Suntem ceea ce consumăm și acest lucru afectează claritatea și acuitatea gândirii noastre. Interesant este faptul că două treimi din creierul nostru este alcătuit din grăsime, care este necesară pentru sănătatea și producția celulelor cerebrale.
Produsele care conțin grăsimi benefice omega-3, antioxidanți, vitamine și minerale, precum și au proprietăți antiinflamatorii, ne protejează de bolile creierului, ne ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive, la creșterea nivelului de înțelegere, la capacitatea de învățare și concentrare.
Hai să analizăm mai detaliat unele produse care ne pot ajuta să menținem sănătatea creierului.
1. Nucile pecan
Nucile pecan sunt bogate în grăsimi benefice, antioxidanți și vitamine, cum ar fi vitamina E, care ajută la prevenirea bolii Alzheimer și pot îmbunătăți memoria și concentrarea.
Aceste nuci, care au forma creierului uman, cresc nivelul de serotonină în mod natural, ajutând la combaterea depresiei.
Ele conțin grăsimi antiinflamatorii omega-3, care pot îmbunătăți concentrarea atenției.
2. Somon sălbatic
Somonul sălbatic, capturat în natură, este unul dintre cele mai bune produse din lume care stimulează activitatea creierului.
El conțin o mulțime de grăsimi antiinflamatorii omega-3, care sunt benefice pentru creierul nostru.
Somonul crescut în ferme nu este la fel de bun ca cel sălbatic, deoarece poate conține mult mercur, coloranți și alte toxine care dăunează creierului nostru.
3. Avocado
Avocado conține grăsimi mononesaturate utile, care stimulează activitatea creierului.
Acestea conțin acid folic împreună cu vitaminele K, B și C, necesare pentru sănătatea creierului.
Acidul folic ajută la protejarea împotriva accidentului vascular cerebral și crește puterea creierului.
De asemenea, conțin potasiu, care este necesar pentru activitatea mentală și transmiterea impulsurilor nervoase.
4. Sfeclă
Sfecla este excelentă pentru activitatea mentală, deoarece conține nitrați naturali, care cresc fluxul de sânge către creier, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea performanțelor sportive.
Sfecla este bogată în vitamina C, fibre, potasiu, mangan și acid folic.
Asigurați-vă că consumați și frunzele verzi împreună cu sfecla, deoarece acestea conțin de fapt mai mult fier decât spanacul și au o valoare nutritivă mai mare decât sfecla în sine.
5. Afine sălbatice
Afinele sălbatice sunt acum numite “fructul pentru creier”, deoarece sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți care stimulează activitatea creierului.
Ele sunt printre cele mai bogate produse în antioxidanți și conțin acid galic, ce ajută la protejarea creierului nostru de stresul oxidativ.
“Cercetările recente au arătat, de asemenea, că dietele bogate în afine au îmbunătățit semnificativ atât capacitatea de învățare, cât și abilitățile motorii ale șoarecilor în vârstă, făcându-i echivalenți cognitiv cu șoarecii mult mai tineri”.
6. Ciuperci reishi (Lingurița zânei)
Aceasta ciupercă comestibilă care crește în China și Japonia și care acum poate fi găsită în majoritatea magazinelor de bucătărie gourmet.
În mai multe studii s-a arătat că acestea îmbunătățesc semnificativ funcțiile cognitive, memoria și chiar ajută la reducerea anxietății și a depresiei.
Aceasta se datorează faptului că ciuperca reishi poate crește nivelul de factor de creștere a nervilor (NGF) – o proteină cu proprietăți neuroprotectoare.
NGF este necesar pentru creșterea și supraviețuirea neuronilor și poate ajuta la reducerea inflamației din creier, ceea ce duce la creșterea neuronilor și îmbunătățirea performanței creierului.
Reishi este tradițional consumată sub formă de ceai.
7. Gălbenușurile de ou
Gălbenușurile de ou conțin o cantitate mare de complex de vitamina B, colină, care este necesară pentru sănătatea creierului.
Colina îmbunătățește concentrarea atenției și sănătatea neuronilor, deoarece reduce inflamația.
De asemenea, colina ajută la descompunerea betainului, care la rândul său produce hormonii “bunei dispoziții” serotonina, dopamina și norepinefrina.
Gălbenușurile de ou conțin, de asemenea, un mineral necesar, zinc, care întărește creierul și sistemul imunitar.
În două gălbenușuri de ou mari, există aproximativ 230 mg de colină, care reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Alte produse bogate în colină includ verdeața și broccoli.
8. Semințe de in
Semințele de in sunt o altă sursă excelentă de grăsimi antiinflamatorii omega-3, necesare pentru dezvoltarea și funcționarea creierului.
Semințele de in conțin un tip special de omega-3 numit acid alfa-linolenic, care poate îmbunătăți funcționarea cortexului cerebral.
Cea mai simplă modalitate de a adăuga semințele de in la dieta dvs. este să le adăugați într-un smoothie sau să le presărați peste o salată.
9. Semințe de chia
Semințele de chia conțin o cantitate mare de antioxidanți și alte minerale pentru creier, cum ar fi fierul, cuprul, magneziul, manganul și zincul.
Ele sunt, de asemenea, o excelentă sursă de grăsimi omega-3 de origine vegetală, care luptă împotriva inflamației în corp și în creier.
Gram pentru gram, semințele de chia conțin mai multe omega-3 decât somonul sălbatic.
10. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mult conține antioxidanți numiți flavonoizi, care pot ajuta la îmbunătățirea fluxului de sânge către creier și la reducerea inflamației.
Recent s-a descoperit că flavonoizii contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.
Cacao conține, de asemenea, teobromină, un alcaloid similar cu cofeina, care ajută la îmbunătățirea concentrării atenției și a energiei.
11. Rozmarin
De-a lungul secolelor, rozmarinul a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei.
Cercetătorii confirmă acum că rozmarinul are într-adevăr un impact uimitor asupra memoriei noastre.
Un studiu recent a arătat că mirosul uleiului esențial de rozmarin a îmbunătățit semnificativ funcția memoriei la participanți.
De asemenea, acidul carnozinic conținut în rozmarin ajută la protejarea creierului de la neurodegenerare, protejându-l de radicalii liberi.
Rozmarinul conține o cantitate mare de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce îl face un produs excelent pentru stimularea activității creierului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.