Încălcarea integrității și funcționării acestui organ duce la o afectare a altor sisteme ale corpului: excretor, imunitar etc. Prin urmare, este important să acordați atenție celor mai mici simptome care pot semnala boli hepatice.

Semne că ficatul este afectat

Ficatul de obicei nu semnalizează imediat prezența patologiei, deoarece are un număr mic de terminații nervoase și o capacitate compensatorie mare. Prin urmare, în stadiile incipiente ale bolii, adesea nu observăm niciun simptom sau pur și simplu seamănă cu o deteriorare a stării de sănătate asociată, de exemplu, cu stresul.

Adesea, simptomele bolii hepatice sunt similare cu manifestările bolilor caracteristice altor sisteme ale corpului. Exemplu:

 • dispepsie (indigestie): apetit slab, greață, greutate laterală după o masă grasă, flatulență;
 • neurastenie: dureri de cap, slăbiciune, dispoziție deprimată, iritabilitate;
 • tulburări psihoneurologice: pierderea memoriei, somnolență, comportament inadecvat, dezorientare în timp și spațiu;
 • durere în hipocondrul drept;
 • febră.

Medicii au identificat, de asemenea, 4 simptome care sunt cele mai frecvente în bolile hepatice.

1. ICTER

Icterul este cel mai important simptom al bolii hepatice, care apare datorită creșterii cantității de bilirubină din ser – până la 30 μmol / l. Această afecțiune indică o scădere a capacității funcționale a ficatului de a regla excesul de pigment biliar sau afectarea fluxului biliar și, în consecință, excreția bilirubinei conjugate.

În funcție de gradul de concentrație a bilirubinei în sânge, icterul afectează diferite țesuturi ale corpului, colorându-le de la galben la galben-verzui. În primul rând, apare o schimbare a culorii sclerei – membrana globului ocular și a mucoasei bucale. Deseori icterul se manifestă în triunghiul nazolabial, frunte și palme.

2. PIGMENTARE, PALIDITATE, PIELE USCATĂ

În etapele inițiale ale cirozei hepatice, astfel de modificări apar pe piele care provoacă pigmentare și paloare. Pigmentarea este asociată cu acumularea de melanină în anumite zone ale pielii și este caracteristică omoplaților și suprafețelor extensoare. Simptom posibil și opus – depigmentare.

Ciroza poate fi indicată și printr-o culoare palidă sau cenușie a palmelor sau a axilelor. Uscarea excesivă a pielii se observă și în afecțiunile hepatice, din cauza cărora apar fisuri în colțurile gurii.

3. TULBURĂRI DIGESTIVE

Ficatul este implicat în diferite sisteme ale corpului, inclusiv în sistemul digestiv. Prin urmare, în boli precum ciroza și insuficiența hepatică, există o încălcare a tractului digestiv.

Ca urmare – apariția următoarelor simptome:

 • dispepsie;
 • greață;
 • disconfort stomacal;
 • flatulență etc.

4. MIROS DULCE

Cel mai adesea apare un miros dulce care se simte atunci când respirați sau când transpirați. Un simptom similar apare din cauza afectării metabolismului aminoacizilor și poate indica hepatită toxică.

SFATURI GENERALE PENTRU ÎNTREȚINEREA SĂNĂTĂȚII FICATULUI

Pentru a vă menține ficatul sănătos, urmați reguli generale simple.

Regula № 1: mâncați bine

Consumați fructe, legume, alimente bogate în proteine, grăsimi și fibre.

Regula № 2: Limitați consumul de alcool

Deoarece ficatul acționează ca un filtru, trebuie să formeze în mod constant noi celule care să ajute la curățarea acestuia. Iar alcoolul este un obstacol.

Regula № 3: luați medicamente numai pe baza rețetei unui specialist

Consultați-vă medicul cu privire la administrarea medicamentelor, în special a celor care pot afecta în mod negativ ficatul.

Regula № 4: Evitați contactul cu substanțele toxice

Folosiți detergenți și spray-uri de uz casnic cu precauție.

Regula № 5:

Este bine pentru sănătatea ficatului să consumați ceaiuri, deoarece acestea:

 • susțin funcționarea normală a ficatului;
 • îmbunătățesc digestia;
 • accelerează procesele metabolice din organism;
 • îmbunătăți funcția secretorie a sistemului digestiv.

Cei mai buni asistenți vor fi:

 • tarhon;
 • mentă;
 • mușețel;
 • sunătoare.

Ai grijă de sănătatea ta!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!