11 lucruri pe care să le eliminați din viața voastră pentru a deveni mai liberi și viața să vă fie mai ușoară

11 lucruri pe care să le eliminați din viața voastră pentru a deveni mai liberi și viața să vă fie mai ușoară

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 August 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi

Uneori trăim fără să înțelegem de ce ne simțim atât de obosiți. Totul pare să fie bine, dar parcă ceva ne apasă. Acestea sunt toate setările și stereotipurile acumulate pe parcursul vieții tale. Tot ceea ce ai auzit de la mamă și bunici, fraze aruncate de tatăl tău în trecere sau de educatoarea din grădiniță.

Cu siguranță nu îți amintești asta, dar acestea lucrează și te influențează în fiecare zi.

Astăzi vom învăța să ne eliberăm de acest gunoi mental.

1. NEVOIA DE A-ȚI DOVEDI CORECTITUDINEA

De ce ai nevoie de asta? Gândește-te. Poate că pentru tine este important să fii întotdeauna cel mai bun? Important să fii întotdeauna cel mai corect? Important să fii mai bun decât toți ceilalți?

Dar nu ești obligat/ă să ai întotdeauna dreptate. Poți greși. Poți să ai o opinie care nu se potrivește cu opinia celorlalți și, totuși, să nu te cerți cu ei sau să stabilești relații tensionate.

Permite-ți să greșești din când în când.

Da, poate că mai târziu vei realiza că ai fost în eroare sau poate că nu vei realiza – dar asta nu contează deloc.

Nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui. La urma urmei, ce importanță are dacă cineva știe că ai dreptate sau nu?

2. NEVOIA DE A CONTROLA TOTUL

Teama de a pierde controlul asupra oricărui aspect al vieții tale este controlat de mândrie.

Dacă încerci să controlezi totul în viața ta, probabil că, în adâncul sufletului, ești convins/ă că tu ești cel/cea care menține această lume în mișcare și ceilalți nu ar face față fără tine.

Acest lucru este des întâlnit mai ales la mamele cu copii deja adulți.

“Sună-mă când ajungi acasă.” – sună familiar?

Începe să analizezi ce se află în interiorul tău: nu mă va suna, nu voi putea controla situația, ceva se va întâmpla și nu voi putea ajuta pentru că nu voi ști – nu, trebuie să-i leg pe toți de mine, pentru că fără mine nu se vor descurca, sunt slabi și neputincioși.

Ce părere ai despre asta?

Dacă copiii tăi au peste 12 ani, începe să-i eliberezi puțin câte puțin. I-ai învățat destule, ești minunat/ă. Da, vor face greșeli, le va fi greu, dar asta îi va învăța să facă față provocărilor din viață. Până când copilul nu cade când învață să meargă, nu va înțelege că, cădere înseamnă durere.

Toate aceste lecții – sunt necesare. Eliberează-te.

3. OBICEIUL DE A SIMȚI VINOVĂȚIE

Ți se întâmplă frecvent? De fapt, chiar și sentimentul de vinovăție se hrănește din mândrie.

De unde ai luat ideea că tot ceea ce îți produce vinovăție este responsabilitatea ta?

Asumă-ți responsabilitatea pentru tine și viața ta și nu te acuza pentru nimic. Chiar dacă ai făcut greșeli – acestea sunt experiențele tale, pe care nu le poți obține altfel.

4. OBICEIUL DE A TE CRITICA

Îți spui adesea “ce proastă sunt!” sau “doar eu aș putea face așa ceva prostesc!“?

Cu fiecare astfel de frază îți murdărești sufletul și încrederea în tine.

Încearcă să te oprești atunci când simți că ai vrea să spui ceva de genul acesta, în loc să spui “ce proastă sunt!” spune “ce interesant a ieșit asta!” – și vei vedea cum se va schimba lumea în jurul tău în cel mai scurt timp)

5. OBICEIUL DE A TE PLÂNGE

De unde ai luat ideea că toți trebuie să te compătimească?

De unde vine convingerea asta și ce îți aduce această compătimire generală?

De îndată ce vei răspunde sincer la aceste întrebări, nu vei mai simți nevoia să faci asta.

