Mulți oameni cred din greșeală că bolnavul de diabet este singura persoană cu glicemie crescută. Dar excesul de diabet poate apărea la o persoană fără patologie, și apare la orice vârstă. Principalele motive – dieta nesănătoasă, consumul de multe calorii și carbohidrați, activitate fizică sedentară.
Zahărul se găsește în majoritatea produselor alimentare și semifabricate și este folosit ca un potentiator de aromă. Prin urmare, nu este suficient să renunțați la dulciuri pentru a menține sănătatea: este important să revizuiți meniul zilnic, să vă schimbați stilul de viață și atitudinea față de mâncare.
Medicii au identificat 11 semne care arată că mâncați prea mult zahăr.
1. Foame constante
Nivelurile ridicate de zahăr blochează procesul de procesare a glucozei, împiedicând absorbția energiei în țesuturi. Corpul nu primește energia necesară pentru a efectua toate procesele, transmite semnale creierului că îi este foame, și necesită o nouă porție de hrană. Cercul vicios duce la creșterea în greutate și obezitate.
2. Urinare frecventa
Dacă aveți ridicate de zahăr, rinichii nu pot absorbi și elimina complet lichidul din corp, perturbând procesul de curățare de toxine. Încercând să remedieze situația, organismul încearcă să scadă conținutul de glucoză folosind apa, ceea ce asigură metabolismul celular. Există o dorință frecventă de a urina, care amenință deshidratarea organelor interne, a mucoaselor.
3. Senzație de sete intensă
Pe fondul creșterii cantității de urină, activitatea sistemului cardiovascular și a creierului este perturbată. Pentru a egaliza nivelul de lichide și a elimina complicațiile, hipotalamusul „cere” mai mult lichid. Pentru a nu provoca eliberarea de insulină, beți apă curată, ceai verde fără zahăr.
4. Slăbire dramatică fără dietă
Unul dintre simptomele prediabetului este pierderea rapidă în greutate fără niciun motiv sau efort aparent. Dacă mănânci mult zahăr, nivelul de glucoză rămâne constant prea mare. Pierzi mai mult lichid în urină și nu reușești să absorbi substanțele nutritive și vitaminele. Corpul încearcă să controleze insulina și să câștige energie prin arderea activă a grăsimilor stocate.
5. Oboseala cronica
Dacă zahărul depășește norma, absorbția glucozei, de care organismul are nevoie pentru a produce energie, este blocată. Metabolismul încetinește și multe procese, produse prelucrate și toxine sunt excretate în urină, creând piatra. Prin urmare, vă simțiți obosit, vă treziți obosit și după 8-10 ore de somn liniștit.
6. Piele uscata
Odată cu mâncarea frecventă a dulciurilor, lichidul este îndepărtat din corp, concentrația de oligoelemente benefice și vitamine scade. Zaharul din sânge distruge capilarele, suprima glandele sebacee. Echilibrul și nivelul de umiditate se schimbă treptat, apar peeling și erupții cutanate.
7. Apariția infecțiilor
În mod normal, microflora patogenă condiționată este prezentă pe membranele mucoase și pe piele. La niveluri normale de zahăr, nu este dăunătoare. Consumul crescut de dulciuri modifică compoziția sângelui, creând condiții ideale pentru multiplicarea bacteriilor.
8. Scăderea memoriei
Nivelurile ridicate de glucoză sunt periculoase pentru vasele de sânge și organism. Creierul încearcă să se apere, îi blochează absorbția în celule. Primind mai puțină energie, inhibă procesele secundare, consumând energia pentru menținerea respirației, circulației sângelui și digestiei. Viteza de asimilare a informațiilor scade, este dificil pentru o persoană să se concentreze pe muncă și studiu.
9. Stare de iritabilitate fără motiv
Iubitorii de zahăr au adesea niveluri scăzute ale mineralului crom. Acesta participă la formarea hormonilor responsabili de starea de spirit pozitivă. În plus, creierul devine dependent de glucoză: în lipsa dulciurilor, experimentăm deseori pofte, iritabilitate crescută, care dispare după un baton de ciocolată sau câteva dulciuri.
10. Probleme de vedere
Un semn al creșterii nivelului de zahăr din sânge este insuficiența vizuală, senzația unui film pe ochi. Problema apare din cauza eliminării constante a fluidului și a distrugerii capilarelor care alimentează fundul. Cu tulburări prelungite, se dezvoltă retinopatie.
11. Rani care nu se vindecă
Zahărul subțiază și distruge pereții vaselor de sânge, astfel încât pielea nu primește hrană, oxigen, devine mai uscată, iar regenerarea sa scade. Orice tăietură sau zgârietură nu se vindecă mult timp, se inflamează adesea și se transformă în eczeme. Apariția ulcerelor trofice pe picioare este, de asemenea, asociată cu aceasta.
O dietă constantă cu un conținut ridicat de zahăr amenință nu numai cu excesul de greutate. Un exces de glucoză provoacă schimbări periculoase în funcționarea organelor și sistemelor interne, care devin adesea ireversibile și înrăutățesc calitatea vieții.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.