12 moduri pentru a-ți menține creierul sănătos

12 moduri pentru a-ți menține creierul sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2020 in Dezvoltare PersonalaSanatate

Creierul se schimbă odată cu vârsta, și funcțiile mentale se schimbă odată cu aceasta. Scăderea capacității mentale este una dintre cele mai grave consecințe ale îmbătrânirii. Dar deficiențele de gândire pot fi evitate.

Iată 12 moduri care vă va ajuta să mențineți creierul sănătos.

1. Dezvoltarea mentală.

Prin studii efectuate pe șoareci și oameni, oamenii de știință au descoperit că activitatea creierului stimulează noi conexiuni între celulele nervoase și poate chiar ajuta creierul să producă noi celule, înlocuindu-le pe cele moarte.

Orice activitate de dezvoltare mentală ar trebui să vă ajute să vă consolidați creierul. Citiți, urmați cursuri, încercați gimnastica mentală, cum ar fi puzzle-uri de cuvinte sau probleme de matematică. Experimentați lucruri care necesită atenție sporită, precum și eforturi mentale, cum ar fi desenul, pictura și alte meserii care necesită concentrare.

2. Faceți exerciții.

Cercetările arată că folosirea mușchilor vă ajută și mintea. Animalele care fac exerciții fizice cresc în mod regulat numărul de mici vase de sânge care transportă sânge bogat în oxigen în zona creierului care este responsabilă pentru gândire. Exercițiile fizice stimulează, de asemenea, dezvoltarea de noi celule nervoase și crește conexiunile dintre celulele creierului (sinapse).

Exercițiile fizice scad, de asemenea, tensiunea arterială, scad colesterolul, ajută la echilibrarea nivelului zahărului din sânge și la reducerea stresului, toate acestea putând ajuta atât creierul, cât și inima.

3. Mențineți o alimentație sănătoasă.

O alimentație bună vă poate ajuta mintea și corpul. De exemplu, persoanele care urmează o dietă în stil mediteranean care se concentrează pe fructe, legume, pește, nuci, uleiuri nesaturate (ulei de măsline) și surse de proteine ​​pe bază de plante sunt mai puțin expuse să dezvolte tulburări cognitive și demență.

4. Controlați-vă tensiunea arterială.

Tensiunea arterială crescută la bătrânețe crește riscul pierderii concentrării la bătrânețe. Folosiți un stil de viață sănătos pentru a vă menține tensiunea arterială cât mai scăzută posibil. Aveți grijă la greutate, faceți exerciții fizice în mod regulat, limitați consumul de alcool, reduceți stresul și mâncați sănătos.

5. Scădeți nivelul de zahăr din sânge.

Diabetul este un factor important de risc pentru dezvoltarea demenței. Puteți ajuta la prevenirea diabetului având o alimentație sănătoasă, făcând exerciții fizice regulat și menținând o greutate corporală medie.

6. Controlați colesterolul.

Nivelurile ridicate de colesterol („rău”) sunt asociate cu un risc crescut de demență. Dieta, exercițiile fizice, controlul greutății și renunțarea la tutun vor contribui la scăderea nivelului de colesterol.

7. Luați aspirină.

Unele studii arată că dozele mici de aspirină pot reduce riscul de demență, în special demența vasculară.

8. Renunță la fumat.

Evitați tutunul în toate formele sale.

9. Consumați cât mai puțin alcool.

Consumul excesiv de alcool este un factor major de risc pentru dezvoltarea demenței. Dacă decideți să beți, limitați-vă la două pahare pe zi.

10. Controlați-vă emoțiile.

Persoanele triste, deprimate, lipsite de somn sau subnutrite tind să obțină rezultate slabe la testele de concentrare. Rezultatele slabe nu înseamnă neapărat un risc crescut de pierdere a gândirii la bătrânețe, dar sănătatea mintală bună și somnul odihnitor sunt cu siguranță obiective importante.

11. Loviturile în zona capului.

Leziunile moderate sau severe ale capului, chiar și fără o comotie cerebrală diagnosticată, cresc riscul afectării gândirii.

12. Duceți o viața socială activă.

Legăturile sociale puternice au fost asociate cu un risc mai scăzut de demență, precum și cu scăderea tensiunii arteriale și cu o speranță de viață mai lungă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!