6. OBICEIUL DE A CRITICA TOTUL ȘI PE TOATĂ LUMEA

Stai și discuți cu prietena ta sau cu tine însăți în minte, despre cât de ridicolă este coafura unei persoane sau de unde face bani, probabil că nu câștigă suficient, mai bine ar face cum fac eu.

Toate lucrurile care se petrec în jurul nostru sunt ca un oglindă. Dacă în jurul tău sunt doar idioți, înseamnă că tu ești centrul lumii.

Schimbă-te pe tine, și lumea în jurul tău se va schimba, îți promit.

7. OBICEIUL DE A PURTA MASCĂ

Mulți dintre noi doresc să arate în ochii celorlalți mai bine decât sunt în realitate. Uneori, această mască obișnuită se lipește atât de bine de fața noastră încât uităm cine suntem cu adevărat?

Smulge măștile. Tu și fără ele ești unic(ă) și de neînlocuit. Și cu siguranță va apărea cineva care te va plăcea exact așa cum ești și ceea ce îți este rușine și încerci să ascunzi.

8. OBICEIUL DE A TE TEME DE SCHIMBĂRI

Mlaștina de acasă – este ceva obișnuit. E umed și rece, dar cine știe ce este acolo, în afara ei – poate fi și mai rău, mai bine stau aici.

Așa te gândești când, din nou și din nou, refuzi noi oportunități?

Te cheamă undeva, dar tu spui “oh, nu, stau acasă”, ți se oferă o promovare, dar tu spui “oh, ce se întâmplă dacă nu mă voi descurca – mai bine rămân așa, dar cel puțin e obișnuit”.

Iar, la un moment dat, oportunitățile și variantele vor înceta să-ți fie oferite.

Începe să ieși din zona obișnuinței (nici nu vreau să numesc asta zona de confort, pentru că unele persoane stau în fundul gol pe un furnicar și se tem să se ridice de acolo – ca să nu li se întâmple ceva) și vei primi mult mai mult decât îți poți imagina în prezent.

9. OBICEIUL DE A TE AGAȚA DE TRECUT

Notează sau amintește-ți: cât timp te ții de trecut, viața ta reală pur și simplu trece pe lângă tine.

Renunță la relațiile vechi, iartă vechile supărări, trăiește în prezent și ai încredere în viitor.

10. OBICEIUL DE A TE TEME DE TOATE

Fricile tale sunt frânele tale.

Ia o foaie de hârtie și notează toate fricile tale – de la cele mai mici – de exemplu, teama de păianjeni – până la cele mai mari – de exemplu, frica de moarte. Deci, fiecare frică a ta este o piatră în sacul cu alte pietre, pe care le tragi după tine, trăind viața ta.

Cât de repede ai putea merge cu acest sac de pietre? Poate că poți merge rapid cu el, dar fără el, cu siguranță ai merge și mai rapid.

Scapă de frici – singur sau adresează-te cu această problemă la un psiholog – nu contează. Cel mai important lucru este să le eliberezi și să trăiești curajos/a această minunată viață a ta.

11. OBICEIUL DE A-ȚI JUSTIFICA AȘTEPTĂRILE ALTOR PERSOANE

“Am vrut să devin pilot, dar mama dorea să devin medic, așa că acum sunt medic, chiar dacă nu-mi place prea mult munca mea, dar măcar mama e mulțumită” – vrei să trăiești așa?

Vrei să trăiești viața ta unică în așa fel cum vor alții? Serios?

“Așteptările tale sunt problema ta”.

Spune această frază tuturor celor care așteaptă ceva de la tine.

Numai tu decizi cum să trăiești, cine să fii și cum să reacționezi la ceva. Tu ești stăpânul vieții tale. De îndată ce înțelegi asta – spațiul se va reconfigura, și în fața ta se vor deschide uși despre care acum nici nu bănuiești.

Îți doresc să trăiești propria ta viață minunată și unică cu plăcere și bucurie!

Dacă ceva te-a impresionat, dă un like, scrie în comentarii gândurile și părerea ta, și urmărește-ne în continuare!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!