11 motive pentru care te simți blocat în viață

11 motive pentru care te simți blocat în viață

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

„Unii cred că trebuie să reziste pentru a deveni mai puternici, dar uneori trebuie doar să renunți.” – Hermann Hesse.

Eșecurile și presiunea mare duc la pierderea entuziasmului nostru pentru realizări. Pierderea motivației și sentimentul anxietății și stagnării ne hrănesc gândurile noastre negative.

Ce ne-a putut aduce în această stare? De ce experimentăm atacuri de anxietate? Ce ne poate determina să fim mai conștienți? În loc să evităm aceste aspecte, să trecem direct la o revizuire a aspectelor vieții care ar putea necesita atenția noastră. Există multe motive pentru care ne putem simți așa.:

1. Frica de necunoscut

Acest lucru este valabil pentru persoanele care nu vor să iasă din zona lor de comfort. Deoarece ne obișnuim cu un anumit mod de viață, devine dificil să facem schimbări.

Din această cauză, psihologii de familie consideră că bărbații și femeile preferă să rămână în relații toxice decât să riște să rămână singuri și să o ia de la început. Dar obișnuința nu contribuie la creștere. De fapt, se opune creșterii și duce la stagnare, împietrire și, mai rău, apatie.

2. Frica de durere

Principiul freudian cunoscut ca principiul plăcerii și al durerii afirmă că oamenii au o dorință internă de a căuta fericire sau de a evita durerea. Mulți oameni fug de durere, ceea ce îi împiedică să-și creeze viața pe care o merită.

Frica de durere ne oprește pe jumătatea drumului – în cele din urmă, cine vrea să se confrunte în mod constant cu evenimente dureroase? Prin urmare, trebuie să analizăm dacă frica de a suferi ne ține pe loc.

3. Lipsa încrederii în sine

Trebuie să fim atenți și să nu adoptăm convingerile altora, în special cele ale familiei. Deși acestea pot avea intenții bune, dacă nu contribuie la creșterea noastră, ne pot ține pe loc. În anii noștri de formare, acceptarea convingerilor părinților noștri este inevitabilă.

Când devenim adulți, avem capacitatea de a analiza aceste convingeri pentru a determina cât de benefice sunt. Cu alte cuvinte, dacă convingerile formate în copilărie nu vi se potrivesc, creați convingeri care vă vor ajuta să trăiți viața pe care o meritați.

4. Gândurile negative

Gândurile obișnuite din viața de zi cu zi creează realitatea noastră. A fi atent la gândurile noastre ne permite să scăpăm de orice prejudecăți negative.

Ceea ce gândim zi de zi influențează dialogul nostru mental. Acest lucru înseamnă că dacă avem în mod constant gânduri negative, atragem circumstanțe negative către noi – “Așa cum este în interior, așa este și în exterior”.

5. Obiceiuri distructive

Obiceiurile distructive pot fi înrădăcinate în subconștientul nostru și, dacă nu le eliminăm, pot semăna haos. Dacă nu ne conștientizăm obiceiurile, trăim pe pilot automat, atrăgând în viața noastră aceleași circumstanțe nedorite.

Prin conștientizare, putem obține o perspectivă proaspătă asupra lucrurilor și ne putem îmbunătăți calitatea vieții. Cu alte cuvinte, obiceiurile noastre formează caracterul nostru, pentru că ceea ce facem constant devine fundația viitorului nostru.

6. Învinovățirea

Învinovățirea altor oameni și a circumstanțelor vieții noastre confirmă mentalitatea de victimă. Persoana afirmă că problema se află întotdeauna “în exterior” și că nu stă în puterea ei să facă schimbările necesare.

Deși avem puțin control asupra evenimentelor vieții, avem capacitatea de a reacționa la aceste evenimente și circumstanțe cu judecata corectă. Puterea se obține prin conștientizare și acțiuni corecte.

7. Lipsa de resurse și cunoștințe

Lipsa resurselor și informațiilor poate reține oamenii, în special în ceea ce privește alegerea unei profesii. Conform estimărilor experților, în această epocă rapidă în dezvoltare, ceea ce era relevant acum șase luni nu mai este relevant astăzi.

Prin urmare, a fi la curent cu tendințele moderne este o cerință vitală în activitatea noastră profesională. Învățarea continuă prin citirea cărților sau participarea la cursuri, ne permite să rămânem pe linia de plutire.

8. Trăirea în trecut sau în viitor

Regretele pentru trecut împiedică creșterea noastră personală. Prin păstrarea dureroasă a zilei de ieri și reprelucrarea ei în prezent, limităm potențialul nostru de a ne crea o viață frumoasă.

Trebuie să trecem peste greșelile noastre și durerea asociată cu ele, iertându-ne pe noi înșine și pe ceilalți care au trăit acele evenimente alături de noi. Similar, scenariile și îngrijorările pentru viitor pot fi un factor limitativ. Nu ne putem aștepta ca viitorul să decurgă într-un anumit fel, viitorul este imprevizibil.

9. Așteptări exagerate

Este normal să avem anumite așteptări de la noi înșine, de la ceilalți și chiar de la viață. Dar când așteptările noastre nu se îndeplinesc, ne simțim victime. De ce? Până la urmă, nimeni nu ne datorează nimic.

În acest context, ar trebui să renunțăm la așteptările noastre cu privire la ceea ce ne așteaptă în viață sau în viitor. Tot ce avem nevoie ne vine în momentul potrivit când suntem aliniați cu cele mai optime dorințe ale noastre. Prin urmare, renunțarea la așteptări ne permite să mergem odată cu fluxul vieții.

10. Nevoia de a te face plăcut 

Nevoia constantă de a satisface pe ceilalți pentru a ne confirma stima de sine are un efect opus. A face pe plac celorlalți implică faptul că nu ne apreciem suficient pentru a ne forma propriile judecăți.

Se consideră că satisfacerea altora provine din stilul nostru de atașament din copilărie. În funcție de stilul dvs. de atașament și de experiența din copilărie, este posibil să manifestați aceste tendințe în viața adultă.

11. Rușinea

Rușinea este o emoție distructivă care ne poate afecta viața dacă nu învățăm să o controlăm. Ea se ascunde adânc în simțul nostru de valoare proprie, amintindu-ne în același timp de inferioritatea noastră.

Ne temem că adevărul nostru nu este suficient – că ceea ce putem oferi nu este suficient de bun. Evităm să facem anumite lucruri de teama prejudecății celorlalți. Ceea ce trebuie să înțelegem despre rușine este că nu este un sentiment de vină.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!