13 dintre cele mai importante ierburi într-o bucătărie de vară

13 dintre cele mai importante ierburi într-o bucătărie de vară

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 June 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Lista ierburilor și condimentelor de bucătărie se extinde vara. În supermarketuri, pe lângă pătrunjel și mărar, acum puteți cumpăra și alte plante exotice. Însă dacă aveți spațiu în grădină sau pe pervazul ferestrei, puteți cultiva singuri plantele preferate.

Ierburile care ar trebui să fie la îndemână în orice bucătărie vara sunt:

Mărarul

Mărarul este folosit ca plantă aromatică din timpuri străvechi și este una dintre acele ierburi care este mai gustoasă în formă proaspătă. Semințele sunt, de asemenea, utile ca și condiment și sunt de obicei folosite în marinare. Mărarul este o plantă indispensabilă. Salata de castraveți sau murăturile nu ar fi la fel de gustoase fără mărar!

Mărarul se potrivește bine cu peștele proaspăt, în special cu cel sărat ușor, și completează gustul preparatelor din carne. Nota picantă a mărarului se potrivește ca ingredient în brânza de vaci sau caș. Această plantă umbeliferă este ușor de cultivat în grădină, necesită îngrijire minimă – ce altceva ai putea dori?

Pătrunjelul

Se combină cu toate celelalte plante și se potrivește la aproape orice fel de mâncare. Este adesea folosit pentru decorare, dând un miros proaspăt la carne și pește gătite. Pătrunjelul cu frunze plate are un gust mai pronunțat decât cel creț. Sfat: nu utilizați doar frunzele, ci și tulpinile de pătrunjel. Tăiate mărunt, au un gust și un miros deosebit de intens.

Frunza de dafin

Nici o bucătărie din lume nu se descurcă fără această plantă veșnic verde de câteva secole. Frunza de dafin este perfectă pentru a fi păstrată în formă uscată, dar în timpul verii acest condiment trebuie folosit în mod exclusiv în formă proaspătă.

Ceapa verde

Ceapa aromatică de un verde smarald poate fi adăugată în salate sau consumată separat. Roșiile cu ceapă verde și brânză – o adevărată plăcere!

Dacă vă place tot ce este italian

Spaghetele cu pesto aromat, roșiile și mozzarella cu busuioc, carnea cu cimbru: în bucătăria mediteraneană, ierburile ocupă primul loc în lista ingredientelor pentru multe feluri de mâncare.

Busuiocul

Cum ar arăta gustarea cu roșii fără această iarbă clasică? Gustul busuiocului este moale și plăcut, iar frunzele catifelate sunt frumoase în salate sau ca ornament. Busuiocul, la fel ca mărarul și pătrunjelul, poate fi, de asemenea, ușor de cultivat.

Oregano

Component obligatoriu al multor sosuri pentru paste. Este greu de imaginat pizza italiană fără el și este adesea adăugat în amestecuri de ierburi. Gustul său picant și ușor iute se potrivește și cu salatele și se combină perfect cu brânza de oaie. Chiar și atunci când este uscat, aroma sa rămâne aproape neschimbată.

Rozmarinul

Mirosă foarte bine! Ramurile sale cu ace amintesc de verdeața bradului și conțin mult ulei esențial, care stimulează apetitul. Rozmarinul este un condiment universal, care se potrivește perfect cu carnea de pasăre sau de porc. Ramurile întregi sunt adesea folosite la prăjire și grătar. Rozmarinul în ghivece arată foarte frumos pe pervazul ferestrei și în grădină.

Cimbrul

Se potrivește cel mai bine cu preparatele din carne și cu mâncărurile de cartofi. Gustul său este iute și ușor amar. Interesant: aroma cimbrului uscat, spre deosebire de multe alte ierburi, este mai puternică decât cea a cimbrului proaspăt.

Pentru anumite feluri de mâncare sunt necesare ierburi foarte specifice.

Cimbru sălbatic

Gustul piperat al cimbrului sălbatic se potrivește perfect cu preparatele din fasole și cu orice fel de leguminoase. Ramurile întregi sunt puse în oală și își dezvăluie aroma completă pe durata gătirii mai lungi.

Măghiranul

Măghiranul provine din bucătăria mediteraneană și poate fi folosit foarte bine cu toate felurile de mâncare sățioase. Aproape toți cârnații și delicatesele din carne conțin această puternică iarbă aromatică. Iar cartofii prăjiți cu măghiran sunt o variantă nouă și foarte gustoasă.

Mentă

Această plantă este un ornament standard pentru deserturi și cocktailuri. Însă frunzele verzi reîmprospătează, de asemenea, salatele, legumele tinere și cartofii noi. Sfat: adăugați menta proaspătă tocată mărunt în apa obișnuită de băut – este foarte bine pentru a stinge setea.

Melisa

Gustul ei amar amintește de lămâie. Frunzele tinere dau un iz răcoritor și revigorant iaurtului și altor produse lactate. Melissa tocată fin este, de asemenea, foarte potrivită pentru gemuri și deserturi.

Ierburile dau gust mâncărurilor noastre preferate și, în plus, sunt foarte sănătoase. Rozmarinul, busuiocul și alte plante în ghivece înfrumusețează și bucătăria. Însă dacă nu aveți ierburi proaspete la îndemână, în magazine există întotdeauna o selecție mare de condimente uscate care aduc diversitate în prepararea mâncărurilor.

Cultivați-vă propriile ierburi

Majoritatea ierburilor de bucătărie se potrivesc foarte bine într-o grădină mică sau sunt ușor de cultivat într-un ghiveci pe balcon. Plantele au nevoie de 4-5 ore de soare pe zi și de o temperatură constantă de 18-22 de grade. În timpul udării, se aplică următoarea regulă: ierburile mediteraneene preferă uscăciunea, iar plantele autohtone au nevoie de mai multă apă.

Dar vouă, ce ierburi vă plac?

Dacă și vouă vă plac ierburile în timpul verii, dați un like și urmăriți-ne.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!