Ficatul este situat în partea dreaptă sus a abdomenului și este parțial acoperit de coaste. Este cel mai mare organ din corpul uman și îndeplinește multe funcții importante. Prin urmare, este extrem de important să cunoașteți simptomele problemelor hepatice și cum să le faceți față.
Există peste 100 de tipuri de boli hepatice și fiecare se manifestă diferit. Unele dintre ele sunt icterul, ciroza, boala hepatică alcoolică, boala ficatului gras. Se întâmplă ca oamenii să-și interpreteze greșit simptomele, pentru că nu sunt specifice acestor boli. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai comune simptome precoce:
#1. Stomac deranjat
Vărsăturile și greața sunt cele mai frecvente simptome. Cu toate acestea, ele pot însemna și alte boli, cum ar fi intoxicații alimentare, migrene, rău de mișcare, probleme cu rinichii, amețeli, depresie sau început de sarcină.
Ideea aici este că, cu cât ficatul este mai bolnav, cu atât este mai probabil să aveți greață constantă, deoarece capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism scade.
#2. Oboseală
Senzația de oboseală și slăbiciune sunt simptome tipice ale unui ficat bolnav. Acest lucru se datorează faptului că atunci când ficatul este bolnav, organismul trebuie să muncească mai mult, ceea ce necesită mai multă odihnă. În plus, toxinele din organism nu pot fi eliminate de ficat. Dacă vă simțiți adesea obosit, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
#3. Pierderea poftei de mâncare
Acest simptom apare ca urmare a lipsei de bilă, care ajută la digestia grăsimilor. Atunci când alimentele nu sunt bine digerate, duce la pierderea poftei de mâncare și la pierderea în greutate.
#4. Probleme de digestie
Ficatul este important pentru procesul digestiv deoarece produce bilă. Prin urmare, dacă bila nu funcționează corect, apare diareea și indigestia. Când avem o lipsă de bilă, organismul nu mai tolerează adesea alimentele grase, apare sindromul colonului iritabil, constipația și balonarea și se formează calculi biliari.
#5. Modificări ale culorii urinei
Nivelurile crescute de bilirubină din sânge fac urina să devină portocalie, chihlimbar sau maro. Nivelul de bilirubină poate crește pe măsură ce ficatul este capabil să o elimine, astfel încât este excretată prin urină.
#6. Se schimbă culoarea scaunului
În absența bilei, culoarea scaunului se poate schimba în galben, gri sau argilă în loc de culoarea maro normală. Dacă se întâmplă doar temporar, nu este periculos. Cu toate acestea, dacă se întâmplă tot timpul, ar trebui să mergeți la medic pentru a face analize mai amănunțite.
#7. Icter
Când o persoană face icter, culoarea ochilor, a vârfurilor degetelor, a limbii și a pielii devine galbenă. Nivelul bilirubinei din sânge crește. În plus, aceste simptome pot indica și probleme cu pancreasul sau vezica urinară.
#8. Modificări abdominale
Crampele și durerea în abdomenul inferior sau balonarea pot fi simptome ale ficatului bolnav. Unul dintre primele simptome ale afectarii ficatului este ascita, care reprezintă acumularea de lichid în cavitatea abdominala.
#9. Retenție de fluide
Se manifestă de obicei prin umflarea gleznelor și picioarelor. De asemenea, poate fi un simptom al unei boli a sistemului limfatic, insuficienta cardiaca, tulburari hormonale sau probleme renale.
#10. Piele iritata
În caz de insuficiență hepatică, pielea devine mai sensibilă, apar mici bubițe și mâncărimea. În plus, este și hipersensibilă la atingere. Venele și vânătăile pot deveni mai vizibile. O hidratare adecvată poate ajuta în acest caz, însă cu ajutorul acesteia, problema nu va dispărea complet, doar tratamentul hepatic va elimina complet afecțiunile.
#11. Durere abdominală
Acesta este, de asemenea, un simptom tipic al unui ficat bolnav.
#12. Constipație, sângerare intestinală și diaree
Fără factorii de coagulare pe care îi produce ficatul, pot apărea sângerări în intestine, care pot fi însoțite de diaree și constipație.
Simptomele de mai sus nu sunt o listă completă a simptomelor care ne indică o funcționare incorectă a ficatului. Este important să consultați un medic de la primul semn de problemă. O problemă de sănătate are șanse mai mari de vindecare dacă este început tratamentul de la primele semne.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.