12 greșeli în bucătărie pe care le faci zilnic.

12 greșeli în bucătărie pe care le faci zilnic.

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 December 2023 in CuriozitățiLifeStyleSfaturi si TrucuriViata

Fiecare dintre noi are obiceiurile sale proprii când vine vorba de gătit. Unii gătesc foarte bine, în timp ce alții ar trebui să stea departe de aragaz.

Iată câteva greșeli comune pe care oamenii le fac în bucătărie:

1. Puneți prea multă carne sau prea multe legume într-o singură tigaie

Supraaglomerarea tigăii va împiedica prăjirea uniformă. În loc să se prăjească, mâncarea ta va fierbe și, în cele din urmă, va fi mai palidă decât ar trebui. Deși poate dura mai mult timp, gătitul alimentelor trebuie făcut în porții mici pentru a le conferi cel mai bun gust.

2. Gătiți orice într-o tigaie cu suprafață antiaderentă

Tigăile cu acoperire antiaderentă sunt potrivite pentru anumite alimente, cum ar fi ouăle. Cu toate acestea, ele nu pot atinge temperaturi ridicate și distribuția uniformă a căldurii nu este întotdeauna asigurată. Prin urmare, este mai bine să prăjești carnea într-o tigaie din fontă.

3. Amestecați și întoarceți des mâncarea

Amestecarea mâncării în timpul gătitului poate părea tentantă, dar poate împiedica dezvoltarea unei culori frumoase a mâncării. Dacă prăjești legume sau carne, este important să le lași puțin să se prăjească pentru a se forma o crustă.

4. Nu așteptați ca tigaia să se încălzească

Există cazuri în care este benefic să începi gătitul pe o tigaie rece, dar acest lucru este destul de rar. Pentru majoritatea alimentelor, adăugarea lor pe o tigaie deja încinsă previne lipirea și îmbunătățește culoarea, precum și reduce timpul de gătire. Pentru ca tigaia să fie încălzită bine, este suficient să o lăsați timp de două minute

5. Folosiți condimente expirate

Condimentele și ierburile uscate nu se păstrează la nesfârșit. Acestea își pierd aroma, iar efectul lor asupra mâncării devine mai slab pe măsură ce trece timpul. Asigurați-vă că verificați data de expirare a condimentelor pe care le utilizați mai rar. Chiar dacă condimentele arată bine, dacă sunt vechi, mâncarea pregătită cu ele nu va avea întotdeauna un gust excelent.

6. Gătiți totul cu ulei de măsline

Mulți oameni folosesc ulei de măsline de calitate superioară, dar acesta nu este întotdeauna cea mai bună opțiune. Acest ulei nu rezistă la temperaturi ridicate și poate începe să fumege sau să se ardă dacă este încălzit prea mult. Dacă trebuie să gătiți la temperaturi mari, uleiul de rapiță este o opțiune mai bună.

7. Spălați carnea înainte de gătit

Indiferent dacă credeți sau nu acest lucru, experții au ajuns la concluzia că nu ar trebui să spălați carnea înainte de a o găti. Potrivit reprezentantului Departamentului de Agricultură al SUA, M. H. Gravely, „spălarea poate răspândi bacterii în sucul din carne și unele bacterii sunt atât de rezistente încât nu pot fi îndepărtate, indiferent de câte ori spălați carnea”.

8. Folosiți ustensile metalice în tigaie

Ustensilele metalice pot deteriora și zgâria stratul subțire antiaderent al tigăii. Este mai bine să folosiți ustensile de lemn sau silicon. Curățarea tigăii cu o perie metalică poate, de asemenea, să o deterioreze. Așadar, aveți grijă de tigăile voastre și nu folosiți ustensile metalice.

9. Nu lăsați carnea să se odihnească după prăjire

Lăsarea cărnii să se odihnească după gătire permite redistribuirea sucurilor, astfel încât să nu piardă umiditatea la tăiere. O regulă bună este să lăsați friptura să stea timp de cinci minute înainte de a o tăia.

Acest timp este suficient pentru a menține carnea suculentă. De asemenea, un sfat important este să tăiați carnea în direcția opusă a fibrelor pentru a obține felii care se mănâncă ușor.

10. Deschideți prea des cuptorul

Este tentant să deschideți cuptorul atunci când ceva se coace acolo, dar acest lucru poate afecta produsul final. De exemplu, dacă coaceți un blat de tort, o schimbare bruscă de temperatură poate duce la lăsarea blatului. Dacă trebuie să monitorizați preparatul în cuptor, puteți pur și simplu să aprindeți lumina și să priviți prin geam.

11. Nu aveți grijă de cuțite

Cuțitele de bucătărie de calitate sunt scumpe și este important să aveți grijă de ele. Înainte de a le folosi, asigurați-vă că sunt ascuțite. Un instrument ascuțit va face munca mai ușoară.

12. Înlocuiți recipientele de măsurare pentru lichide și cele pentru ingrediente uscate

Recipientele de măsurare pentru produsele lichide și cele pentru ingrediente uscate nu sunt la fel. Deși diferența poate părea mică, ea afectează rezultatul în bucătărie.

Recipientele pentru lichide pot fi utilizate pentru măsurarea apei, uleiului și a altor lichide. Cu toate acestea, pentru făină, zahăr și alte ingrediente uscate, utilizați recipiente speciale pentru ele.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!