Odată cu vârsta, saturația creierului cu sânge și oxigen este încetinită, iar creierul nu va mai funcționa ca odinioară. În plus, există câteva lucruri care favorizează reducerea activității creierului, informează-te și ia măsuri în privința lor.
Iată lucrurile care afectează funcționarea normală a creierului:
1. Consumul excesiv de alcool
Consumul excesiv de alcool poate deteriora hipocampul din creier. Această parte a creierului este responsabilă cu reținerea de noi informații. Consumul maxim de alcool la o persoană matură este de un pahar de vin odată la câteva zile.
2. Lipsa sportului sau a mișcării
Dacă petreci cea mai mare parte a zilei acasă sau la birou și nu faci deloc exerciții fizice, există riscul de a dezvolta demență la bătrânețe. Studiile au arătat că persoanele cu o sănătate cardiovasculară bună prezintă cu 88% mai puține șanse de a dezvolta demență.
3. Lipsa socializării
Adulții mai în vârstă care participă în mod regulat la evenimente sociale prezintă riscuri mai mici de declin cognitiv decât cei care nu socializează. Așadar, este bine să ieși din casă și să socializezi cu alți oameni.
4. Monitorizarea rară a sănătății inimii
Studiile au arătat că, dacă o persoană are diabet, hipertensiune sau alte afecțiuni care pot dăuna inimii, acestea cresc riscul de a dezvolta demență pe măsură ce îmbătrânește.
5. Fumatul
Fumatul este un obicei nepotrivit din multe motive, dar unul dintre ele este faptul că fumatul poate crește riscul de apariție a bolii Alzheimer.
6. Lipsa unui program de somn
Cei care nu dorm suficient sau care nu au un program de somn sunt mai predispuși să sufere de probleme cardiovasculare.
7. Problemele de auz
Cercetările confirmă faptul că adulții în vârstă care suferă de pierderea auzului sunt mai predispuși să experimenteze un declin cognitiv, datorită lipsei socializării.
8. Locuiești lângă autostradă
Expunerea la aerul poluat pe o perioadă lungă de timp îți poate afecta creierul în mod negativ.
9. Stresul constant
Cei care se stresează din orice și care au stări de anxietate sunt mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer. Încearcă să îți păstrezi calmul în orice situație, pentru că mereu se va găsi o soluție.
10. Traumatismul cranian
Dacă schiezi, mergi cu bicicleta sau practici alte sporturi, asigură-te că porți o cască de protecție pentru că un traumatism cranian poate afecta funcționarea normală a creierului.
11. Alimentația necorespunzătoare
O alimentație sănătoasă poate preveni apariția multor boli, inclusiv cele cognitive, care apar odată cu vârsta. Cei care mănâncă sănătos vor scădea riscul de Alzheimer cu 53%.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.