11 calități ale persoanelor foarte inteligente

11 calități ale persoanelor foarte inteligente

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Astfel de persoane sunt incredibil de curioase și au un simț al umorului excelent. Dar totuși, oamenii inteligenți nu se consideră întotdeauna suficient de inteligenți… Nivelul de inteligență al unei persoane nu este determinat doar de un IQ extrem de ridicat.

Așadar, iată 11 calități personale specifice fiecărei persoane foarte inteligente:

1. Se adaptează rapid

Intelectualii sunt destul de flexibili și au tendința de a supraviețui în cele mai diverse condiții. Donna F. Hemmett scrie: „Se adaptează rapid, arătând astfel că pot face față dificultăților sau restricțiilor”.

Și psihologii susțin această idee. Inteligența este legată de abilitatea de a schimba comportamentul pentru o interacțiune mai eficientă cu mediul înconjurător sau pentru a schimba mediul însuși.

2. Înțeleg că nu știu totul

Persoanele inteligente sunt capabile să recunoască când nu știu ceva. Jim Weiner scrie că intelectualii nu se tem de expresia „nu știu”. Dacă nu știu ceva, pot învăța despre asta.

Observația lui Weiner are confirmare științifică în lucrările lui Justin Kruger și David Dunning, care au descoperit că, cu cât este mai mic nivelul dvs. de inteligență, cu atât există o tendință mai mare de a supraevalua abilitățile cognitive proprii.

3. Sunt incredibil de curioși

Se spune că Albert Einstein a declarat: „Nu am niciun talent special, sunt doar extrem de curios”. Sau, cum scrie Keizerbur Alas, „intelectualii își permit să se minuneze de lucruri pe care ceilalți le iau ca atare”.

Rezultatele unei cercetări publicate în 2016 în „Journal of Individual Differences” sugerează existența unei legături între abilitățile cognitive din copilărie și deschiderea către noi experiențe (adică curiozitatea intelectuală) în vârsta adultă.

Cercetătorii au studiat mii de persoane născute în Marea Britanie în ultimii 50 de ani și au descoperit că cei care au avut un IQ ridicat la vârsta de 11 ani erau mai deschiși la tot ceea ce este nou la vârsta de 50 de ani.

4. Citesc mult

Conform lui Cheikh M. Diop, curiozitatea face din oameni inteligenți cititori înfocați. Cu adevărat, mulți dintre cei mai de succes oameni din lume (cum ar fi Bill Gates și Oprah Winfrey) spun că își dezvoltă propriile lor cunoștințe citind tot ce le cade în mână.

5. Au o perspectivă largă asupra lucrurilor

Oamenii inteligenți nu își închid mintea față de idei sau oportunități noi. Intelectualii sunt întotdeauna deschiși la extinderea perspectivelor prin alte puncte de vedere și sunt dispuși să ia în calcul soluții alternative.

Psihologii susțin că persoanele cu o perspectivă largă (adică cei care caută opinii alternative și evaluează corect faptele) obțin scoruri mai mari la teste de inteligență.

În același timp, intelectualii sunt destul de precauți în alegerea ideilor și a punctelor de vedere pe care le adoptă.

6. Le place să fie singuri cu gândurile lor

În 2016, în Jurnalul de Psihologie Britanic, au fost publicate rezultate ale unui studiu care indică faptul că oamenii mai inteligenți tind să se bucure mai puțin de întâlnirile cu prietenii decât majoritatea oamenilor.

7. Se autocontrolează bine

Zohar Ali scrie că oamenii inteligenți știu cum să evite deciziile impulsive prin „planificare, clarificare de obiective, explorarea strategiilor alternative și anticiparea posibilelor consecințe înainte ca acestea să apară”.

Cercetătorii au descoperit o legătură între autocontrol și inteligență. În 2009, în revista Psychological Science, au fost publicate rezultatele unui studiu în care participanții au trebuit să aleagă între două recompense financiare: o recompensă mică imediată sau o recompensă mare în viitor. Cei care au ales a doua opțiune (cu un nivel mai mare de autocontrol) au obținut scoruri mai mari la testul IQ.

Autorii studiului susțin că una dintre zonele creierului, și anume zona prefrontală, poate juca un rol semnificativ în rezolvarea problemelor dificile și în demonstrarea autocontrolului în atingerea obiectivelor.

8. Sunt cu adevărat amuzanți…

Persoanele foarte inteligente au un simț al umorului excelent. Și cercetătorii sunt de acord cu această afirmație.

Astfel, într-un studiu din 2011 realizat de cercetătorii de la Universitatea din New Mexico, s-a descoperit că oamenii ale căror nume pentru desene animate erau considerate cele mai amuzante au avut scoruri excelente la testele de inteligență. Un alt studiu din aceeași universitate a arătat că inteligența verbală a comicilor profesioniști este mult mai mare decât a celorlalți.

…și iubesc umorul negru

În 2017, a fost realizat un studiu care a arătat că persoanele cu scoruri mari la teste de inteligență verbală și nonverbală sunt mai atrași de „umorul negru” decât alții. Cu toate acestea, ei nu reacționează agresiv la acesta.

9. Sunt sensibili la sentimentele altora

Unii psihologi susțin că empatia, precum și acțiunile bazate pe aceasta, sunt componente cheie ale inteligenței emoționale.

Persoanele cu un nivel ridicat de inteligență emoțională sunt, în general, foarte bune în a vorbi cu oameni necunoscuți și în a învăța ceva nou despre ei.

10. Gândesc neconvențional

A fi inteligent înseamnă a gândi neconvențional.

Persoanele foarte inteligente „sunt împotriva statu quo”. Acestea pun sub semnul întrebării metodele vechi de rezolvare a problemelor. Au întotdeauna o idee neobișnuită sau chiar ‘nebună’ de rezervă.

De fapt, respectarea statu quo-ului poate submina șansele de succes. Profesorul de marketing de la Școala de Afaceri Leonard N. Stern, Scott Galloway, susține că oamenii de succes (precum și companiile de succes) își pun întotdeauna întrebarea: „Ce se întâmplă dacă facem altfel?”.”Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!