Învățăturile lui Osho pot fi reprezentate ca un mozaic haotic compus din elemente de budism, yoga, taoism, filozofie greacă, psihologie europeană, tradiții tibetane, creștinism, zen, tantrism și multe alte mișcări spirituale împletite cu propriile sale opinii. Osho însuși a spus că nu are un sistem, deoarece sistemele sunt inițial moarte, iar curenții vii sunt în continuă schimbare și se îmbunătățesc.
Acesta este probabil principalul avantaj al predării sale – nu oferă răspunsuri rapide gata făcute la toate întrebările, ci oferă doar o bază bogată, care inițial oferă un început bun pentru a-ți găsi propria cale și a-ți forma propriile concluzii.
Osho a avut nume diferite de-a lungul vieții sale. Acest lucru este destul de caracteristic tradițiilor din India și transmite esența activităților sale spirituale. Numele pe care l-a primit la naștere este Chandra Mohan Jain. Mai târziu a fost numit Rajneesh – o poreclă pentru copilărie. În anii 60, el a fost numit Acharya („învățător spiritual”) Rajneesh, iar în anii 70 și 80 – Bhagwan Shri Rajneesh sau pur și simplu Bhagwan („iluminat”).
El s-a numit Osho abia în ultimul an al vieții sale (1989-1990). În budismul zen, „Osho” este un titlu care se traduce prin „călugăr” sau „profesor”. Așa că în istorie a rămas Osho și tocmai sub acest nume sunt publicate astăzi toate lucrările sale.
Top 10 sfaturi oferite de Osho:
1. Oamenii iau totul atât de în serios încât devine o povară pentru ei. Învață să râzi mai mult. Pentru mine, râsul este la fel de sfânt ca rugăciunea.
2. Fiecare acțiune duce la un rezultat imediat. Fii atent și privește. O persoană matură este cea care s-a regăsit pe sine, care a stabilit ce este bine și rău pentru ea.
3. Toți suntem unici. Nimeni nu are dreptul să indice ce este bine și ce este greșit. Viața este un experiment în care definim aceste concepte care sunt în schimbare zilnic. Uneori, este posibil să faci ceva greșit, dar tocmai din această cauză vei beneficia enorm.
4. Sunt momente când vine Dumnezeu și bate la ușa ta. Se poate întâmpla într-un milion de moduri – printr-o femeie, un bărbat, un copil, dragoste, o floare, apus sau răsărit … Fii deschis să auzi.
5. Dorința de a fi neobișnuit este cea mai comună dorință. Dar să te relaxezi și să fii obișnuit este cu adevărat neobișnuit.
6. Viața este o serie de mistere și curiozități. Nu poate fi prevăzută sau previzionată. Dar există întotdeauna oameni care s-ar mulțumi cu o viață fără secrete – pentru ei frica, îndoielile și anxietățile ar dispărea.
7. Mai întâi, ascultă-te. Lasă gândul să îți transmite tot ce are de spus, ține cont de dorințele sufletului tău și de fericirea ta.
8. Dacă ești bogat, nu te gândi la asta, dacă ești sărac, nu-ți lua în serios sărăcia. Dacă ești capabil să trăiești în pace, amintindu-ți că lumea este doar un spectacol, vei fi liber, nu vei fi atins de suferință. Suferința vine doar dintr-o atitudine serioasă față de viață. Începeți să tratați viața ca pe un joc, bucurați-vă de ea.
9. Curajul se mută în necunoscut, în ciuda tuturor temerilor. Curajul nu este absența fricii. Neînfricarea se întâmplă atunci când devii din ce în ce mai îndrăzneț. Dar la început, diferența dintre un laș și un temerar nu este atât de mare. Singura diferență este că lașul își ascultă temerile și le urmărește, în timp ce temerarul le lasă deoparte și merge mai departe.
10. Te schimbi în fiecare moment. Ești ca un râu. Nu am văzut niciodată aceeași apă de două ori. Totul se schimba. Nimic nu stă pe loc.